ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Предавање проф. др Мила Ломпара у паланачком Народном музеју: ДУХ КОЛОНИЈЕ И ПРИНЦИП САМОПОРИЦАЊА

IMG_4665-Предавање, организовано  личним залагањем директора ове установе, Стевана Мартиновића, представља прворазредни културни догађај

 

Предавање Мила Ломпара, познатог професора Филолошког факултета у Београду, оправдало је заиста велико интересовање посетилаца паланачког Народног музеја, који су били сведоци истинског интелектуалног суочавања са кризом културног и политичког идентитета савремене Србије.

Према професору Ломпару, упркос разликама које проистичу из другачијих епохалних склопова у којима се развијала, српска култура се ипак може одредити на основу неколико јединствених конструктивних момената, који се у бројним ретушеима, одређеним историјским и друштвеним констелацијама, јављају током целокупне повести нашег народа.

Овај јединствени културни идентитет, који се формира у рефлексији и борби са историјским приликама, међутим, угрожен је, од средине прошлог века, најпре спољашњим порицањем његове аутентичности – а затим и, много опаснијим, „духом самопорицања“, који маргинализује нашу културу, друштвену и политичку мисао. После Другог светског рата, према Ломпару, захваљујући новој идеологији интернационализма, и „страху“ нових власти од српске хегемоније у југословенској заједници, почиње дуготрајно порицање традиционалног српског културног бића, које у наше време резултира самопорицањем националних вредности и политичког субјективитета.

IMG_4660За разлику од „србовања“ квазиинтелектуалаца, Ломпар је питању културног идентитета Срба пришао служећи се јасно образложеним научним апаратом, па његова књига „Дух самопорицања“, која је била основ за предавање у Народном музеју – прегнантно и јасно излаже не само успостављање овог аутономног бића, него показује да је политички дискурс производ поменуте културне самозаснованости. У том смислу, без поновног успостављања тог идентитета, није могуће ни на политичком плану ваљано бранити националне интересе. А колико је дух самопорицања посвемашан, показује чињеница да, за разлику од суседних народа, у српском парламенту више нема ни једне политичке партије која се залаже за одбрану националног бића (насупрот мантри да „Европа нема алтернативу“).

Предавање у паланачком Народном музеју, организовано  личним залагањем директора ове установе, Стевана Мартиновића, независно од тога да ли се сви слажу са Ломпаровим ставовима, представља прворазредни културни догађај, који, као и свако друго интелектуално прегнуће таквог формата, изискује рефлексију, промишљање, и даљу дебату.

 

Владимир Ђурђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *