Počelo zimsko brojanje ptica u Srbiji

IWCDruštvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da je 10. januara počelo brojanje svih ptica vodenih staništa u našoj zemlji, koje je deo Međunarodnog popisa vodenih ptica, jednog od najstarijih monitoringa živog sveta na planeti. Ornitolozi se nadaju da će brojanje svih jedinki vrana, pataka, gusaka, labudova, čaplji, galebova, šljukarica kao i ostalih ptica koje su svojim životom vezane za vodu uspeti da urade na preko 500 lokaliteta u celoj državi. Popis se završava 30. januara, a u njemu će učestvovati preko 150 volontera iz cele zemlje. Pored volontera, popis će značajno pomoći Direkcija za vodne puteve Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JP „Vojvodinašume“, dva zavoda za zaštitu prirode, upravljači brojnih zaštićenih područja, uprave ribnjaka, javnih preduzeća koja se bave upravljanjem prirodnim resursima i druge partnerske organizacije. Iako je za ovako obiman posao potrebno veliko znanje i umešnost u raspoznavanju vodenih ptica, kao i strpljenje i izdržljivost u zimskim uslovima, koordinator ovog brojanja, ornitolog Marko Šćiban naglašava značaj podataka koji će biti dobijeni za zaštitu ptica i njihovih zimskih odmorišta.

labudovi-Brojimo sa brodova, čamaca, automobila, ali i peške, obilazeći obale reka, jezera, akumulacija, kanala i raznih drugih voda na kojima se okupljaju zimujuće ptice močvarice, istovremeno pazeći da ih ne uznemiravamo. Brojimo i na deponijama otpada, gde se sakupljaju skoro svi naši zimujući galebovi. Guske čekamo prilikom doletanja na njihova omiljena noćilišta. Naoružani smo upornošću i nadam da će vremenski uslovi biti povoljni za rad u narednim danima. Ipak, naglašavamo da podaci koje sakupimo imaju veoma široku primenu i ogromnu vrednost, te pozivamo i ostale državne službe, kao i sve zainteresovane ljubitelje prirode da nam svojim angažmanom i resursima pomognu – kaže Šćiban.

U Srbiji zimuje, u zavisnosti od vremenskih prilika, i do 400.000 jedinki ptica vodenih staništa, u okviru gotovo 120 vrsta, kažu u Društvu. Naglašavaju i da njihovi volonteri tokom zimskog brojanja budno prate pojave krivolova, aktivnosti koja je u Srbiji izuzetno rasprostranjena i koja ugrožava vodene ptice više nego bilo koja druga čovekova delatnost. Neprekidno pucanje na jata zimujućih ptica, organizovano i u obliku masovnog lovnog turizma, pa čak i u zaštićenim i međunarodno značajnim područjima, bez obzira na to da li su one lovna divljač ili nisu, dovodi do stalnih i iscrpljujućih pomeranja ptica. Ptice postaju izmorene, podložne uticajima hladnoće i bolesti. Usled toga, mnoge se ne mogu adekvatno pripremiti za prolećnu seobu na mesta gnežđenja u severnoj Evropi i zapadnom Sibiru, te stradaju.

jato pataka-Iz tog razloga pozivamo korisnike lovišta na vodama, kao i nadležne inspektore za lovstvo, da strogo kontrolišu sprovođenje važeće instrukcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i da proglase zabranu lova ukoliko su vodene ptice ugrožene snežnim nanosima, poledicom, višednevnim temperaturama ispod nule, snežnim padavinama jakog intenziteta, visokim snežnim pokrivačem, ledenom pokoricom, ledenom kišom, maglom, jakim olujnim vetrom, stalnim povećanjem snežnih nanosa i drugim elementarnim nepogodama – kaže Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Marko Tucakov

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.