ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Самостални синдикат окупио некадашње и актуелне председнике: ЛЕПА ТРАДИЦИЈА

-Прилика да се упознају са приликама у фабрици чијем развоју су и сами дали допринос

 

Самостални  синдикат окупио је на предновогодишњој свечаности некадашње и актуелне синдикалне руководиоце „Гоше“. Онима који су некада били на челу највеће синдикалне организације у Општини Смедеревска Паланка, добродошлицу је пожелео садашњи председник Божидар Тодоровић. Он је на самом почетку изнео охрабрујуће резултате на пољу упошљавања производних и других капацитета, посебно у Фабрици машина и опреме, Фабрици шинских возила и „Гоша-Монтажи“.

Истакао је да „Гоша ФОМ“ има уговорене послове за наступајућу 2017. годину. Зараде нису на нивоу којима би синдикат, укључујући и раднике био задовољан, али је јако битно да је ова фабрика из некадашњег пословног система запошљавала скоро 850 људи и да прима махом млађе раднике. Охрабрује и то што су новопримљени углавном деца „Гошиних“ радника, али радује и сазнање да су врата фабрике отворена и за друге. Фабрика полако али сигурно стаје на своје ноге.

-Добро је, гледајући друге фирме у Србији, да људи у „Гоши“ раде и зарађују колико толико – констатовао је Тодоровић.- Угашени су, готово више да и не постоји гиганти, попут „14. октобра“, „Каблова“, ИМТ, ИМР, „Прве петољетке“… Кад негде поменемо „Гошу“, обично питају: „Јесте ли још живи?“ Сва је срећа да данас можемо рећи да се ради и напредује у  погледу упошљавања. Фабрика шинских возила, захваљујући синдикату, је опстала и  запослила 80 нових радника. Та фабрика сада купује погоне Фабрике друмских возила и тако шири капацитете. Има пуну упосленост за 2017. годину. Ту су зараде нешто и веће него у „Гоша ФОМ“. Током идуће године запослиће још 150 нових радника. Сада је на платном списку 435 људи. Очекујемо да ће тамо догурати и до 600 радника.

Тодоровић је, говорећи о „Гоша – Монтажи“, истакао да је то стабилна фирма у којој зараде надмашују републички просек. Синдикат је тамо веома јак. Добро је да тај „трио“ опстаје и да запошљава више од 2.000 људи. Заштитна СОЛКО има седамдесетак запослених. Успели су да уговоре значајне послове за 2017. Радиће контејнере за Крагујевац. Радили су за потребе Аеродрома „Никола Тесла“.

-У „Заштитној СОЛКО“ је проблем што су радници тужили фабрику и то по наговору оног другог синдиката, који је у великој мањини у односу на наш – предочио је Тодоровић.- Радници – инвалиди су тамо добили одређену надокнаду, заправо фирма је добијала надокнаду од стране државе за запошљавање инвалида рада. Кад је промењен закон и кад су све фабрике постале дужне  да запошљавају своје инвалиде рада, „Заштитна СОЛКО“ је остала дужна тим радницима, јер је рефундација ишла фабрици, а не радницима. Радници су, наиме, тужили уз нагласак да та накнада припада њима. То је оптеретило фабрику и неизвесно је како ће даље ићи тај поступак. Држава сада тражи решење како да се приватизују те организације; тешко је поверовати да ће приватник да држи инвалиде, јер је то социјална категорија.

Тодоровић се осврнуо и на Службу безбедности у „Гоши“. Славко Благојевић, председник синдиката у „Гоша Монтажи“ и потпредседник Синдиката металаца Србије, отворио је то значајно питање на вишем нивоу с обзиром да се мења Закон о запошљавању лица која се баве пословима обезбеђења. Радници у тој служби се сада доводе у незавидан положај, јер морају да имају силне лиценце, провере.

-То је тешко,  јер ми смо по некој пракси, раднике кад дођу у неке године, пребацивали у службу безбедности, чак су и инвалиди распоређивани на места портира, дакле на лакши посао, а сада морају да имају лиценце, да савлађују борилачке вештине, гађање… а биће тешко да све то савладају – закључио је Тодоровић.- У том сектору је у Србији запослено близу 30.000 људи.

Славко Благојевић је, појашњавајући ову тему, казао да ће проблем бити у „Гоша Монтажи“ у Железари и другим фирмама које имају свој систем самозаштите, где  запослени на пословима обезбеђења раде искључиво за фирму у којој су настали и не пружају услугу трећим лицима. Из тог разлога је затражена измена закона и одговарајуће мере да се од његовог дејства изузму оне фирме које имају свој систем самозаштите. То је дато на Социјално-економски савет и управо се чека одговарајуће решење.

Тодоровић се заложио да се службе безбедности очувају, јер се оне баве и противпожарном заштитном, у супротном фабрике би дошле у ситуацију да издвајају значајна средства за набавку опреме и запошљавање ватрогасаца.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *