ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

После међународне конференције синдиката о глобализацији у Турској: ЗАВРШНА РЕЧ У БЕОГРАДУ

iУ Истанбулу  је одржана Међународна конференција представника синдиката електро и машинске индустрије Пољске, Италије,  Шпаније, Турске и Србије. Делегацију Самосталног синдиката Србије предводио је Божидар Тодоровић, председник те организације у „Гоши“. На конференцији се разговарало о глобализацији и њеном утицају на деловање синдиката, а за расправу је послужило излагање, које је у име српске делегације, поднео Божидар Тодоровић.

Посебно занимљива, и на моменте врло бурна дискусија, водила се по питању утицаја великих међунационалних мултикомпанија на позиције запослених. Представник синдиката Пољске иступио  је тезом да је  глобализација донела велику добробит, посебно у погледу нових технологија. То је наишло на опште оспоравање, а турска делегација је нарочито скренула пажњу на отпуштање великог броја људи и на стотине хиљада изгубљених радних места што је директна последица глобализације.

Иступање српске синдикалне делегације, упркос оценама синдиката Пољске, наишло је на велику пажњу и подршку учесника ове међународне конференције. Одлучене је да Србија крајем новембра буде домаћин завршене конференције у Београду када ће се разменити искуства запослених у истим мултинационалним компанијама у различитим земљама, као што је италијански „Фијат“ који има фабрике у Шпанији, Пољској и Србији.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *