Osvećenje zvona i krsta za palionicu sveća sa zvonikom u hramu Svetog Despota Stefana u Smederevskoj Palanci

U utorak 19. maja 2020. godine, u popodnevnim satima, Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan osvetio je zvono i krst za palionicu sveća sa zvonikom u hramu Svetog Despota Stefana u bolničkom krugu Opšte bolnice “STEFAN VISOKI” u Smederevskoj Palanci.

Osvećenju su sasluživali: arhijerejski namesnik jasenički protojerej-stavrofor Velibor Ranđić, penzionisani palanački sveštenik protojerej-stavrofor Radoslav Senić i penzionisani sveštenik protojerej – stavrofor Tihomir Anđelković, koji blagoslovom našeg Episkopa opslužije u ovom hramu i pričešćuje bolesnike u ovoj bolnici.

Trudom i zalaganjem prote Tihomira, a na inicijativu gospodina Milutina Kokotovića, dr Bratislava Jakovljevića, gospodina Zorana Todorovića, sa blagoslovom i molitvama našeg Episkopa, započeta je, a daće Bog i da se završi, palionica za sveće sa zvonikom. Ova građevina je bila neophodna ovom hramu, jer pored palionice, prodavnice za sveće, zvonika, postoji i kancelarija za sveštenika, u kojoj otac Tihomir može da primi i pouči neku bogočežnjivu dušu.

Još su sasluživali parosi palanački protojerej – stavrofor Dragiša Savić, protonamesnici Dragan Milutinović, Dragan Ikić, Srđan Kovačević, protođakon Ivan Gašić, đakon Vladimir Stepanović, kao i narod koji je došao da pozdravi, pomoli se i uzme blagoslov od svog Episkopa.

Krst za palionicu donirao je Gospodin Ljubiša Đukić, livac iz Zagorice, a zvono Gospodin Goran Miletić iz Smederevske Palanke.

Vladika se po činu osvećenja svojom besedom obrati sabranom narodu i govorio o značaju proslavljanja Vaskrsa kao i o značaju Golgotske žrtve, za sve nas i za naše spasenje. Zapravo, Golgotska žrtva treba da nam bude podsetnik da u životnim teškoćama trebamo da se ugledamo na našeg Gospoda. Još je Vladika, objasnivši zašto stavljamo krstove na vrhove hramova i drugih zdanja, rekao da je to znak da se ispod toga nalazi osveštano zdanje, to je ujedno i znak našeg opredeljenja i naše pripadnosti, jer je to znak koga se najviše plaše demonske sile. Takođe je objasnio i značaj i zvona u crkvi i podsetio na reči molitve osvećenja, kao i da su zvona znak, da kada ih čujemo znamo da se neko moli za nas. Posle molitvoslovlja usledila je trpeza ljubavi koju je preredio Gospodin Milutin Kokotović iz Smederevske Palanke.

Vladimir Stepanović, đakon

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.