ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Соња Павловић – академик

Соња Павловић

Једна од водећих, светски признатих експерткиња за молекуларну медицину, рођена у нашој општини, од данас члан Академије медицинских наука.

Др Соња Павловић, међународно признати  стручњак за молекуларну биомедицину, рођена је у Смедеревској Паланци, 1960. године. У Паланци је завршила гимназију, а потом је отишла на студије у Београд, где је, на Биолошком факутету БУ одбранила докторску дисертацију.

До сада је објавила више од 100 научних радова у часописима од интернационалног значаја, учествовала у реализацији међународних пројеката, а цитирана је више од 300 пута у монографијама и стручним радовима и књигама. Др Соња Павловић је у медицинску праксу у Србији увела многе молекуларно-генетичке тестове.

Осим истраживачког рада, др Соња Павловић је и предавач на Биолошком и Медицинском факултету у Београду, а као ментор била је ангажована у изради више од 30 магистарских и докторских радова.

За чланство у Академији медицинских наука, др Соњу Павловић предложиле су њене колеге, ценећи изузетан научни допринос истраживања којима је руководила.

Родитељи Соње Павловић билу су познати лекари паланачке Болнице, у којој данас ради њен брат, инфектолог др Синиша Павловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *