ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Синдикати Смедеревске Паланке и Велике Плане траже смену министра привреде

Scan-140117-0002НЕЋЕ ЗАКОНЕ  КОЈИ РАДНИКЕ ГУРАЈУ У РОПСТВО

Одбор за просвету и образовање Већа синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане тражи смену министра за привреду Саше Радуловића, а због новог Закона о раду који раднике ставља у понижавајући и ропски положај. Да подсетимо, Влада Србије је последњег дана старе године по хитном поступку усвојила сет закона, међу којима и Закон о приватизацији и Закон о стечају, а нешто раније је у скупштинску процедуру пуштен и Закон о раду. Савез самосталних синдиката Србије је донео одлуку да, поводом  измена и допуна Закона о раду, које су донете без консултација са социјалним партнерима, ступи  у штрајк упозорења.

Тако ће 23. јануара у целој Србији, по препоруци Одбора за просвету и образовање Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане, у школама бити скраћени часови на 30 минута. Тада ће свим просветним радницима бити прочитан Проглас и како би били упознати с разлозима због којих се ступа у штрајк упозорења. Имајући у виду да ће Законом о приватизацији и Законом о стечају, бити обухваћено близу 500 предузећа, као и 153 фирме у реструктурирању, у којима ће скоро 50.000 радника остати без посла, Самостални синдикат металаца је у договору са Савезом самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“,  донео одлуку да 24. јануара организује велики протесни скуп у Београду. Очекује се да ће тада више хјиљада радника исказати незадовољство предложеним законима и тражити да се повуку из процедуре.

Према речима Божидара Тодоровића, потпредседника Самосталног синдиката металаца Србије, захтев за повлачење поменутих закона већ је предат председнику Скупштине и председнику Владе Србије. Синдикат металаца истовремено тражи и смену министра Саше Радуловића. Томе су се придружили и сви грански синдикати, без обзира на то што министар привреде није и ресорни министар, на пример, просветних радника. Уколико се, сада већ спорни закони, не повуку из скупштинске процедуре до 27. јануара, Савез самосталних синдиката је донео одлуку да се тог дана ступи у генерални штрајк у целој Србији. Од парламентарних посланичких група и њихових партија затражено је да  не гласају за спорне законе ако уђу у процедуру. Неколико партија, углавном опозиционих, већ је изразило подршку Самосталном синдикату са обећањем да неће подржати законе који раднике гурају  у ропски положај.

У синдикалном прогласу се, поред осталог каже, да синдикати шаљу поруку Влади Србије да повуку из процедуре, како се истиче, срамне законе, истичући да не прихватају да се права постојећих и будућих радника смањују, јер права из рада не генеришу кризу, пропадање привреде, затварање предузећа и трагичну приватизацију. „Не прихватамо неосновани аргумент да ће робовски закон који се предлаже допринети отварању нових радних места, јер закони не отварају радна места, већ успешни, социјално одговорни послодавци и добар привредни амбијент који ствара држава“ – додаје се у прогласу.

Штрајк упозорења ће се спровести у свим  предузећима са подручја општина Смедеревска Паланка и Велика Плана. Синдикална организација „Гоше“ одлучила је да 23. јануара прекине рад у свим целинама. Централни скуп радника биће у дворани фабричког музеја у времену од 11 до 12 часова. Следећег дана на протест упозорења у Београду, кренуће стотину радника „Гоше“.

Д.Ј.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *