ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Семинар за наставнике Паланачке гимназије и СШ „Жикица Дамњановић“: „ЗАШТИТА ЖЕНА И ДЕЦЕ ОД НАСИЉА У ПОРОДИЧНОМ КОНТЕКСТУ – УЛОГА ОБРАЗОВНО ВАСПИТНИХ УСТАНОВА“

У Хотелу „Језеро“ у Смедеревској Паланци, 25. и 26. марта, одржава се семинар под називом „Заштита жена и деце од насиља у породичном контексту – улога образовно-васпитних установа“, који организују Аутономни женски центар и Удружење жена „Фемина“.

У раду семинара учествује по 12 наставника Паланачке гимназија и Средње школе „Жикица Дамњановић“.

Првог дана разговараће се о „основним концептима о насиљу према женама и вези са насиљем према деци у породици“, а теме ће бити врсте насиља према женама и деци – равноправност партнера и брига о деци, предрасуде о насиљу у породици, моћ, злоупотреба моћи и поверења,  динамика и механизми насиља у породици, веза између насиља према женама и насиља према деци, као и  зашто жене и деца не пријављују насиље у породичном контексту, отпорност и стартегије превладавања насиља код жена и деце.

Током другог радног дана учесници семинара бавиће се основним поступцима и процедурама у раду са насиљем у породици, кроз теме оквир за институционалну интервенцију, идентификовање и утврђивање насиља у породици – правила комуникације, питања поверљивости и безбедности, процена степена угрожености/опасности, надлежности и интервенције релевантних служби – домени одговорности (холистички и мултидисциплинарни приступ) и улога и одговорност образовно-васпитног система у заштити деце и акције превенције од родно заснованог насиља у школском контексту.

Завршна тематска целина обухвата основне принципе у раду са насиљем у породици.

Имајући у виду да се ради о акредитованом едукативном програму, овај семинар је веома значајан за наставни кадар и њихов будући рад, а доноси им и неопходне бодове који легитимишу њихову едукацију у овој области.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *