Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i predsedavanje Srbije: VODA – RAZLOG ZA SARADNJU  

145786Ove godine Srbija predsedava Organizacijom za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS), najvećom regionalnom organizacijom koja se bavi pitanjima sigurnosti, sa sedištem u Beču. 57 zemalja članica pristupa pitanju sigurnosti kroz tri dimenzije: vojnu, ekonomsko ekološku i humanu.

Za Srbiju, koja je preuzela predsedavanje od Švajcarske, predstavlja jedinstvenu priliku da istakne svoje prioritete, kao što su mirno razrešenje krize u Ukrajini, saradnja u regionu zapadnog Balkana, borba protiv terorizma, vladavina prava, sloboda izražavanja i sloboda medija, nacionalne manjine.

 

81542Zašto je voda važna za našu sigurnost?

Voda je strateški resurs i jedan od ključnih elemenata za nacionalnu i regionalnu bezbednost. To potvrđuje i činjenica da dve ili više zemalja članica OEBS dele preko 150 reka i jezera.

Veliki problem danas je prekomerno i nepravilno korišćenje vode, a što se više suočavamo sa presušivanjem izvora pijaće vode, svesniji smo koliko važnu ulogu upravljanje vodama igra u oblasti sigurnosti. Nedostatak vode, nedostupnost ili zagađenje vode može da ugrozi socio-ekonomski razvoj i političku stabilnost i time bude okidač za tenzije ili pak konflikt.

21. mart je Međunarodni dan vode i dok mi, laici, ne sagledavamo to kao problem globalne razmere, istraživači, predstavnici iz sveta biznisa i internacionalne politike sve su svesniji rizika da kriza prouzrokovana nedostatkom ili zagađenjem vode može ugroziti bezbednost, ali i već postojeće izvore vode i klimatske promene.

Ali voda, takođe, može da bude razlog za saradnju: zajedničko upravljanje vode može da poboljša odnose između država i društvenih zajednica, kao i da utiče pozitivno na bezbednost, prosperitet i zaštitu životne sredine. Razorne poplave u našem regionu maja prošle godine upravo pokazuju da je prekogranična saradnja, na nacionalnom i regionalnom nivou, od ključnog značaja.

 

118753_0Beograd domaćin Ekonomskom i ekološkom forumu OEBS-a

Godinu dana nakon razornih poplava koje su zadesile zapadni Balkan, Beograd će biti domaćin 23. Ekonomskom i ekološkom forumu OEBS-a, koji se održava od 11. do 13. maja 2015. godine.

Forum se održava jednom godišnje i na njemu učestvuje preko 400 predstavnika vlada, civilnog društva i medija iz sfere biznisa i međunarodnih organizacija. On omogućava zemljama članicama diskusiju o prioritetnoj temi i mobilizaciju političke volje o boljoj primeni odluka i obaveza donesenih na godišnjoj Ministarskoj konferenciji OEBS-a.

Nakon sastanka delegacije će posetiti Obrenovac i Bijeljinu, mesta koja su pretrpela velike štete od poplava. Prijave za ovaj forum mogu se obaviti preko sajta www.osce.org.

 

119916Upravljanje vodama

Tema ovogodišnjeg 23. OEBS-ovog ekonomskog i ekološkog foruma je upravljanje vodama u zemljama OEBS, podizanje bezbednosti i stabilnosti kroz saradnju.

Na prvom Pripremnom sastanku, koji se održao od 27. do 28. januara u Beču, više od 200 predstavnika relevantnih tela su razmenili mišljenja o daljem razvoju ovoj oblasti i ulozi OEBS-a.

Predsedavanje Srbije OEBS-u pružiće ove godine mogućnost Srbiji da se više bavi pitanjem  upravljanja vodama. „Voda je fundament, voda ujedinjuje i voda povezuje.“ Tom izjavom je predsedavajući Komitetom, Ambasador Srbije pri OSCE-u, Vuk Žugić, otpočeo prvi sastanak i naglasio da su poplave 2014. godine u zapadnom Balkanu pokazale koliko je prekogranična saradnja bitna u slučaju prirodnih nepogoda.

Ovom prilikom generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer pozvao je na sveobuhvatan i inkluzivan pristup upravljana vodama i izjavio: „Ako želimo da se ozbiljno bavimo  prevencijom konflikata, moramo da se pozabavimo uticajem voda na bezbednost.“

Da ova tema nije nova na međunarodnom nivou dokaz je izlaganje profesora Antoni Alana sa Kings Koledža u Londonu, čiji je pionirski koncept „virtuelna voda“ privukao svetsku pažnju. On je takođe naglasio ulogu političkih i socijalnih faktora u upravljanju vodama.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.