ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Потомци старих ратника из Милошевца у посети Дечјем селу у Сремској Каменици: ДОБРОЧИНСТВО ИЗВИРЕ ИЗ СРЦА

-Донели поклоне за децу лишену родитељског старања и посетили Музеј чика-Јове Змаја,  његов гроб и Петровaрадин

 

Делегација Подружнице Удружења потомака старих ратника од 1912. до 1920. године из Милошевца код Велике Плане на челу с председником Ивом Писаревићем посетила је Дечје село „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици. Госте из Поморавља дочекали су Дана Радуловић, дипломирани правник у овој установи за збрињавање деце лишене родитељског старања и Љуба Ласица, председник Савета Месне заједнице Сремска Каменица.

-Ми смо у овом делу Срема познати по традиционалном гостопримству и Дечјем селу – казао је председник Ласица.- Месна заједница, односно локална самоуправа, остварује плодну сарадњу с Дечјим селом, а у песнику и правнику Дани Радуловић имамо ослонац за многе заједничке акције и подухвате. Наше место има и веома квалитетно Културно-уметничко друштво, а од установа културе посебно се поносимо Музејом чика-Јове Змаја.

Дечје село, Смедеревску Паланку и ширу околину зближио је пре много година водички учитељ Милан Тодоровић. Захваљујући њему, сарадња траје и одвија се на обострано задовољство, а списак људи добре воље који посећују и доносе поклоне штићеницима поменуте установе стално се увећава.

Добродошлицу делегацији из Милошевца у којој је био и учитељ Милан Тодоровић пожелела је Дана Радуловић, рекавши да јој је част што у име Дечјег села као домаћин може поздравити потомке старих ратника са чијим се представницима први пут срела на овогодишњем обележавању Савиндана у Водицама. Посебну захвалност изразила је учитељу Милану Тодоровићу, означивши га као промотера који с великом љубављу повезује Дечје село са широм друштвеном заједницом. Подсетила је да сарадња с њим и школом у којој ради траје преко 20 година.

-А кад сарадња толико дуго траје, она се стварно пише у срцу – истакла је Дана Радуловић. – Захваљујући људима какав је учитељ Милан, можемо слободно казати да смо уистину једна велика породица, која има душу и која гаји људску племенитост. Ја се овога пута захваљујем и председнику наше Месне заједнице који је нашао времена и дошао да поздрави наше госте што нам  пуно значи. Из наше сарадње избија и толико потребна благородност, која се може видети на сваком месту и у свим областима живота и рада.

Рекавши да јој је добро познато колико су деце однеговали мештани Милошевца, Дана Радуловић је истакла да њих и запослене у Дечјем селу повезује једно велико срце.

-Ко ради с децом, тај не може смислити зло – предочила је Дана Радуловић, подсетивши при том да је Дечје село у Сремској Каменици основано 1975. године.- Предала га је  на употребу тадашња прва дама Југославије Јованка Броз. Ове године обележавамо 43 године рада. Свака кућа у којој живе наши штићеници настала је донацијама из целе Србије. С тога је код нас посебно препознатљив тај хуманитарни дух, доброчинство и свака помоћ и подршка.

У Дечјем селу у Сремској Каменици је до сада однеговано, школовано и у живот испраћено скоро 1000 дечака и девојчица. Они су изведени на прави  пут и данас су углавном успешни људи на задацима и пословима којима се баве. То је, поред осталог и резултат рада особља Дечјег села, а добрим делом и оних људи који су несебично скупљали и доносили сваковрсну помоћ.

-Актуелним штићеницима, а њих  је сада близу 90, на располагању је 13 кућа, управна зграда и други објекти у Дечјем селу – изнела је Дана Радуловић. -Уз то, поседујемо 11 станова у граду и сви до једног су из донација. У њима живе некадашњи наши штићеници који су сада  средњошколци или студенти. Циљ нам је да они дођу до што вишег звања, а тиме и до могућности за лакше запошљавање и осамостаљивање.

Гости из Милошевца су потом посетили Музеј чика-Јове Змаја,  били су и на његовом гробу на каменичком гробљу, погледали изложбу у Месној заједници  и краће време провели у Петроварадину.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *