ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

„Паланачке“ откривају: ВОДИЧКА ШКОЛА  ЧУВА ГЛАВАШЕВ ПОРТРЕТ ИЗ 1905.

Хол школе у Водицама краси портрет значајне историјске личности из овог дела Шумадије Станоја Стаматовића Главаша. Урадио га је учитељ Александар Стојановић 1905. године, а како каже актуелни водички уча Милан Тодоровић, водичкој породици Радовановић, код које је био „на стану и храни“, 1931. поклонио га је   Богомир  Шуњеварић.

Портрет је, пошто га је у својој кући чувао скоро шест деценија, Основној школи у родном селу уступио Александар Лека Радовановић. Могуће ће је да је Александар  Стојановић овај портрет радио по лику Главашевог синовца, али је извесно да је то свакако најстарије ликовно дело које приказује хајдучког харамбашу, Карађорђевог војводу и несуђеног српског вожда, који је рођен у Глибовцу.

Његовим ликом у  минулом веку бавили су се ликовни ствараоци Тодор Тоша Фарафонов, избеглица из  Русије који је добар део живота провео у Глибовцу, и Драгољуб Вуксановић Вуксан, сликар Ужичке републике, заточеник нацистичких логора у Норвешкој и професор ликовне културе у основним и средњим школама Смедеревске Паланке.

Његову бисту, која је откривена у Глибовцу на 184. годишњицу Првог српског устанка урадио је Слава Маринковић. Рустични рад у бакропису красио је улаз некадашњег националног ресторана „Конак Станоја Главаша“ у Смедеревској Паланци. Његовим ликом бавио се и академски вајар Славомир Милетић, који је рођен у селу Бошњане. Он је радио макету споменика (стојећа фигура) Станоја Стаматовића Главаша, који је требало да краси Градски трг Смедеревске Паланке.

Ова замисао није реализована, а нових иницијатива и покушаја  није било.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *