ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење медија, новинарских асоцијација, новинара и организација цивилног друштва: ЗА СЛОБОДУ МЕДИЈА

Обавештавамо домаћу и међународну јавност да је у петак, 22. септембра, донета одлука да се крене са заједничким активностима медија, новинарских асоцијација, новинара и организација цивилног друштва у борби за слободу медија у Србији.

Група је окупљена у знак подршке Врањским, једном од најзначајнијих локалних медија у земљи, који је прошле недеље угашен због неиздрживих политичких и економских притисака. Гашење ових новина и штрајк глађу власника и главног и одговорног уредника Врањских Вукашина Обрадовића јесу симболи ситуације у којој се налази огромна већина других независних медија у Србији, као и слобода медија у целини.

Група је формирана у недељи у којој су кулминирали напади на слободу медија и интегритет и егзистенцију независних новинара. У само једном дану угашене су Врањске, догодили су се напади на истраживачког новинара КРИК од стране партије на власти, а новинарке су поново биле мета напада на насловној страни листа Информер.

Ова група представља и одговор грађана Србије на константно урушавање слободе медија и изражавања, на националном и локалном нивоу. Група је отворена за укључивање свих заинтересованих медија, организација и појединаца. Група ће организовати заједничке акције у борби за Врањске и слободу медија и изражавања, а информисаће и домаћу и међународну јавност о кршењу слободе медија у Србији. Група ће благовремено обавештавати јавност о плановима, даљим корацима и начинима деловања.

Позивамо све медије и организације да у четвртак, 28. септембра, заједничком акцијом укажу на постојање медијског мрака у Србији. Сви медији, портали, веб стране организација, друштвене мреже грађана и грађанки који се придружују циљевима ове иницијативне групе ће у подне замрачити екране или током тог дана обележити своја штампана издања црним знаком који симболизује медијски мрак са којим се већ годинама суочавамо у Србији. Група ће дистрибуирати упутства за ову координирану акцију кроз своје канале, а свако ко жели да се прикључи може да пошаље маил на stojimuzvranjske@gmail.com.

 

Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ
Асоцијација медија
Асоцијација онлине медија
Београдски центар за људска права
Балканска истраживачка новинарска мрежа – БИРН
Биро за друштвена истраживања
Центар за истраживачко новинарство Србије – ЦИНС
Центар за практичну политику
ЦРТА
Дневни лист Данас
Фондација Славко Ћурувија
Грађанске иницијативе
Хелсиншки одбор за људска права
Јужне вести
Комитет права за људска права – YУЦОМ
КРИК – Мрежа за истраживање криминала и корупције
Кућа људских права
Локал Прес – Асоцијација локалних и независних медија
Медиа и реформ центар Ниш
Недељник Кикиндске
Недељник Нови магазин
Недељник Време
Независно друштво новинара Војводине – НДНВ
Независно удружење новинара Србије – НУНС
Пешчаник
Транспарентност Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *