ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Прича из птичје кућице: МОДРОВРАНА ЈЕ ЈАЧА ОД ЛАСИЦЕ

Lasica u gnezdu modrovrane foto Oto SekeresУ овој кућици коју су орнитолози поставили да би се у њој гнездила угрожена птица модроврана, десило се нешто необично. Наиме, када је орнитолог из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Ото Секереш контролисао шта се у њој налази, и да ли се модроврана уселила, крајем јуна, био је немало изненађен. Пронашао је мртву ласицу. Кућица је постављена високо изнад тла, а ласица је веома лош пењач и готово је немогуће да се сама успела у њу. Са друге стране, ласица није плен модровране и тешко је поверовати да би је из било ког разлога ова птица желела да зграби, усмрти и увуче у кућицу кроз релативно узак отвор. Модроврана је поред мртве ласице наставила да лежи на својим јајима, и баш у тренутку контроле једнан птић почео је да се излеже.

-Ласица је веома окретан сисар и не преза од разних покушаја лова на животиње које су далеко веће од ње – каже Секереш. – Са друге стране, и модроврана је вешт и окретан ловац, који непогрешиво маркира и хвата крупне инсекте, мале гуштере и змије. Ласица, наравно, није њен плен, па не знамо шта се тачно догодило у овом случају. Да је у кућици било борбе, јаја очигледно не би остала читава.

modrovrana (Large)Орнитолози, иначе апелују да се не уништавају кућице за птице које су поставили да би се у њих уселила ова и неке друге врсте птица. Оне често немају никакав други избор за гнежђење од ових „вештачких дупљи“, а пошто живе на отвореним просторима, дупље су често видљиве са велике удаљености. Чланови Друштва кажу да су изненађени када виде да се у кућице пуца, да се намерно разбијају и скидају, некада само да би се скинуло пар металних делова са њих, а најчешће је у питању чисти вандализам.

lasicaОвакву понуду кућица које су постављене у оквиру пројекта заштите модровране, нису могле одбити ни друге врсте, па тако орнитолози проналазе у њима гнезда, јаја и младунце ћука, чворка, ветрушке и пупавца. Нема кућице која некоме није потребна, кажу птичари.

 

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *