ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Паланчанин са врха кошаркашке Европе дошао у свој родни град: ПРЕДСЕДНИК МИЛОЈИЧИЋ УПРИЛИЧИО ПРИЈЕМ ЗА ДРАГАНА РАТКОВИЋА

DSC00417Председник Општине, Радослав Милојичић Кена, уприличио је пријем за Драгана Ратковића, првог помоћника Марине Маљковић селектора женске кошаркашке репрезентације Србије, европског шампиона, који је рођени Паланчанин и који се у свој град и данас радо враћа и дружи са пријатељима из школских дана.

Са њим, у кошаркашкој делегацији пријему је присуствовао и секретар Кошаркашког савеза Подунавско-Браничевског региона, Душан Кривокућа.

– Поред свих проблема и мука са којима се свакога дана суочавамо, ово су они тренуци када је лепо бити председник Општине. Ја сам заиста задовољан што имам прилику да честитам господину Ратковићу, који је помоћник селектора женске кошаркашке репрезентације. Како сам сазнао, ово је први пут да ми, као земља, још из времена када смо били Југославија, будемо прваци Европе. Господин Ратковић је наш суграђанин. Није често у овом граду, тако да је његово присуство част за грађане Смедеревске Паланке. Ово је сигурно један од најлепших начина на који наша општина може да се промовише. Господин Ратковић и ја се знамо од пре неколико година, када су овде биле Милица и Ана Дабовић, и њихов отац, када смо започели сарадњу. Сигурно је да су они амбасадори, нашег града – као што је господин Ратковић, и општина и градова одакле долазе репрезентативке Србије и цео стручни штаб – рекао је председник Општине, додавши да је спорт сигурно најздравија грана у нашем друштву и да је важно да се у спорт не меша политика. – Ја овом приликом господину Ратковићу захваљујем што је учинио да се и наш град осећа поносним.

1bПредседник Милојичић је у име суграђана даровао госту поклон Општине Смедеревска Паланка, уметничку слику и сувенире.

Изражавајући захвалност због пријема и поклона, Драган Ратковић је између осталог рекао:

– Најпре морам да захвалим господину председнику на овом пријему, и да поздравим све моје Паланчане. Ја нисам имао прилику да често будем у родном граду, због мог посла, али то је за мене увек био најлепши град на свету. Увек сам се овде радо враћао. Овде живе моји родитељи и пријатељи. Још једном – хвала. Веома сам узбуђен. Верујте, више сам сада узбуђен него на балкону или у тренутку када сам примао ову златну медаљу, зато што је ово град у коме сам рођен и у коме сам почео. Сугуран сам да ће све ове тешкоће које грађани Смедеревске Паланке 11667498_476529872513078_4601757433744017055_nтренутно имају бити превазиђене. Зашто сам ово рекао? Да бих направио једну малу паралелу са женском кошаркашком репрезентацијом Србије. Две хиљаде једанаесте године, када смо почели, тај је пројекат буквално кренуо од нуле. Вероватно сте чули у медијима, било је пуно проблема, као и у нашем друштву. Сви су, на жалост, изговарали неке тешке речи, а ми смо одлучили да нешто почнемо да радимо. Имали смо јасну визију шта желимо, имали смо неки систем рада, знали смо шта хоћемо. Једна од коцкица тог мозаика била је да гро играчица буде у екипи „Партизана“ код селекторке Марине. После тога су те играчице добиле неко интернационално искуство. Наше прво учешће на квалификацијама се, као што знате, завршило веома добро. На првом Европском првенству смо већ били четврти, и тада смо били некакво изненађење, за ширу, светску кошаркашку јавност. Већ на првенству у Турској нисмо били изненађење. Имали смо једну одличну утакмицу, против Америке. И ту смо можда требали да будемо четврти, али смо изгубили за пола коша.

Ратковић је и додао да су одређене промене у саставу репрезентације и стручном штабу, уочи Европског првенства, биле последње коцкице у победничком мозаику.

RATKOVIC_I_MARINA_150701_113804– Уз наш велики рад, уз Божији благослов, дошло је до овог успеха. И да сада уђем у вашу локалну тему, видим да су ових дана многи незадовољни, да се жале да немају воду, ово или оно, то је веома тешко, јер ово је 21. век, али, увек морате да схватите шта је неко наследио, какву ситуацију, и одакле је почео. Дакле, људи треба да имају веру у себе, да верују у себе и да раде оно што је до њих. Најлакше је окривљавати неког другог. Ми то нисмо радили. Никада нисмо говорили шта су радили наши претходници, него смо истицали оно што ми мислимо да можемо и да треба да урадимо. Тако да је формула за успех: стручни тим људи, а један човек мора то да води, сарадици у које он има поверење, радници који ће да раде, људи који ће да му верују – у овом случају је то град Паланка, а у нашем случају кошаркашка јавност. Сигуран сам да као што нама није изостао резултат, тако и Смедеревска Паланка има светлу будућност, ако сви буду радили свој посао најбоље што знају – рекао је Ратковић.

У наставку разговора са представницима локалних медија, Ратковић је говорио о томе како га Паланчани са одушевљењем поздрављају, и да му је помало необична сва медијска пажња којој је изложен. Такође, Ратковић је истакао да је женска кошарка постала захтеван спорт, и указао на значај неговања нових младих нада, попут талентованих кошаркашица из нашег града, сестара Катанић и Исидоре Михајловић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *