Priča iz ptičje kućice: MODROVRANA JE JAČA OD LASICE

Lasica u gnezdu modrovrane foto Oto SekeresU ovoj kućici koju su ornitolozi postavili da bi se u njoj gnezdila ugrožena ptica modrovrana, desilo se nešto neobično. Naime, kada je ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Oto Sekereš kontrolisao šta se u njoj nalazi, i da li se modrovrana uselila, krajem juna, bio je nemalo iznenađen. Pronašao je mrtvu lasicu. Kućica je postavljena visoko iznad tla, a lasica je veoma loš penjač i gotovo je nemoguće da se sama uspela u nju. Sa druge strane, lasica nije plen modrovrane i teško je poverovati da bi je iz bilo kog razloga ova ptica želela da zgrabi, usmrti i uvuče u kućicu kroz relativno uzak otvor. Modrovrana je pored mrtve lasice nastavila da leži na svojim jajima, i baš u trenutku kontrole jednan ptić počeo je da se izleže.

-Lasica je veoma okretan sisar i ne preza od raznih pokušaja lova na životinje koje su daleko veće od nje – kaže Sekereš. – Sa druge strane, i modrovrana je vešt i okretan lovac, koji nepogrešivo markira i hvata krupne insekte, male guštere i zmije. Lasica, naravno, nije njen plen, pa ne znamo šta se tačno dogodilo u ovom slučaju. Da je u kućici bilo borbe, jaja očigledno ne bi ostala čitava.

modrovrana (Large)Ornitolozi, inače apeluju da se ne uništavaju kućice za ptice koje su postavili da bi se u njih uselila ova i neke druge vrste ptica. One često nemaju nikakav drugi izbor za gnežđenje od ovih „veštačkih duplji“, a pošto žive na otvorenim prostorima, duplje su često vidljive sa velike udaljenosti. Članovi Društva kažu da su iznenađeni kada vide da se u kućice puca, da se namerno razbijaju i skidaju, nekada samo da bi se skinulo par metalnih delova sa njih, a najčešće je u pitanju čisti vandalizam.

lasicaOvakvu ponudu kućica koje su postavljene u okviru projekta zaštite modrovrane, nisu mogle odbiti ni druge vrste, pa tako ornitolozi pronalaze u njima gnezda, jaja i mladunce ćuka, čvorka, vetruške i pupavca. Nema kućice koja nekome nije potrebna, kažu ptičari.

 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.