ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Округли сто у Пожаревцу: ПРВИ НАЦРТ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА МЛАДЕ 2015. -2025.  

10382724_291818027673479_1157911954654790921_nУ петак 03.10.2014. године у периоду од 11.00-13.00 часова у просторијима скупштинске сале Градске управе Пожареваца, је одржан округли сто у вези  израде  Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године и припадајућег Акционог плана за период од 2015. до 2018. године.

Округли сто је организовало Министарство омладине и спорта у сарадњи са Ресурс центром за Подунавски округ – Омладином ЈАЗАС-а Пожаревац, Ресурс центром за Браничевски округ – Удружењем грађана Шанса и Градском управом Пожаревац, како би се омогућило укључивање што шире јавности у наведени процес.

На округлом столу је  разматран први радни Нацрт нове стратегије и акционог плана, а испред Министарства омладине и спорта су говориле Зорица Лабудовић и Јана Влајковић. Присутнима се обратио и Члан градског већа задужен за омладину и спорт-Владимир Петровић, а процес дискусије  је водила Татјана Рајић.

Округлом столу је присуствовало око 90 представника ученичких парламената основних и средњих школа,  канцеларија за младе, представника установа и институција које се баве младима (Центар за социјални рад, Полицијска управа, Дом здравља итд), Националне службе за запошљавање, привредни субјекти, стручна јавност, млади узраста од 15 до 30 година и други заинтересовани учесници, са територије Подунавског и Браничевског округа.

1501721_291817894340159_3026848615622699520_nНа Конфернцији за медије која је претходила догађају, за осам присутних медија (три телевизије, три радија, новине и електронски медији) изјаве су дали: Г-ђа Зорица Лабудовић, која је испред Министарства говорила о значају Националне стратегије као и процесу његове израде. Такође је најавила да ће скупови посвећени овој теми, до 20. октобра бити организовани у још 13 градова.

Владимир Петровић, који је истакао посвећеност локалне самоуправе у обезбеђивању бољег положаја младих кроз израду локалних акционих планова и имплементацију Националне стратегије за младе.

Координатор Омладине ЈАЗАС-а, Зоран Јовић је говорио о резултатима овогодишњег програма „Млади су закон 2014. – Подунавски округ“ током кога је организован Међународни волонтерски камп у Смедеревској Паланци, као и подршка реализацији чак 11 омладинских волонтерских пројеката.

Татјана Рајић је испред ресурс центра за Браничевски округ, потенцирала значај ових активности за помоћ поплављеним подручјима, као и промоцију кључних циљева Стратегије за младе, односно императива и вредности, а то су омладински активизам, волонтеризам и хуманост.

Удружење грађана Шанса је током ове године кроз Програм Министарства омладине и спорта под називом „Млади су закон“ организовало Међународни радни волонтерски камп у Великом Градишту, радне акције у Маљуревцу и Петровцу на Млави и подршку за пет омладинских волонтерских пројеката.

О К Р У Г Л И      С Т ОТоком округлог стола су представљене стратешке области Националне стартегије за младе и то: запошљавање и предузетништво младих, образовање, васпитање и обука, социјална инклузија, безбедност, здравље и благостање младих, активизам, заштита животне средине и одрживи развој, информисаност и мобилност, култура и креативност младих.

У дискусији су значајно место имали млади, који су потврдили значај наведених тема, као и конкретних активности које је неопходно предузети да би се проблеми у постојећим областима адекватно превазишли.

У том смислу закључак је да је израда овог  документа од кључне важности за успостављање партнерског односа младих и државе како би се повећало учешће младих у друштву и тиме развој друштва и државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *