ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Радници ФШВ дошли у Општину кивни на власнике фабрике: ПРЕДСЕДНИК МИЛОЈИЧИЋ ИХ ПОДРЖАО И ОБЕЋАО АНГАЖОВАЊЕ У НАДЛЕЖНОМ МИНИСТАРСТВУ

DSC05245Радници Фабрике шинских возила, чији је власник Словачка фирма Зос Трнава, незадовољни због десетомесечног неисплаћивања зарада, потражили су помоћ и подршку органа локалне самоуправе. Радницима окупљеним у великој сали Скупштине општине обратио се председник Општине, Радослав Милојичић Кена, који је обећао пуну сарадњу и помоћ иако овај проблем није у ингеренцији локалне самоуправе.

-Као што знате, пре скоро две године, када су сви били против вас, ја сам стао на вашу страну, што су ми многи замерили – рекао је Милојичић. – Стао сам на вашу страну из разлога што сте били у праву, јер је катастрофално да неко не прима плату десет месеци. Ја ћу данас да се потрудим да пронађем супермена из Фекетића, Александра Вучића, да долети у Паланку и да реши ваше проблеме. Као што их је решио и у Прибоју и на другим местима. Ја тамо имам пуно пријатеља, а они кажу да нису примили ни један једини динар. Већ смо покушали да ступимо у контакт са неким људима из Министарства привреде, како би се тај уговор коначно потписао. Ви знате да је министар привреде поднео оставку и да се тамо не зна ко пије, а ко плаћа. Ја ускоро крећем за Београд и покушаћу да некога пронађем у Влади и видим како може да се потпише тај уговор, како бисте примили средства која сте зарадили. Чујем да сте вагоне испоручили, а да новац нисте добили.

DSC05240За реч се потом јавио један од радника Шинских, који је објаснио да послодавац и иначе нередовно исплаћује зараде и да ни од овога што су зарадили од последњег посла, неће бити исплаћене све заостале зараде.

-Они планирају да уплате једну плату, или плату и по, а има довољно пара за шест плата – истакао је радник ФШВ. – Шта ће са осталим парама да раде, нико не зна. А стално се позивају на то да су они власници. Уз то стално криве државу.

Одговарајући на ово питање, председник Општине је рекао:

-Ви знате да сам са власницима фирме ушао у сукоб због вас. Зато што  нисам подржао њих, него вас. Нисам хтео да ми они дају хиљаду евра да будем на њиховој страни. Ја ћу данас да их позовем и да седнем сутра са њима. Што се тиче државе, држава јесте у колапсу, железница не може да издржава ни саму себе, а вагоне за железницу раде неке фирме које су ван граница Србије. Уместо да то радите ви, а сигуран сам да сте бољи од њих. Али, знате како, када се Демократска странка питала, мени је полазило за руком да обезбедим неки посао. Сада не могу. И општина има проблеме. Искључују струју која није плаћена од 1997. године. Ја сам тада имао 13 година и сигурно нисам могао да за то будем одговоран. А све то у сврху маркетинга и политике. На жалост, у Србији је политика у свему и око свега. Имамо проблема и ми овде, само ја, за разлику од других, нећу да ћутим, већ ћу да будем још гласнији. Двадесет и осми сам на листи Демократске странке, значи бићу посланик. После више од једне деценије неко из Паланке ће бити посланик, па ћу моћи да изађем и изнесем проблем сваког грађанина Смедеревске Паланке. Не само ваш. Нисте ви једини који имате проблем. Ми имамо овде фирму која има милионе на рачуну, а радницима дају 12, 15 или 18 хиљада динара плату. А газда вози „Мерцедес“, јахту или брод. Морамо да се боримо против такве политике, да узмемо од богатих и дамо сиромашнима. А не да они плаћају порез на јахте и мерцедесе, а грађанима да дају 18 хиљада плату. Ко може да живи од 18 хиљада динара?

У разговору са председником Општине, радници Шинских возила пожалили су се председнику да се новац исплаћује „на руке“, тако да радници нису кредитно способни, нити се на зараду плаћа порез.

-Све је то један зачарани круг, од кога користи имају само газде – рекао је Милојичић. – Газда у Србији је робовласник. Морамо да се боримо против тога. Ви сте ваше плате зарадили. Производ сте дистрибуирали, а плате нисте добили. Ја ћу да урадим све што је до мене и јавићу шта је и како је, и шта ћемо даље.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *