Okrugli sto u Požarevcu: PRVI NACRT NACIONALNE STRATEGIJE ZA MLADE 2015. -2025.  

10382724_291818027673479_1157911954654790921_nU petak 03.10.2014. godine u periodu od 11.00-13.00 časova u prostorijima skupštinske sale Gradske uprave Požarevaca, je održan okrugli sto u vezi  izrade  Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine i pripadajućeg Akcionog plana za period od 2015. do 2018. godine.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Resurs centrom za Podunavski okrug – Omladinom JAZAS-a Požarevac, Resurs centrom za Braničevski okrug – Udruženjem građana Šansa i Gradskom upravom Požarevac, kako bi se omogućilo uključivanje što šire javnosti u navedeni proces.

Na okruglom stolu je  razmatran prvi radni Nacrt nove strategije i akcionog plana, a ispred Ministarstva omladine i sporta su govorile Zorica Labudović i Jana Vlajković. Prisutnima se obratio i Član gradskog veća zadužen za omladinu i sport-Vladimir Petrović, a proces diskusije  je vodila Tatjana Rajić.

Okruglom stolu je prisustvovalo oko 90 predstavnika učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola,  kancelarija za mlade, predstavnika ustanova i institucija koje se bave mladima (Centar za socijalni rad, Policijska uprava, Dom zdravlja itd), Nacionalne službe za zapošljavanje, privredni subjekti, stručna javnost, mladi uzrasta od 15 do 30 godina i drugi zainteresovani učesnici, sa teritorije Podunavskog i Braničevskog okruga.

1501721_291817894340159_3026848615622699520_nNa Konfernciji za medije koja je prethodila događaju, za osam prisutnih medija (tri televizije, tri radija, novine i elektronski mediji) izjave su dali: G-đa Zorica Labudović, koja je ispred Ministarstva govorila o značaju Nacionalne strategije kao i procesu njegove izrade. Takođe je najavila da će skupovi posvećeni ovoj temi, do 20. oktobra biti organizovani u još 13 gradova.

Vladimir Petrović, koji je istakao posvećenost lokalne samouprave u obezbeđivanju boljeg položaja mladih kroz izradu lokalnih akcionih planova i implementaciju Nacionalne strategije za mlade.

Koordinator Omladine JAZAS-a, Zoran Jović je govorio o rezultatima ovogodišnjeg programa „Mladi su zakon 2014. – Podunavski okrug“ tokom koga je organizovan Međunarodni volonterski kamp u Smederevskoj Palanci, kao i podrška realizaciji čak 11 omladinskih volonterskih projekata.

Tatjana Rajić je ispred resurs centra za Braničevski okrug, potencirala značaj ovih aktivnosti za pomoć poplavljenim područjima, kao i promociju ključnih ciljeva Strategije za mlade, odnosno imperativa i vrednosti, a to su omladinski aktivizam, volonterizam i humanost.

Udruženje građana Šansa je tokom ove godine kroz Program Ministarstva omladine i sporta pod nazivom „Mladi su zakon“ organizovalo Međunarodni radni volonterski kamp u Velikom Gradištu, radne akcije u Maljurevcu i Petrovcu na Mlavi i podršku za pet omladinskih volonterskih projekata.

O K R U G L I S T OTokom okruglog stola su predstavljene strateške oblasti Nacionalne startegije za mlade i to: zapošljavanje i preduzetništvo mladih, obrazovanje, vaspitanje i obuka, socijalna inkluzija, bezbednost, zdravlje i blagostanje mladih, aktivizam, zaštita životne sredine i održivi razvoj, informisanost i mobilnost, kultura i kreativnost mladih.

U diskusiji su značajno mesto imali mladi, koji su potvrdili značaj navedenih tema, kao i konkretnih aktivnosti koje je neophodno preduzeti da bi se problemi u postojećim oblastima adekvatno prevazišli.

U tom smislu zaključak je da je izrada ovog  dokumenta od ključne važnosti za uspostavljanje partnerskog odnosa mladih i države kako bi se povećalo učešće mladih u društvu i time razvoj društva i države.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.