ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Протестна шетња радника ЈКП „Водовод“: ЗА СТО ДАНА ДОБИЛИ ПО 10 ХИЉАДА ОД ОПШТИНЕ

14045299_213860752349946_882963244_oМирно и достојанствено, без пиштаљки и транспарената, радници ЈКП „Водовод“, започели су протестну шетњу улицама града, нешто после десет часова. На путу од предузећа до зграде општине, пратиле су их бројне новинарске екипе.

– Ми још увек нисмо у генералном штрајку, а надамо се да до тога неће доћи. Повод за ову шетњу је тај што ми локалној самоуправи носимо позив за преговоре. Што се нас тиче, ти преговори могу да започну и данас, и одмах можемо све да решимо. На њима је да одлуче – рекао је на почетку шетње Александар Бошњаковић, председник синдиката запослених у ЈКП „Водовод“, додајући да су се одлучили да уђу у процедуру  штрајка зато што три договора постигнута са локалном самоуправом нису испуњена, а да су радници током претходних 100 дана од локалне самоуправе добили само по 10.000 динара, и по нешто више о12.000 динара из сопствених средстава.

Он је нагласио да су радници ЈКП „Водовод“ два месеца из свог џепа плаћали превоз до посла, а то су углавном људи који раде на црпној станици.

-Очекујем да ћемо наћи заједнички језик, зато што смо ми отворени за сарадњу – додао је Бошњаковић. – Радници не наступају уцењивачки, већ је реч о борби за голи живот. Ми тражимо какву такву сигурност, док Влада Србије не уђе у решавање овог проблема, а до тада морамо да живимо од нечега

Први синдикалац у ЈКП „Водовод“ је још истакао да радници неће дозволити да, њиховом кривицом, грађани Смедеревске Паланке остану без воде.

Да подсетимо, рачун „Водовода је“ је годинама под блокадом, због огромних дугова, пре свега за утрошену електричну енергију.

Пре конституисања нове локалне власти радницима је, преко рачуна синдиката, исплаћивана, уместо зарада, месечна солидарна помоћ, а новоизабрано општинско руководство овакав начин сматра незаконитим и престало је са исплатама.

13901396_213843922351629_6981896020484048169_nРаднике је, по њиховом доласку пред Општину, примио први човек локалне самоуправе, Петар Милић.

– Овде се не ради о преговорима две супротстављене страна, већ о договорима о стварима које су у заједничком интересу – рекао је председник Општине.

Он је обећао да ће ускоро бити одржани разговори на којима ће представницима радника бити објашњено шта је до сада учињено у циљу решавања овог проблема, а шта ће бити урађено у најскорије време.

– Волео бих, ако постоји могућност, да се видимо сутра – предложио је Милић, што су радници и прихватили.

У изјави за медије, Милић је рекао да неки досадашњи рокови, постигнути са радницима, нису испоштовани не кривицом локалне самоуправе, већ из разлога што Оштина на неке ствари не може да утиче и да мора да сачека на одговоре надлежних.

14012890_213860222349999_1246972167_oПредседник штрајкачког одбора, по завршетку разговора са председником Општине, изјавио је да су радници и њихови захтеви наишли на добар пријем, и изразио наду да ће у најскорије време овај проблем бити решем, на задовољство запослених, локалне самоуправе, и житеља Смедеревске Паланке.

Поводом ситуације у ЈКП „Водовод“ раднике је подржао и бивши председник Општине и актуелни народни посланик Радослав Милојичић Кена, који није желео да својим присуством политизује протест, већ је изјаву дао представницима медија.

– Од деведесет шесте се вуку ови дугови, и то никако није могло да буде решено. Ми смо једва добили репрограм за исплату дуга за уличну расвету. Тај смо репрограм уредно исплатили, али и поред тога није нам одобрен репрограм за плаћање дуга за електричну енергију „Водовода“. Иако је и за време нашег мандата „Водовод“ био у блокади ми смо радницима свакога месеца исплаћивали зараде, и зато радници нису штрајковали – рекао је новинарима Милојичић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *