ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

ПОСК ”Јасеница”: ХОМОЉУ У ПОХОДЕ

Ово је друга овогодишња заједничка акција са нашим пријатељима из клуба ”Kаблар”, где смо поново посетили Хомољске планине, али овога пута са друге стране.
Недељно јутро освануло је повољно за планинарење, а наша полазна тачка била је пећина Равништарка. Ова пећина није толико позната јавности, али ми нисмо пропустили да се упутимо у њене кристалне одаје.
Након получасовног обиласка, направисмо групну фотку, затегнусмо пертле, и кренусмо добрим макадамом ка врху Штубеј. Kретала се наша колона планинарки и планинара вијугавим путем кроз брежуљкасти терен, одакле су се пружали погледи на све стране. Уз хомољске крајолике, време за дужу пауза направисмо на сунчаној ливади, где се поделисмо у две групе.
Једна ту оста да се сунча и дрема на пролећном сунцу, док она друга, агилнија, спустила се са водичима до водопада Сига, који је још увек пркосио топлом времену, јер је вода клизила низ стене и маховину. Након мноштва селфија и осталог арсенала фотки на овом дивном призору, вратисмо се назад на ону исту ливаду да одморимо и презалогајимо.
Настављамо даље гребенским путем ка врху Штубеј уз чаврљање планинара два клуба, размену искустава и успомена са планина.
И пре но што смо мислили, Штубеј је био наш.
И ту обавезна пауза за фотографисање, где нас убрзо сустижу и новосадски планинари. И њихова данашња маршрута је слична нашој.
На силаску са Штубеја идемо према врху Чучак, где нас испред чека предиван видиковац на исток Србије, Дунав и Румунију.
Уживамо и ту неко време у погледу и пролећним зрацима сунца, па настављамо даље. Свраћамо на стари Арсин град. Нема се шта пуно видети…а потом лагано путем се спуштамо до пећине Церемошња где је наша крајња тачка.
На жалост, ова лепотица је већ дуже затворена за посетиоце, те остајемо без могућности да је обиђемо.
Многи су огладнели, тако да се поручује роштиљ у Петровцу да нас сачека врућ кад пристигнемо огладнели.
Леп дан, дивни људи, крајолик како само Хомоље може да понуди.
Задовољна лица пријатеља из ”Kаблара” и ”Јасенице”! До следеће прилике здраво.

ПОСК Јасеница

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *