ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Шест целина некадашње Индустрије опреме и возила „Гоша“ одлази у стечај: СИНДИКАТ – КАТАНАЦ НИЈЕ РЕШЕЊЕ  

2Шест целина некада моћне Индустрије опреме и возила „Гоша“ у Смедеревској Паланци одлази у стечај. На удару Акционог плана Владе Србије нашли су се Фабрика електроопреме, Фабрика алата и машина, Фабрика друмских возила, Заједнички погони, Друштвена исхрана и угоститељство и Холдинг. У њима је било запослено скоро хиљаду људи, а сада једва педесетак.

Фабрика електроопреме и Фабрика алата већ дуже време су без запослених, с времена на време су обављале неке услужне послове, не успевајући да  измирују нагомилана дуговања и друге обавезе које премашују више милиона евра. Председник 1Самосталних синдиката Божидар Тодоровић напомиње да се већ дуже време инсистирало  да се реши статус фирми, које се сада налазе у процесу стечаја. Код једног предузећа у стечају дошло је и до отуђења имовине без ичије сагласности.

Фабрика друмских возила, која је у  прошлости била  произвођач возила по лиценци америчке фирме „Фрухоф“ и велики извозник, била је приватизована, али је због неизмирења обавеза по основу купопродајног уговора, интервенцијом Агенције за приватизацију, изгубила тај статус и преведена у  реструктурирање. У тој фабрици спроведен је социјални програм, а од момента њеног увођења у статус реструктурирања почели су да се гомилају дугови и друге обавезе. Током стечајног поступка, како наводе у синдикату, потражиће се решење за тзв. отпуст дугова и покушати оживљавање производње.

Заједнички погони немају запослене, али поседују значајну имовину, коју су користиле све фабрике   пословног система „Гоша“. Шанса се види  у тражењу решења да се у функцију ставе неки делови Заједничких погона. Ова целина, поред осталог, располаже топланом, која има капацитет да греје два града величине Смедеревске Паланке. За тако нешто постоји и инфраструктура, јер су у прошлости на „Гошину“ топлану били прикључени Школа „Гоша“, Основна школа „Херој Иван Мукер“ и неке стамбене зграде.

Друштвена исхрана и угоститељство, после неуспеле приватизације, доспела је у стечај али не зато што није добро радила,  већ што није изабран прави купац. У ресторану друштвене исхране спрема се 400 оброка дневно, остварују приходи и измирују обавезе. Ова целина нема већих дугова, а у Самосталном синдикату се залажу да се припреми ваљан план реорганизације, како би ДИБУТ наставио да живи.

3Што се Холдинга тиче, у синдикату истичу, да је управо у њему најкомпликованији поступ за решавање статуса. Холдинг располаже значајном имовином, пре свега, комплетном инфраструктуром, саобраћајницама, водоводном и канализационом мрежом, расветом, видео надзором, амбулантама итд. Холдинг има и велико потраживање од Предузећа „Иван Милутиновић“, које се такође  налази  у стечају.

Синдикат се залаже да се због ових и других разлога са Агенцијом започну, како наглашавају, посебни разговори и договори, уз залагање да се, уместо стечаја,  траже решења за реорганизацију. То је пут да се сачува имовина, као што су и оба музеја, али и запослени.

Д. Ј.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *