ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Окупили се акцијаши са ОРА Београд-Бар

„Бригадирски јубиларни воз“ са некадашњим акцијашима који су почетком 70-их година прошлог века учествовали у изградњи пруге Београд – Бар пристигао је у Пријепоље где ће бити одржана Свечана академија „Челична магистрала срца“ и изложба „Пруга снова“ у Дому културе у Пријепољу.

Омладинска радна акција Београд Бар је била велика и масовна акција, где је омладина дала велики радни учинак и допринос изградњи пруге. Била је масовно подржана од грађана широм земље и са видном пажњом и помоћи тадашњег републичког и савезног државног руководства.

Радну акцију отворио је 1971. године у Пријепољу инж. Душан Чкребић, тада председник Привредне коморе Србије.

Пруга Београд–Бар грађена је од 1971. до 1975. године, а у изградњи је учествовала и омладина из 13 држава, организујући Савезну омладинску радну акцију „Београд–Бар“.

Током петогодишњег трајања ове радне акције радило је 12.500 бригадира сврстаних у 234 бригаде.

Изградња пруге Београд–Бар била је највећи грађевински подухват те врсте у Европи, а пругу је свечано отворио председник тадашње СФРЈ Јосип Броз Тито тродневним путовањем од Београда до Бара 30. маја 1976. године.

Из општине Смедеревска Паланка, кренуло је 11 акцијаша, који су од 1971-1975. године радили на изградњи пруге. Паланка је тада имала две омладинске и четири ветеранске бригаде у чијем строју је било око 400 акцијаша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *