Srbija prva zemlja izvan EU koja je potpisala sporazum o pridruživanju projektu Kreativna Evropa  

Tasovac-Kreativna EvropaSrbija je prva zemlja izvan Evropske unije koja je potpisala novi program Kreativna Evropa i učestvovaće u tom programu. Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac i evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Andrula Vasiliu u Briselu su  potpisali  sporazum o pridruživanju Srbije ovom programu u okviru kog se dodeljuju grantovi za projekte transnacionalne saradnje u kojima učestvuju organizacije iz kulturnog i kreativnog sektora. Evropska komisija predviđa u bliskoj budućnosti slične sporazume sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, Crnom Gorom, Turskom, Gruzijom i Moldavijom, a u toku su pripremni razgovori sa još nekoliko zemalja.

-Zadovoljstvo mi je što smo potpisati sporazum koji će Srbiji omogućiti da oseti koristi programa Kreativna Evropa. Srbija je zemlja brojnih muzeja umetnosti, profesionalnih pozorišta, renomiranih muzičkih festivala i književne tradicije koja seže do 11. veka. Svojom živom kulturom i osobenim rimskim i ranovizantijskim arhitektonskim nasleđem, koje je delom uključeno u UNESCO listu svetske baštine, Srbija obogaćuje naš zajednički evropski prostor – rekla je komesarka Vasiliu.

Uz budžet od gotovo 1,5 milijardi evra za narednih sedam godina, što je uvećanje od 9 odsto u odnosu na prethodne programe, Kreativna Evropa će omogućiti da do 250.000 evropskih umetnika i profesionalaca u kulturi, kao i hiljade kreativnih organizacija i izdavača, sarađuju i prikažu svoje kreativne radove milionima građana.

Današnji sporazum znači da će srpske organizacije imati pristup fondovima potprograma Kultura u okviru Kreativne Evrope. Primera radi, one će moći da konkurišu za grantove za višegodišnje projekte saradnje, prevode knjiga, uspostavljanje kulturnih mreža ili osnivanje multinacionalnih kulturnih platformi. Takođe se očekuje i da se Srbija pridruži MEDIA potprogramu Kreativne Evrope, nakon usklađivanja zakonodavstva u audiovizuelnoj oblasti sa zakonima EU.

Srpske kulturne organizacije su ostvarile veliku korist od prethodnog programa Kultura (2007.-2014.). Kao nosioci projekata, organizacije u Srbiji su ukupno primile 1,2 miliona evra u grantovima za 40 projekata izabranih za dodelu sredstava EU; koristi prethodnog programa imalo je još nekoliko desetina organizacija koje su bile u u ulozi koorganizatora projekata.

U okviru programa Kultura, srpska autorka Jelena Lengold je 2011. godine bila laureat Evropske nagrade za književnost.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.