ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Општина уводи информационе системе за лакшу комуникацију грађана и локалне самоуправе: ПИЛОТ-ПРОГРАМ ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ

nfhaЧешка фирма „Hardlicka group“ у малој сали Скупштине општине представила је два информациона система, чија примена значајно олакшава комуникацију грађана са локалном самоуправом и власницима инжењерских мрежа.

У уводној речи, представљајући госте из Чешке, Славољуб Ђурић, председник Скупштине општине Смедеревска Паланка, указао је на потребу да локална самоуправа успостави бољу комуникацију са грађанима.

-Овде се ради о једном веома добром програму, чији је циљ приближавање грађана и органа локалне самоуправе. Оно што је овде значајно је то што грађанин не мора да обилази шалтере да би пријавио неки проблем или извадио документ, већ све то може да обави са свог рачунара или мобилног телефона – истакао је Ђурић.

Програм под називом „Problem report“, чешка фирма је инсталирала не само у својој земљи, него и у другим државама, а идеја је да у Смедеревској Паланци буде спроведен пилот-програм за целу Србију, што би подразумевало и знатно нижу цену инсталације овог система.

О начину функционисања „Problem reportа“ говорили су у име чешке фирме Мартин Хрдличка, и Јадранка Белић, директор партнерске фирме „JIE engineering“ из Београда.

eeeСуштина овог програма је интерактивни информациони систем, коме грађани једноставно могу да приступе са својих „паметних“ мобилних телефона, или са персоналних рачунара. На пример, формирање неке дивље депоније, или квар на водоводној мрежи, грађанин пријављује тако што уз помоћ „GPRS“ апликације на карти лоцира место, поруку или фотографију, затим групише у листу проблема, садржаних у апликацији, да би ова порука одмах затим била прослеђена надлежном предузећу и локалној самоуправи. Надлежне службе тако имају прецизну локацију проблема, и одмах могу да реагују.

Други систем подразумева знатне олакшице у контакту са власницима инжењерских мрежа.

Локална самоуправа би, увођењем оваквог система, имала не само могућност непосредног и тренутног увида у проблеме, већ и статистику проблема, према њиховој врсти и учесталости.

 

В.Ђ.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *