Sindikati Smederevske Palanke i Velike Plane traže smenu ministra privrede

Scan-140117-0002NEĆE ZAKONE  KOJI RADNIKE GURAJU U ROPSTVO

Odbor za prosvetu i obrazovanje Veća sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane traži smenu ministra za privredu Saše Radulovića, a zbog novog Zakona o radu koji radnike stavlja u ponižavajući i ropski položaj. Da podsetimo, Vlada Srbije je poslednjeg dana stare godine po hitnom postupku usvojila set zakona, među kojima i Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju, a nešto ranije je u skupštinsku proceduru pušten i Zakon o radu. Savez samostalnih sindikata Srbije je doneo odluku da, povodom  izmena i dopuna Zakona o radu, koje su donete bez konsultacija sa socijalnim partnerima, stupi  u štrajk upozorenja.

Tako će 23. januara u celoj Srbiji, po preporuci Odbora za prosvetu i obrazovanje Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane, u školama biti skraćeni časovi na 30 minuta. Tada će svim prosvetnim radnicima biti pročitan Proglas i kako bi bili upoznati s razlozima zbog kojih se stupa u štrajk upozorenja. Imajući u vidu da će Zakonom o privatizaciji i Zakonom o stečaju, biti obuhvaćeno blizu 500 preduzeća, kao i 153 firme u restrukturiranju, u kojima će skoro 50.000 radnika ostati bez posla, Samostalni sindikat metalaca je u dogovoru sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“,  doneo odluku da 24. januara organizuje veliki protesni skup u Beogradu. Očekuje se da će tada više hjiljada radnika iskazati nezadovoljstvo predloženim zakonima i tražiti da se povuku iz procedure.

Prema rečima Božidara Todorovića, potpredsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije, zahtev za povlačenje pomenutih zakona već je predat predsedniku Skupštine i predsedniku Vlade Srbije. Sindikat metalaca istovremeno traži i smenu ministra Saše Radulovića. Tome su se pridružili i svi granski sindikati, bez obzira na to što ministar privrede nije i resorni ministar, na primer, prosvetnih radnika. Ukoliko se, sada već sporni zakoni, ne povuku iz skupštinske procedure do 27. januara, Savez samostalnih sindikata je doneo odluku da se tog dana stupi u generalni štrajk u celoj Srbiji. Od parlamentarnih poslaničkih grupa i njihovih partija zatraženo je da  ne glasaju za sporne zakone ako uđu u proceduru. Nekoliko partija, uglavnom opozicionih, već je izrazilo podršku Samostalnom sindikatu sa obećanjem da neće podržati zakone koji radnike guraju  u ropski položaj.

U sindikalnom proglasu se, pored ostalog kaže, da sindikati šalju poruku Vladi Srbije da povuku iz procedure, kako se ističe, sramne zakone, ističući da ne prihvataju da se prava postojećih i budućih radnika smanjuju, jer prava iz rada ne generišu krizu, propadanje privrede, zatvaranje preduzeća i tragičnu privatizaciju. „Ne prihvatamo neosnovani argument da će robovski zakon koji se predlaže doprineti otvaranju novih radnih mesta, jer zakoni ne otvaraju radna mesta, već uspešni, socijalno odgovorni poslodavci i dobar privredni ambijent koji stvara država“ – dodaje se u proglasu.

Štrajk upozorenja će se sprovesti u svim  preduzećima sa područja opština Smederevska Palanka i Velika Plana. Sindikalna organizacija „Goše“ odlučila je da 23. januara prekine rad u svim celinama. Centralni skup radnika biće u dvorani fabričkog muzeja u vremenu od 11 do 12 časova. Sledećeg dana na protest upozorenja u Beogradu, krenuće stotinu radnika „Goše“.

D.J.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.