ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Организација за европску безбедност и сарадњу и председавање Србије: ВОДА – РАЗЛОГ ЗА САРАДЊУ  

145786Ове године Србија председава Организацијом за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС), највећом регионалном организацијом која се бави питањима сигурности, са седиштем у Бечу. 57 земаља чланица приступа питању сигурности кроз три димензије: војну, економско еколошку и хуману.

За Србију, која је преузела председавање од Швајцарске, представља јединствену прилику да истакне своје приоритете, као што су мирно разрешење кризе у Украјини, сарадња у региону западног Балкана, борба против тероризма, владавина права, слобода изражавања и слобода медија, националне мањине.

 

81542Зашто је вода важна за нашу сигурност?

Вода је стратешки ресурс и један од кључних елемената за националну и регионалну безбедност. То потврђује и чињеница да две или више земаља чланица ОЕБС деле преко 150 река и језера.

Велики проблем данас је прекомерно и неправилно коришћење воде, а што се више суочавамо са пресушивањем извора пијаће воде, свеснији смо колико важну улогу управљање водама игра у области сигурности. Недостатак воде, недоступност или загађење воде може да угрози социо-економски развој и политичку стабилност и тиме буде окидач за тензије или пак конфликт.

21. март је Међународни дан воде и док ми, лаици, не сагледавамо то као проблем глобалне размере, истраживачи, представници из света бизниса и интернационалне политике све су свеснији ризика да криза проузрокована недостатком или загађењем воде може угрозити безбедност, али и већ постојеће изворе воде и климатске промене.

Али вода, такође, може да буде разлог за сарадњу: заједничко управљање воде може да побољша односе између држава и друштвених заједница, као и да утиче позитивно на безбедност, просперитет и заштиту животне средине. Разорне поплаве у нашем региону маја прошле године управо показују да је прекогранична сарадња, на националном и регионалном нивоу, од кључног значаја.

 

118753_0Београд домаћин Економском и еколошком форуму ОЕБС-а

Годину дана након разорних поплава које су задесиле западни Балкан, Београд ће бити домаћин 23. Економском и еколошком форуму ОЕБС-а, који се одржава од 11. до 13. маја 2015. године.

Форум се одржава једном годишње и на њему учествује преко 400 представника влада, цивилног друштва и медија из сфере бизниса и међународних организација. Он омогућава земљама чланицама дискусију о приоритетној теми и мобилизацију политичке воље о бољој примени одлука и обавеза донесених на годишњој Министарској конференцији ОЕБС-а.

Након састанка делегације ће посетити Обреновац и Бијељину, места која су претрпела велике штете од поплава. Пријаве за овај форум могу се обавити преко сајта www.osce.org.

 

119916Управљање водама

Тема овогодишњег 23. ОЕБС-овог економског и еколошког форума је управљање водама у земљама ОЕБС, подизање безбедности и стабилности кроз сарадњу.

На првом Припремном састанку, који се одржао од 27. до 28. јануара у Бечу, више од 200 представника релевантних тела су разменили мишљења о даљем развоју овој области и улози ОЕБС-а.

Председавање Србије ОЕБС-у пружиће ове године могућност Србији да се више бави питањем  управљања водама. „Вода је фундамент, вода уједињује и вода повезује.“ Том изјавом је председавајући Комитетом, Амбасадор Србије при ОСЦЕ-у, Вук Жугић, отпочео први састанак и нагласио да су поплаве 2014. године у западном Балкану показале колико је прекогранична сарадња битна у случају природних непогода.

Овом приликом генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер позвао је на свеобухватан и инклузиван приступ управљана водама и изјавио: „Ако желимо да се озбиљно бавимо  превенцијом конфликата, морамо да се позабавимо утицајем вода на безбедност.“

Да ова тема није нова на међународном нивоу доказ је излагање професора Антони Алана са Кингс Колеџа у Лондону, чији је пионирски концепт „виртуелна вода“ привукао светску пажњу. Он је такође нагласио улогу политичких и социјалних фактора у управљању водама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *