Skupština Podružnice Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918.: PRIJATELjSKI PRIJEM PALANČANA U FRANCUSKOJ

IMG_1740-Edukacija mladih naraštaja kroz upoznavanje sa slavnom prošlošću srpskog naroda i delima njegovih najboljih predstavnika, biće jedan od zadataka u narednom periodu

 

Smederevska Palanka dobija još jedno pisano glasilo. Izdavaće ga „o svom ruvu i kruvu“  Podružnica Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. Prvi broj trebalo bi sa izađe iz štampe u prvoj polovini  januara 2016., najverovatnije za Srpsku novu godinu. Inicijativa je obelodanjena na Skupštini Podružnice pomenutog Udruženja u čijem radu je učestvovao i predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić.

Na ovom skupu za 30. decembar tekuće godine najavljeno je okupljanje kod spomen-obeležja ekadrili MF99 Serbia, koje će imati humanitarni karakter. Skupština je, inače, upoznata sa izveštajem o poseti delegacije Podružnice Udruženja Francuskoj, a podneo ga je Predrag Torbica. Prema onome što je izneo, naišlo se na prijateljski prijem svuda gde su bili. Francuzi,  oduševljeni što u gostima imaju delegaciju iz Smederevske Palanke, gde je otkriven spomenik pomenutoj ratnoj eskadrili, izrazili su spremnost za negovanje i produbljivanje saradnje u narednim godinama. Ocena je da ima mesta za saradnju na mnogim poljima života i rada, pa i na privrednom planu.

U izveštaju o dosadašnjem radu, koji je izložio predsednik Podružnice Željko Poštić, kaže se da je za kratko vreme učinjeno više konkretnih koraka, među kojima i relativno brza realizacija ideje da se eskadrili MF99 Serbia podigne spomenik u gradskom parku kod OŠ „Heroj Ivan Muker“.  U uspehe se ubraja i poseta delegacije ovog Udruženja Francuskoj, a Skupština je bila prilika da se odrede i pravci narednih aktivnosti. Naglašeno je, takođe, da je Podružnica Udruženja organizovala obeležavanje Dana oslobođenja Smederevske Palanke u Prvom svetskom ratu i to, kako se veruje, prvi put posle Drugog svetskog rata. Proslava je u prvoj godini rada Podružnice, zbog pomanjkanja sredstava, bila skromna, a naredna će, kako je kazao predsednik Poštić, biti dostojna tog istorijskog datuma.

IMG_1743-Jedan od zadataka Podružnice u narednom periodu biće i edukacija mladih – najavio je Poštić.- Njih treba podsetiti na vreme kad se reč otadžbina pisala velikim početnim slovom za razliku od sadašnjeg kad se u školskim udžbenicima jedva gde može naći. Mlade treba stalno upoznavati sa slavnom prošlošću srpskog naroda i delima njegovih najboljih predstavnika koja su svojevremeno oduševila ceo svet. Tome u  prilog ide i pokretanje glasila koje bi izlazilo jedanput mesečno, a  na čijim stranicama će biti mesta i za takve teme. Tragičan događaj u Francuskoj okupio nas je kod spomenika francusko-srpskoj eskadrili, gde su nam se pridružila i deca koja su se tog trenutka našla u parku. Iskoristili smo priliku da ih podsetimo na tradicionalno dobre odnose naša dva naroda, ali i da kažemo koju reč o razlogu za podizanje ovog spomen – obeležja  u našem gradu.

Uzimajući učešće u radu Skupštine Podružnice Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918., predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić je naglasio da je bio oduševljen otkrivanjem spomenika francusko-srpskoj eskadrili, istakavši da je sve urađeno na visokom nivou.

-To mi je dalo moralnu, i da kažem ljudsku snagu, da izrazim želju i na neki način se priključim ovom Udruženju i da dam svoj doprinos njegovom radu – dodao je Đurić. – Vi radite jednu fascinantnu stvar, nisam ranije znao da vaša Podružnica postoji, a sada čujem da radi već godinu dana, i svaka vam čast na onome što ste za kratko vreme uradili. Na odličnom ste putu, a dopada mi se što pokrećete svoj bilten u kome će se pisati i o značajnim ljudima našeg kraja, pa i o generalu Đurđu Laziću iz Selevca, koji je u Prvom svetskom ratu bio načelnik Štaba za pozadinu srpske vojske. On je gotovo nepoznata istorijska ličnost sadašnjim generacijama, ali je zato vrlo značajna ličnost za srpsku istoriju. Ono što me posebno dirnulo to je prijateljstvo našeg i francuskog naroda, posebno u najtežim istorijskim trenucima. Ovo Udruženje ne samo da ima perspektivu i šanse, već i priliku da utiče na svest generacija koja dolaze, ne samo na teritoriji naše opštine, nego i šire.

D. J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *