ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење Друштва за заштиту и проучавање птица Србије: НАШИМ ПТИЦАМА ПОТРЕБНА ХИТНА ПОМОЋ

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије апелују на грађане и надлежне службе да помогну дивљим птицама у изузетно хладним данима који су погодили Србију овог јануара.

Екстремне хладноће посебно су опасне за мале птице певачице попут врабаца, зеба, стрнадица, сеница и дроздова које тешко долазе до хране и чија мала тела су најизложенија смрзавању и угињавању. Овим птицама можете помоћи ако их нахраните сунцокретом, ломљеним житарицама или јабукама, а током дана им понудите и свежу незалеђену пијаћу воду.

Ситуација је изузетно озбиљна и на водама где током зиме борави и до 350.000 патака, гусака, лабудова, галебова, корморана, гњураца, чапљи и других птица које углавном зависе од исхране и боравка у барама, ритовима, језерима, на рекама и рибњацима који у оваквим данима брзо заледе. Залеђене воде принудиле су птице водених станишта да се концентришу углавном на рекама где су изузетно угрожене недостатком хране, узнемиравањем и убијањем.

Велике хладноће сматрају се елементарним непогодама и из тог разлога Друштво за заштиту и проучавање птица Србије захтева од надлежног Министарства пољопривреде и заштите животне средине да хитно обустави лов на све дивље животиње.

 

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *