ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Почело зимско бројање птица у Србији

IWCДруштво за заштиту и проучавање птица Србије објавило је да је 10. јануара почело бројање свих птица водених станишта у нашој земљи, које је део Међународног пописа водених птица, једног од најстаријих мониторинга живог света на планети. Орнитолози се надају да ће бројање свих јединки врана, патака, гусака, лабудова, чапљи, галебова, шљукарица као и осталих птица које су својим животом везане за воду успети да ураде на преко 500 локалитета у целој држави. Попис се завршава 30. јануара, а у њему ће учествовати преко 150 волонтера из целе земље. Поред волонтера, попис ће значајно помоћи Дирекција за водне путеве Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ЈП „Војводинашуме“, два завода за заштиту природе, управљачи бројних заштићених подручја, управе рибњака, јавних предузећа која се баве управљањем природним ресурсима и друге партнерске организације. Иако је за овако обиман посао потребно велико знање и умешност у распознавању водених птица, као и стрпљење и издржљивост у зимским условима, координатор овог бројања, орнитолог Марко Шћибан наглашава значај података који ће бити добијени за заштиту птица и њихових зимских одморишта.

labudovi-Бројимо са бродова, чамаца, аутомобила, али и пешке, обилазећи обале река, језера, акумулација, канала и разних других вода на којима се окупљају зимујуће птице мочварице, истовремено пазећи да их не узнемиравамо. Бројимо и на депонијама отпада, где се сакупљају скоро сви наши зимујући галебови. Гуске чекамо приликом долетања на њихова омиљена ноћилишта. Наоружани смо упорношћу и надам да ће временски услови бити повољни за рад у наредним данима. Ипак, наглашавамо да подаци које сакупимо имају веома широку примену и огромну вредност, те позивамо и остале државне службе, као и све заинтересоване љубитеље природе да нам својим ангажманом и ресурсима помогну – каже Шћибан.

У Србији зимује, у зависности од временских прилика, и до 400.000 јединки птица водених станишта, у оквиру готово 120 врста, кажу у Друштву. Наглашавају и да њихови волонтери током зимског бројања будно прате појаве криволова, активности која је у Србији изузетно распрострањена и која угрожава водене птице више него било која друга човекова делатност. Непрекидно пуцање на јата зимујућих птица, организовано и у облику масовног ловног туризма, па чак и у заштићеним и међународно значајним подручјима, без обзира на то да ли су оне ловна дивљач или нису, доводи до сталних и исцрпљујућих померања птица. Птице постају изморене, подложне утицајима хладноће и болести. Услед тога, многе се не могу адекватно припремити за пролећну сеобу на места гнежђења у северној Европи и западном Сибиру, те страдају.

jato pataka-Из тог разлога позивамо кориснике ловишта на водама, као и надлежне инспекторе за ловство, да строго контролишу спровођење важеће инструкције Министарства пољопривреде и заштите животне средине и да прогласе забрану лова уколико су водене птице угрожене снежним наносима, поледицом, вишедневним температурама испод нуле, снежним падавинама јаког интензитета, високим снежним покривачем, леденом покорицом, леденом кишом, маглом, јаким олујним ветром, сталним повећањем снежних наноса и другим елементарним непогодама – каже Милан Ружић, председник Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Марко Туцаков

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *