POZIV PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA: „NEĆU KESU, IMAM CEGER“

Pre desetak dana na fejsbuku formirana je grupa koja se, pod naslovom „Neću kesu, imam ceger“ zalaže za ograničavanje upotrebe plastičnih kesa. Ovaj cilj treba da bude ostvaren donošenjem zakona, prema kome bi, u svakoj prodavnici, plastične kese bile posebno naplaćivane.

Pokretač ove inicijative, i jedan od članove pomenute fejsbuk grupe, naš sugrađanin Srđan Petrović, kaže za Palanačke da se sprovođenjem pomenute inicijative značajno može smanjiti upotreba bionerazgradivih plastičnih kesa:

– Plastične kese nalaze se svuda oko nas.  Na trotoaru, u prirodi, u dolinama reka, zapletene u granje. Ne samo što naružuju okolinu, nego  značajno doprinose zgađenju prirode. Poznato je da je period razgradnje plastičnih kesa oko 150 godina.

Petrović kaže da je fejbuk grupa osnovana kako bi se mobilisala javnost i obezbedila podrška da pomenuti predlog zakona uđe u zakonsku proceduru.

–  Mi očekujemo podršku, pristupanjem našoj grupi. Uslediće postpisivanje elektronske peticije, odnosno pribavljanje potpisa koji treba da omoguće da predlog zakona, o obaveznom naplaćivanju plastičnih kesa u svim prodajnim objektima, uđe u skupštinsku proceduru.

Ovakve inicijative ni u Srbiji više nisu retkost, a uz pomoć društvenih mreža ostvarivana je i međunarodna mobilizacija ljudi, što pokazuje da se ovim putem može stvoriti „kritična masa“ za sprovođenje akcija u javnom interesu.

– Mislim da je naša generacija, u proseku  sedamdeset drugo godište – generacija koja je poslata u rat, koja je bila aktivni učesnik velikih društvenih promena –  sada u prilici da učini nešto konkretno, što će koristiti genracijama koje dolaze posle nas. I premijerka Vlade Srbije, rođena 1975, pripada toj generaciji, koja sada treba da preuzme odgovornost, da bismo deci ostavili čistiju Srbiju i bolji svet, kaže Srđan Petrović.

Smatrajući da rešavanje ekoloških problema uistinu zahteva udruživanje, i delovanje putem interneta, naš portal podržava ovu inicijativu, a o daljim koracima fejsbuk grupe „Neću kesu, imam ceger“, redovno ćemo iveštavati.

V.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *