ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Синдикат „Гоша“ жели да преузме бригу и управљање фабричким музејом: ОЧУВАТИ ИСТОРИЈСКИ И КУЛТУРНИ ЗНАЧАЈ

Scan-150818-0002-Агенцији за приватизацију, односно Центру за стечајеве, упућена молба да се Музеј који је под заштитом државе сачува као посебно културно добро

 

Самостални синдикат „Гоша“ жели да преузме бригу о фабричком музеју и да у сарадњи са Агенцијом за приватизацију, Министарством образовања, науке и технолошког развоја, Заједницом научно-технолошких музеја Србије а посебно са фабрикама  из некада моћног пословног система, очува његов историјски и културни значај,  настави са прикупљањем архивске грађе и на тај начин омогући даљу афирмацију пословних могућности.

Центру за стечајеве  Агенције за приватизацију, преко стечајног управника „Гоша“ Холдинга Жељка Мијушковића, упућена је молба да се објекат  Музеја (Спомен радионица) уступи на коришћење и управљање  Самосталном синдикату чији су чланови запослени у свим фабрикама (приватизованим и неприватизованим) поменутог Пословног система.

У молби се наводи да Музеј чува вредна историјска документа, архивску грађу и изузетно скупе ручно рађене експонате, а од 1982. године је под заштитом државе као посебно културно добро. Документација и архивски материјал о девет деценија дугој синдикалној активности, само су неки од  разлога због којих би овај музеј требало да буде уступљен синдикату.

Самостални синдикат није само једини корисник објекта у коме је Музеј, већ је једини и улагао значајна средства у његову адаптацију и одржавање. Иначе,  Музеј „Гоша“ (Спомен радионица) основали су запослени у некадашњој Индустрији опреме и возила са циљем да се сачува, и пословној али и широј јавности презентира  културно, историјско и привредно наслеђе читаве Доње Јасенице где је „Гоша“ годинама био највећи и најзначајнији привредни и економки субјект.

Музеј „Гоша“ представља и најзначајнији извор архивске и историјске грађе о развоју  радничког и синдикалног покрета, не само овог дела Шумадије, већ и Србије. Посебан значај има  у представљању техничких и пословних резултата и могућности производних целина из састава Пословног система „Гоша“.

Средства за преуређење  зграде, која је припадала некадашњој „Јасеници“ АД, у музејски простор, обезбеђена су  од стране свих запослених у „Гоши“. Музеј је свечано отворен 1977. године од када су под његовим кровом и службене просторије  синдиката.

Д. Јанојлић

 

muzУ ВИСОКОМ ДРУШТВУ

Музеј „Гоша“ члан је Заједнице научно-техничких музеја Србије. У тој „породици“ су још:             Музеј аутомобила, Музеј ваздухопловства, Универзитет у Београду  – Хемијски факултет  (Збирка великана српске хемије), Музеј вода „Никола Мирков“, Медија центар „Железница Србије“ – Железнички музеј, Институт „Гоша“, Југословенска кинотека, Музеј Николе Тесле, Универзитет у Београду – Филозофски факултет (Збирка старих психолошких инструмената  Лабораторија за експерименталну психологију),  Музеј Војводине – Музејски комплекс Кулпин, Јавно предузеће Пошта Србије – ПТТ музеј, РТС -Збирка техничких уређаја, Музеј рударства и металургије, ЈП ПЕУ Ресавица, РМУ Рембас (Музеј угљарства Сењски рудник), Застава оружје АД – Музеј Стара ливница и Хреља – Збирка јероплана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *