Saopštenje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: U KRIVOLOVU NA GUSKE I PREDSEDNIK LOVACA IZ VELIKOG GRADIŠTA

U ataru sela Ostrovo kod Velikog Gradišta u subotu 21.01.2017. tri lokalna lovca pronađena su sa nezakonito ubijenim divljim guskama. Pored strogo zaštićenih gusaka, u prtljažniku putničkog automobila policajci su pronašli i 12 sveže ulovljenih plovki gluvara koje se ubrajaju u lovnu divljač.

O nezakonitom lovu policiju su obavestili članovi Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji već duže vreme upozoravaju na stravične razmere prekomernog lova i krivolova zaštićenih ptica u tom delu države.

Dežurni javni tužilac naredio je privođenje osumnjičenih, oduzimanje oružja i nezakonito ulovljenih ptica. Naši članovi saznali su da je među privedenima i predsednik Lovačkog udruženja „Golub“ iz Velikog Gradišta, koji je i potpredsednik Opštine Veliko Gradište.

Velike hladnoće i okovane vode koje su pogodile Srbiju početkom ove godine smatraju se elementarnim nepogodama i iz tog razloga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahtevalo je od nadležnog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje. Zaleđene vode prinudile su ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem.

 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *