ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Србија прва земља изван ЕУ која је потписала споразум о придруживању пројекту Креативна Европа  

Tasovac-Kreativna EvropaСрбија је прва земља изван Европске уније која је потписала нови програм Креативна Европа и учествоваће у том програму. Министар за културу и информисање Иван Тасовац и европска комесарка за образовање, културу, вишејезичност и омладину Андрула Василиу у Бриселу су  потписали  споразум о придруживању Србије овом програму у оквиру ког се додељују грантови за пројекте транснационалне сарадње у којима учествују организације из културног и креативног сектора. Европска комисија предвиђа у блиској будућности сличне споразуме са Албанијом, Босном и Херцеговином, Бившом Југословенском Републиком Македонијом, Црном Гором, Турском, Грузијом и Молдавијом, а у току су припремни разговори са још неколико земаља.

-Задовољство ми је што смо потписати споразум који ће Србији омогућити да осети користи програма Креативна Европа. Србија је земља бројних музеја уметности, професионалних позоришта, реномираних музичких фестивала и књижевне традиције која сеже до 11. века. Својом живом културом и особеним римским и рановизантијским архитектонским наслеђем, које је делом укључено у УНЕСЦО листу светске баштине, Србија обогаћује наш заједнички европски простор – рекла је комесарка Василиу.

Уз буџет од готово 1,5 милијарди евра за наредних седам година, што је увећање од 9 одсто у односу на претходне програме, Креативна Европа ће омогућити да до 250.000 европских уметника и професионалаца у култури, као и хиљаде креативних организација и издавача, сарађују и прикажу своје креативне радове милионима грађана.

Данашњи споразум значи да ће српске организације имати приступ фондовима потпрограма Култура у оквиру Креативне Европе. Примера ради, оне ће моћи да конкуришу за грантове за вишегодишње пројекте сарадње, преводе књига, успостављање културних мрежа или оснивање мултинационалних културних платформи. Такође се очекује и да се Србија придружи МЕДИА потпрограму Креативне Европе, након усклађивања законодавства у аудиовизуелној области са законима ЕУ.

Српске културне организације су оствариле велику корист од претходног програма Култура (2007.-2014.). Као носиоци пројеката, организације у Србији су укупно примиле 1,2 милиона евра у грантовима за 40 пројеката изабраних за доделу средстава ЕУ; користи претходног програма имало је још неколико десетина организација које су биле у у улози коорганизатора пројеката.

У оквиру програма Култура, српска ауторка Јелена Ленголд је 2011. године била лауреат Европске награде за књижевност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *