Posle međunarodne konferencije sindikata o globalizaciji u Turskoj: ZAVRŠNA REČ U BEOGRADU

iU Istanbulu  je održana Međunarodna konferencija predstavnika sindikata elektro i mašinske industrije Poljske, Italije,  Španije, Turske i Srbije. Delegaciju Samostalnog sindikata Srbije predvodio je Božidar Todorović, predsednik te organizacije u „Goši“. Na konferenciji se razgovaralo o globalizaciji i njenom uticaju na delovanje sindikata, a za raspravu je poslužilo izlaganje, koje je u ime srpske delegacije, podneo Božidar Todorović.

Posebno zanimljiva, i na momente vrlo burna diskusija, vodila se po pitanju uticaja velikih međunacionalnih multikompanija na pozicije zaposlenih. Predstavnik sindikata Poljske istupio  je tezom da je  globalizacija donela veliku dobrobit, posebno u pogledu novih tehnologija. To je naišlo na opšte osporavanje, a turska delegacija je naročito skrenula pažnju na otpuštanje velikog broja ljudi i na stotine hiljada izgubljenih radnih mesta što je direktna posledica globalizacije.

Istupanje srpske sindikalne delegacije, uprkos ocenama sindikata Poljske, naišlo je na veliku pažnju i podršku učesnika ove međunarodne konferencije. Odlučene je da Srbija krajem novembra bude domaćin završene konferencije u Beogradu kada će se razmeniti iskustva zaposlenih u istim multinacionalnim kompanijama u različitim zemljama, kao što je italijanski „Fijat“ koji ima fabrike u Španiji, Poljskoj i Srbiji.

D. J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.