Opština uvodi informacione sisteme za lakšu komunikaciju građana i lokalne samouprave: PILOT-PROGRAM ZA CELU SRBIJU

nfhaČeška firma „Hardlicka group“ u maloj sali Skupštine opštine predstavila je dva informaciona sistema, čija primena značajno olakšava komunikaciju građana sa lokalnom samoupravom i vlasnicima inženjerskih mreža.

U uvodnoj reči, predstavljajući goste iz Češke, Slavoljub Đurić, predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka, ukazao je na potrebu da lokalna samouprava uspostavi bolju komunikaciju sa građanima.

-Ovde se radi o jednom veoma dobrom programu, čiji je cilj približavanje građana i organa lokalne samouprave. Ono što je ovde značajno je to što građanin ne mora da obilazi šaltere da bi prijavio neki problem ili izvadio dokument, već sve to može da obavi sa svog računara ili mobilnog telefona – istakao je Đurić.

Program pod nazivom „Problem report“, češka firma je instalirala ne samo u svojoj zemlji, nego i u drugim državama, a ideja je da u Smederevskoj Palanci bude sproveden pilot-program za celu Srbiju, što bi podrazumevalo i znatno nižu cenu instalacije ovog sistema.

O načinu funkcionisanja „Problem reporta“ govorili su u ime češke firme Martin Hrdlička, i Jadranka Belić, direktor partnerske firme „JIE engineering“ iz Beograda.

eeeSuština ovog programa je interaktivni informacioni sistem, kome građani jednostavno mogu da pristupe sa svojih „pametnih“ mobilnih telefona, ili sa personalnih računara. Na primer, formiranje neke divlje deponije, ili kvar na vodovodnoj mreži, građanin prijavljuje tako što uz pomoć „GPRS“ aplikacije na karti locira mesto, poruku ili fotografiju, zatim grupiše u listu problema, sadržanih u aplikaciji, da bi ova poruka odmah zatim bila prosleđena nadležnom preduzeću i lokalnoj samoupravi. Nadležne službe tako imaju preciznu lokaciju problema, i odmah mogu da reaguju.

Drugi sistem podrazumeva znatne olakšice u kontaktu sa vlasnicima inženjerskih mreža.

Lokalna samouprava bi, uvođenjem ovakvog sistema, imala ne samo mogućnost neposrednog i trenutnog uvida u probleme, već i statistiku problema, prema njihovoj vrsti i učestalosti.

 

V.Đ.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.