POSK ”Jasenica”: HOMOLJU U POHODE

Ovo je druga ovogodišnja zajednička akcija sa našim prijateljima iz kluba ”Kablar”, gde smo ponovo posetili Homoljske planine, ali ovoga puta sa druge strane.
Nedeljno jutro osvanulo je povoljno za planinarenje, a naša polazna tačka bila je pećina Ravništarka. Ova pećina nije toliko poznata javnosti, ali mi nismo propustili da se uputimo u njene kristalne odaje.
Nakon polučasovnog obilaska, napravismo grupnu fotku, zategnusmo pertle, i krenusmo dobrim makadamom ka vrhu Štubej. Kretala se naša kolona planinarki i planinara vijugavim putem kroz brežuljkasti teren, odakle su se pružali pogledi na sve strane. Uz homoljske krajolike, vreme za dužu pauza napravismo na sunčanoj livadi, gde se podelismo u dve grupe.
Jedna tu osta da se sunča i drema na prolećnom suncu, dok ona druga, agilnija, spustila se sa vodičima do vodopada Siga, koji je još uvek prkosio toplom vremenu, jer je voda klizila niz stene i mahovinu. Nakon mnoštva selfija i ostalog arsenala fotki na ovom divnom prizoru, vratismo se nazad na onu istu livadu da odmorimo i prezalogajimo.
Nastavljamo dalje grebenskim putem ka vrhu Štubej uz čavrljanje planinara dva kluba, razmenu iskustava i uspomena sa planina.
I pre no što smo mislili, Štubej je bio naš.
I tu obavezna pauza za fotografisanje, gde nas ubrzo sustižu i novosadski planinari. I njihova današnja maršruta je slična našoj.
Na silasku sa Štubeja idemo prema vrhu Čučak, gde nas ispred čeka predivan vidikovac na istok Srbije, Dunav i Rumuniju.
Uživamo i tu neko vreme u pogledu i prolećnim zracima sunca, pa nastavljamo dalje. Svraćamo na stari Arsin grad. Nema se šta puno videti…a potom lagano putem se spuštamo do pećine Ceremošnja gde je naša krajnja tačka.
Na žalost, ova lepotica je već duže zatvorena za posetioce, te ostajemo bez mogućnosti da je obiđemo.
Mnogi su ogladneli, tako da se poručuje roštilj u Petrovcu da nas sačeka vruć kad pristignemo ogladneli.
Lep dan, divni ljudi, krajolik kako samo Homolje može da ponudi.
Zadovoljna lica prijatelja iz ”Kablara” i ”Jasenice”! Do sledeće prilike zdravo.

POSK Jasenica

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.