Saradnja vodičkih i kusadačkih lovaca – prijateljstvo koje traje

Mica ZagorcicLovci Vodica i Kusatka sarađuju već 50  godina. Njihovo druženje preraslo je u pravo prijateljstvo. Grupa vodičkih lovaca početkom meseca bila je u Kusatku. Tada su odali poštu nedavno preminulom lovcu Čedi Koziću. Posetili su  njegov grob  i evocirali uspomene, podsetivši se pri tom kako je na mlađe lovce prenosio svoja iskustva i trasirao puteve saradnje. Bila je to prilika podsećanja na još jednog poslenika lovstva, Vodičanina Mileta  Milutinovića.

Mića Zagorčić podseća da su se vodički lovci družili i sa svojim kolegama iz Azanje i Selevca. Ta saradnja je gotovo zamrla mada je bilo pokušaja da se obnovi. Nasuprot tome, druženje vodičkih i kusadačkih lovaca traje u kontinuitetu već pola veka. Prilikom posete Kusačana Vodicama oktobra ove godine dogovoreno je da se saradnja kruniše razmenom povelja. To je dobar znak da će mlađi nastaviti ono što su započeli Mile Milutinović i Bole Adžić.

– Naše prijateljstvo potvrđivalo se i u teškim prilikama – predočava Mića Zagorčić.- Bilo je to šezdesetih godina prošlog veka kad se u Kusatku pojavila zarazna stočna bolest šap. Tada su lovci  danonoćno čuvali prilaz i izlazak iz sela. Kako je Kusadak veliko selo, mi smo im pritekli u pomoć. Ni jedan naš lovac nije  napustio dežurstvo.

I jedni i drugi lovci su adekvatno primenjivali planove i programe. Uvek su usklađivali lovne dane, lovačke zabave i termine održavanja svojih skupština. Imali su i jedinstven stav u pogledu organizovanja Lovačkog udruženja „Jasenica“, koje je do „cepanja“ na sever i jug  brojalo 1.250 članova.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.