ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Скупштина Подружнице Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912. – 1918.: ПРИЈАТЕЉСКИ ПРИЈЕМ ПАЛАНЧАНА У ФРАНЦУСКОЈ

IMG_1740-Едукација младих нараштаја кроз упознавање са славном прошлошћу српског народа и делима његових најбољих представника, биће један од задатака у наредном периоду

 

Смедеревска Паланка добија још једно писано гласило. Издаваће га „о свом руву и круву“  Подружница Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912. – 1918. Први број требало би са изађе из штампе у првој половини  јануара 2016., највероватније за Српску нову годину. Иницијатива је обелодањена на Скупштини Подружнице поменутог Удружења у чијем раду је учествовао и председник Скупштине општине Славољуб Ђурић.

На овом скупу за 30. децембар текуће године најављено је окупљање код спомен-обележја екадрили МФ99 Сербиа, које ће имати хуманитарни карактер. Скупштина је, иначе, упозната са извештајем о посети делегације Подружнице Удружења Француској, а поднео га је Предраг Торбица. Према ономе што је изнео, наишло се на пријатељски пријем свуда где су били. Французи,  одушевљени што у гостима имају делегацију из Смедеревске Паланке, где је откривен споменик поменутој ратној ескадрили, изразили су спремност за неговање и продубљивање сарадње у наредним годинама. Оцена је да има места за сарадњу на многим пољима живота и рада, па и на привредном плану.

У извештају о досадашњем раду, који је изложио председник Подружнице Жељко Поштић, каже се да је за кратко време учињено више конкретних корака, међу којима и релативно брза реализација идеје да се ескадрили МФ99 Сербиа подигне споменик у градском парку код ОШ „Херој Иван Мукер“.  У успехе се убраја и посета делегације овог Удружења Француској, а Скупштина је била прилика да се одреде и правци наредних активности. Наглашено је, такође, да је Подружница Удружења организовала обележавање Дана ослобођења Смедеревске Паланке у Првом светском рату и то, како се верује, први пут после Другог светског рата. Прослава је у првој години рада Подружнице, због помањкања средстава, била скромна, а наредна ће, како је казао председник Поштић, бити достојна тог историјског датума.

IMG_1743-Један од задатака Подружнице у наредном периоду биће и едукација младих – најавио је Поштић.- Њих треба подсетити на време кад се реч отаџбина писала великим почетним словом за разлику од садашњег кад се у школским уџбеницима једва где може наћи. Младе треба стално упознавати са славном прошлошћу српског народа и делима његових најбољих представника која су својевремено одушевила цео свет. Томе у  прилог иде и покретање гласила које би излазило једанпут месечно, а  на чијим страницама ће бити места и за такве теме. Трагичан догађај у Француској окупио нас је код споменика француско-српској ескадрили, где су нам се придружила и деца која су се тог тренутка нашла у парку. Искористили смо прилику да их подсетимо на традиционално добре односе наша два народа, али и да кажемо коју реч о разлогу за подизање овог спомен – обележја  у нашем граду.

Узимајући учешће у раду Скупштине Подружнице Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912. – 1918., председник Скупштине општине Славољуб Ђурић је нагласио да је био одушевљен откривањем споменика француско-српској ескадрили, истакавши да је све урађено на високом нивоу.

-То ми је дало моралну, и да кажем људску снагу, да изразим жељу и на неки начин се прикључим овом Удружењу и да дам свој допринос његовом раду – додао је Ђурић. – Ви радите једну фасцинантну ствар, нисам раније знао да ваша Подружница постоји, а сада чујем да ради већ годину дана, и свака вам част на ономе што сте за кратко време урадили. На одличном сте путу, а допада ми се што покрећете свој билтен у коме ће се писати и о значајним људима нашег краја, па и о генералу Ђурђу Лазићу из Селевца, који је у Првом светском рату био начелник Штаба за позадину српске војске. Он је готово непозната историјска личност садашњим генерацијама, али је зато врло значајна личност за српску историју. Оно што ме посебно дирнуло то је пријатељство нашег и француског народа, посебно у најтежим историјским тренуцима. Ово Удружење не само да има перспективу и шансе, већ и прилику да утиче на свест генерација која долазе, не само на територији наше општине, него и шире.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *