ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Сарадња водичких и кусадачких ловаца – пријатељство које траје

Mica ZagorcicЛовци Водица и Кусатка сарађују већ 50  година. Њихово дружење прерасло је у право пријатељство. Група водичких ловаца почетком месеца била је у Кусатку. Тада су одали пошту недавно преминулом ловцу Чеди Козићу. Посетили су  његов гроб  и евоцирали успомене, подсетивши се при том како је на млађе ловце преносио своја искуства и трасирао путеве сарадње. Била је то прилика подсећања на још једног посленика ловства, Водичанина Милета  Милутиновића.

Мића Загорчић подсећа да су се водички ловци дружили и са својим колегама из Азање и Селевца. Та сарадња је готово замрла мада је било покушаја да се обнови. Насупрот томе, дружење водичких и кусадачких ловаца траје у континуитету већ пола века. Приликом посете Кусачана Водицама октобра ове године договорено је да се сарадња крунише разменом повеља. То је добар знак да ће млађи наставити оно што су започели Миле Милутиновић и Боле Аџић.

– Наше пријатељство потврђивало се и у тешким приликама – предочава Мића Загорчић.- Било је то шездесетих година прошлог века кад се у Кусатку појавила заразна сточна болест шап. Тада су ловци  даноноћно чували прилаз и излазак из села. Како је Кусадак велико село, ми смо им притекли у помоћ. Ни један наш ловац није  напустио дежурство.

И једни и други ловци су адекватно примењивали планове и програме. Увек су усклађивали ловне дане, ловачке забаве и термине одржавања својих скупштина. Имали су и јединствен став у погледу организовања Ловачког удружења „Јасеница“, које је до „цепања“ на север и југ  бројало 1.250 чланова.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *