ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Представници Удружења новинара Србије, Завичајног удружења „Видовача“ и Књижевног клуба „Пера Тодоровића“ 2. маја обишли гроб Пере Тодоровића

Поводом 167. годишњице од рођења Пере Тодоровића, 2. маја, покрај његовог гроба на Новом гробљу у Београду традиционално су се окупили представници Удружења новинара Србије, Завичајног удружења „Видовача“ и Књижевног клуба „Пера Тодоровић“ из Смедеревске Паланке, који су положили цвеће и запалили свеће.

Том приликом Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, рекао је да је у другој половини 20. века неоправдано занемариван значај Пере Тодоровића у историји српског новинарства, али је захваљујући његовим завичајцима и новинарима враћен међу великане српског новинарства.

-Био је родоначелник модерног српског журнализма и од 1888. до 1903. године издавао је и уређивао „Мале новине“ које се ни по чему нису разликовале од европских новина тога времена. Његов независни дневни лист, уместо политичких уводника, објављивао је актуелне информације, лутријске извештаје, временске прилике, рекламе на насловној страни, a имао је и рубрику „Хроника“. Први пут у историји српског новинарства у дневним новинама објављиван је и фељтон – истакао је Брајовић.

Председник Завичајног удружења „Видовача“, Мића Загорчић, рекао је да су захваљујући УНС-у успели да саграде Спомен кућу у Водицама која у потпуности одговара кући у којој је рођен Пера Тодоровић.

-Очекујем да уз помоћ локалне самоуправе довршимо овај објекат у којем ће бити организовани новинарски догађаји и културне активности – нагласио је Загорчић.

Председник књижевног клуба „Пера Тодоровић“, Слободан Тодоровић Токи, рекао је да је Пера Тодоровић написао први историјски роман у Србији „Дневник једног добровољца“.

-И да је само то урадио било би довољно да заузме високо место у српској књижевности – рекао је Тодоровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *