Šest celina nekadašnje Industrije opreme i vozila „Goša“ odlazi u stečaj: SINDIKAT – KATANAC NIJE REŠENJE  

2Šest celina nekada moćne Industrije opreme i vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci odlazi u stečaj. Na udaru Akcionog plana Vlade Srbije našli su se Fabrika elektroopreme, Fabrika alata i mašina, Fabrika drumskih vozila, Zajednički pogoni, Društvena ishrana i ugostiteljstvo i Holding. U njima je bilo zaposleno skoro hiljadu ljudi, a sada jedva pedesetak.

Fabrika elektroopreme i Fabrika alata već duže vreme su bez zaposlenih, s vremena na vreme su obavljale neke uslužne poslove, ne uspevajući da  izmiruju nagomilana dugovanja i druge obaveze koje premašuju više miliona evra. Predsednik 1Samostalnih sindikata Božidar Todorović napominje da se već duže vreme insistiralo  da se reši status firmi, koje se sada nalaze u procesu stečaja. Kod jednog preduzeća u stečaju došlo je i do otuđenja imovine bez ičije saglasnosti.

Fabrika drumskih vozila, koja je u  prošlosti bila  proizvođač vozila po licenci američke firme „Fruhof“ i veliki izvoznik, bila je privatizovana, ali je zbog neizmirenja obaveza po osnovu kupoprodajnog ugovora, intervencijom Agencije za privatizaciju, izgubila taj status i prevedena u  restrukturiranje. U toj fabrici sproveden je socijalni program, a od momenta njenog uvođenja u status restrukturiranja počeli su da se gomilaju dugovi i druge obaveze. Tokom stečajnog postupka, kako navode u sindikatu, potražiće se rešenje za tzv. otpust dugova i pokušati oživljavanje proizvodnje.

Zajednički pogoni nemaju zaposlene, ali poseduju značajnu imovinu, koju su koristile sve fabrike   poslovnog sistema „Goša“. Šansa se vidi  u traženju rešenja da se u funkciju stave neki delovi Zajedničkih pogona. Ova celina, pored ostalog, raspolaže toplanom, koja ima kapacitet da greje dva grada veličine Smederevske Palanke. Za tako nešto postoji i infrastruktura, jer su u prošlosti na „Gošinu“ toplanu bili priključeni Škola „Goša“, Osnovna škola „Heroj Ivan Muker“ i neke stambene zgrade.

Društvena ishrana i ugostiteljstvo, posle neuspele privatizacije, dospela je u stečaj ali ne zato što nije dobro radila,  već što nije izabran pravi kupac. U restoranu društvene ishrane sprema se 400 obroka dnevno, ostvaruju prihodi i izmiruju obaveze. Ova celina nema većih dugova, a u Samostalnom sindikatu se zalažu da se pripremi valjan plan reorganizacije, kako bi DIBUT nastavio da živi.

3Što se Holdinga tiče, u sindikatu ističu, da je upravo u njemu najkomplikovaniji postup za rešavanje statusa. Holding raspolaže značajnom imovinom, pre svega, kompletnom infrastrukturom, saobraćajnicama, vodovodnom i kanalizacionom mrežom, rasvetom, video nadzorom, ambulantama itd. Holding ima i veliko potraživanje od Preduzeća „Ivan Milutinović“, koje se takođe  nalazi  u stečaju.

Sindikat se zalaže da se zbog ovih i drugih razloga sa Agencijom započnu, kako naglašavaju, posebni razgovori i dogovori, uz zalaganje da se, umesto stečaja,  traže rešenja za reorganizaciju. To je put da se sačuva imovina, kao što su i oba muzeja, ali i zaposleni.

D. J.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.