ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

ПОЗИВ ПУТЕМ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: „НЕЋУ КЕСУ, ИМАМ ЦЕГЕР“

Пре десетак дана на фејсбуку формирана је група која се, под насловом „Нећу кесу, имам цегер“ залаже за ограничавање употребе пластичних кеса. Овај циљ треба да буде остварен доношењем закона, према коме би, у свакој продавници, пластичне кесе биле посебно наплаћиване.

Покретач ове иницијативе, и један од чланове поменуте фејсбук групе, наш суграђанин Срђан Петровић, каже за Паланачке да се спровођењем поменуте иницијативе значајно може смањити употреба бионеразградивих пластичних кеса:

– Пластичне кесе налазе се свуда око нас.  На тротоару, у природи, у долинама река, заплетене у грање. Не само што наружују околину, него  значајно доприносе згађењу природе. Познато је да је период разградње пластичних кеса око 150 година.

Петровић каже да је фејбук група основана како би се мобилисала јавност и обезбедила подршка да поменути предлог закона уђе у законску процедуру.

–  Ми очекујемо подршку, приступањем нашој групи. Уследиће постписивање електронске петиције, односно прибављање потписа који треба да омогуће да предлог закона, о обавезном наплаћивању пластичних кеса у свим продајним објектима, уђе у скупштинску процедуру.

Овакве иницијативе ни у Србији више нису реткост, а уз помоћ друштвених мрежа остваривана је и међународна мобилизација људи, што показује да се овим путем може створити „критична маса“ за спровођење акција у јавном интересу.

– Мислим да је наша генерација, у просеку  седамдесет друго годиште – генерација која је послата у рат, која је била активни учесник великих друштвених промена –  сада у прилици да учини нешто конкретно, што ће користити генрацијама које долазе после нас. И премијерка Владе Србије, рођена 1975, припада тој генерацији, која сада треба да преузме одговорност, да бисмо деци оставили чистију Србију и бољи свет, каже Срђан Петровић.

Сматрајући да решавање еколошких проблема уистину захтева удруживање, и деловање путем интернета, наш портал подржава ову иницијативу, а о даљим корацима фејсбук групе „Нећу кесу, имам цегер“, редовно ћемо ивештавати.

В.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *