Potpisani ugovori za dodelu sredstava za sprovođenje mera energetske efikasnosti

U prostorijama lokalne samouprave u Smederevskoj Palanci potpisano je136 ugovora sa građanima koji su na konkursu za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada ostvarili pravo na subvencionisana sredstva.
Za realizaciju energetske efikasnosti na području opštine, zajedničkim projektom, Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave izdvojeno je 18 miliona dinara.
Za zamenu stolarije subvencionisana sredstva u ukupnom iznosu od 9,7 miliona dinara će dobiti 81 domaćinstvo, za izolaciju zidova za 10 domaćinstava izdvojeno je dva miliona dinara, za izolaciju zidova i tavanica tri domaćinstva dobiće 927 hiljada dinara, za zamenu kotlova ukupno je predviđeno nešto više od 2,2 miliona za 25 domaćinstava i za ugradnju kotlova i centralno grejanje za 17 kuća i stanova raspolagaće se sa oko 2,9 miliona dinara.
Prisutnim građanim obratio se predsednik Opštine, Nikola Vučen, koji je naglasio ulogu Vlade i resornih ministarstava u realizaciji projekta.

-U ovo vreme energetske krize, i čestih najava svega onoga što se može desiti u toku ove zime, ne zbog toga što država Srbija nešto nije uradila već zato što postoje faktori na koje Srbija ne može da utiče, mi se trudimo da na ovaj način, prateći politiku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, odgovorno trošimo energiju, realizacijom ovakvih programa koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike. Ovo je deo jedne celokupne energetske politike, i ne samo energetske efikasnosti koju opština u saradnji sa ministarstvom rudarstva i energetike sprovodi, nego i kada je reč o očuvanju životne sredine i razvoju ekološke sveti. Država je svesna da naši sugrađani ne mogu samostalno da ulažu u energetsku efikasnost, i zato se ovaj program sprovodi zajedničkom saradnjom države i jedinice lokalne samouprave. Ne treba posebno da ističem da će vaši računi za toplotnu energiju i struju nakon sprovođenja ovih mera, biti niži čak za 25 do 30 procenata – rekao je Vučen.

Opština Smederevska Palanka, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, u protekle dve godine uložila je preko 100 miliona dinara u mere
energetske efikasnosti, a tokom prošle godine 183 domaćinstva palanačke opštine je bilo obuhvaćeno projektom zamene stolarije u domaćinstvima.
Od nešto više od 23 hiljade domaćinstava koliko broji Opština Smederevska Palanka, računajući stambene zgrade i individualno stanovanje, ukupno za dve godine merama energetske sanacije obuhvaćeno je 319 domaćinstava.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *