Saopštenje za javnost Advokatske komore Srbije

310233_1Povodom dva meseca protesta svih advokata u Republici Srbiji, Advokatska komora Srbije saopštava da su ciljevi protesta nepromenjeni i da i dalje na snazi ostaje odluka o protestu obustavom rada, koju je donela skupština AKS 13.09.2014. godine.

1. ZAHTEV: Neophodna je promena neustavnih i nezakonitih zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona. Promena mora biti suštinska, a ne kozmetička, kakvu je na neodgovoran način sproveo ministar pravde Nikola Selaković. Posle dva meseca primene javno beležničkog sistema, jasno je da je na delu nezapamćena pljačka budžeta Repbulike Srbije. Sudovi u Srbiji, u gradovima i opštinama gde su uvedeni javni beležnici, ostali su potpuno bez prihoda po osnovu overa, o čemu AKS prikuplja podatke i planira da ih objavi u toku sedmice. Zaprepašćuje podatak da niko u Srbiji već dva meseca ne može doći do podataka o zaradama javnih beležnika, iako je to po zakonu javni podatak, a ministar Selaković izjavljuje u Skupštini Srbije da je ”dovoljno pritisnuti jedno dugme, podneti jedan zahtev, pa da se ti podaci saznaju”. Doći će dan kada će javnost saznati astronomske zarade javnih beležnika i kada će svima biti jasno da je ovakav način uvođenja javnog beležništva u Srbiji bio jedan kriminalan poduhvat prelivanja državnog novca u privatne džepove. Za ovo je direktno odgovoran ministar Nikola Selaković  .
2. ZAHTEV: Potvrda da je advokatura bila u pravu kada je tražila reformu poreskih zakona data je od strane Ministarstva finansija, onog dana kada je AKS ponuđen predlog sporazuma sa prihvaćenim svim izmenama. Na žalost, na predloženom sporazumu su se našle četiri tačke: tri Ministarstva finansija, koje je UO AKS sve prihvatio, i četvrta tačka, ultimatum ministra pravde Nikole Selakovića, da se odmah prekine protest advokata, ukoliko se prihvate poreski predlozi. Ovo AKS nije mogla da prihvati, iz čega se još jednom vidi da je za dalju blokadu pravosuđa pravosuđa odgovoran ministar Nikola Selaković.
3. ZAHTEV: Smenu ministra Nikole Selakovića traži advokatura Srbije već dva meseca. Razlozi zbog kojih smo to tražili na početku nisu nestali, naprotiv, postupanjem u prethodna dva meseca, resorni ministar je dao dodatne dokaze da je AKS bila u pravu kada je procenila da najvažniji resor u Srbiji vodi potpuni diletant, pravnik bez pravosudnog ispita, čovek bez dana radnog iskustva, asistent pravnog fakulteta koji o pravu zna veoma malo. Ministar Selaković već puna dva meseca brani sistem javnih beležnika koji je uveo na silu, preko kolena, usvajanjem izmena zakona na noćnoj sednici Skupštine Srbije, samo dva sata pre početka primene tog istog zakona, 01.09.2014. godine. Njegovu smenu javno je predložila čak i Agencija za borbu protiv korupcije, ali to za ministra Selakovića ne znači ništa, jer on i dalje ima podršku svog šefa, predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića..
AKS predstavlja glas advokata Srbije i štiti njihove interese i ljudska prava građana već 153 godine. Advokati su u pravu i to danas znaju već svi ljudi u Srbiji. Nastavljamo sa protestom do potpunog ispunjenja naših zahteva i nikakvi pritisci, medijske manipulacije, fantomska udruženja i javni apeli advokata, a zapravo budućih notara, neće nas pokolebati u našoj borbi.

 

 

 

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.