ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Потписани уговори за доделу средстава за спровођење мера енергетске ефикасности

У просторијама локалне самоуправе у Смедеревској Паланци потписано је136 уговора са грађанима који су на конкурсу за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених зграда остварили право на субвенционисана средства.
За реализацију енергетске ефикасности на подручју општине, заједничким пројектом, Министарства рударства и енергетике и локалне самоуправе издвојено је 18 милиона динара.
За замену столарије субвенционисана средства у укупном износу од 9,7 милиона динара ће добити 81 домаћинство, за изолацију зидова за 10 домаћинстава издвојено је два милиона динара, за изолацију зидова и таваница три домаћинства добиће 927 хиљада динара, за замену котлова укупно је предвиђено нешто више од 2,2 милиона за 25 домаћинстава и за уградњу котлова и централно грејање за 17 кућа и станова располагаће се са око 2,9 милиона динара.
Присутним грађаним обратио се председник Општине, Никола Вучен, који је нагласио улогу Владе и ресорних министарстава у реализацији пројекта.

-У ово време енергетске кризе, и честих најава свега онога што се може десити у току ове зиме, не због тога што држава Србија нешто није урадила већ зато што постоје фактори на које Србија не може да утиче, ми се трудимо да на овај начин, пратећи политику Владе Републике Србије и ресорних министарстава, одговорно трошимо енергију, реализацијом оваквих програма које спроводи Министарство рударства и енергетике. Ово је део једне целокупне енергетске политике, и не само енергетске ефикасности коју општина у сарадњи са министарством рударства и енергетике спроводи, него и када је реч о очувању животне средине и развоју еколошке свети. Држава је свесна да наши суграђани не могу самостално да улажу у енергетску ефикасност, и зато се овај програм спроводи заједничком сарадњом државе и јединице локалне самоуправе. Не треба посебно да истичем да ће ваши рачуни за топлотну енергију и струју након спровођења ових мера, бити нижи чак за 25 до 30 процената – рекао је Вучен.

Општина Смедеревска Паланка, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, у протекле две године уложила је преко 100 милиона динара у мере
енергетске ефикасности, а током прошле године 183 домаћинства паланачке општине је било обухваћено пројектом замене столарије у домаћинствима.
Од нешто више од 23 хиљаде домаћинстава колико броји Општина Смедеревска Паланка, рачунајући стамбене зграде и индивидуално становање, укупно за две године мерама енергетске санације обухваћено је 319 домаћинстава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *