ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Свечаност поводом годину дана од откривања спомен-обележја француско-српској ескадрили: СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКЕ НЕБА И ЗЕМЉЕ

img_2555-Драги пријатељи, поштоваоци Миодрага Томића, Луја Полана, Мирослава Растислава Штефаника, Косте Јосефидиса и многих других знаних и незнаних јунака и мученика, дозволите да вас у сећање на те великане неба и земље, овог 12. септембра поведем, да им укажемо част и поклонимо се њиховим сенима – рекао је Предраг Торбица

 

Подружница Удружења ратних добровољаца, њихових потомака и поштовалаца на величанствен начин обележила је годину дана од како је у градском парку код Основне школе „Херој Иван Мукер“ у Смедеревској Паланци откривен споменик француско-српској ескадрили, рад Небојше Јовановића. Свечаност је отворио председник img_2552Подружнице Жељко Поштић, истакавши  потребу и жељу да се кроз неговање традиције негују, и у једном тренутку заборављена пријатељства, како би то наставиле млађе генерације, још топлије и срдачније.

За микрофон је потом стао Предраг Торбица, који се присутнима најпре обратио на словачком, грчком и француском језику, истакавши при том да се свет поново окупио у Смедеревској Паланци. Навео је како сваки народ има неку своју Голготу и да је сваком народу баш та,  његова голгота, и најтежа.

-Данас су се овде окупили  представници четири народа, око само  једне Голготе, око само једног спомен-обележја, које носи тежину четири Голготе, а опет изгледа као да ће сваког дана ти мученици поново слетети у Смедеревску Паланку из које су 1915. године кренули у рат – рекао је Торбица. – Драги пријатељи, поштоваоци Миодрага Томића, Луја Полана, img_2553Мирослава Растислава Штефаника, Косте Јосефидиса и многих других знаних и незнаних јунака и мученика, дозволите да вас у сећање на те великане неба и земље, овог 12. септембра поведем, да им укажемо част и поклонимо се њиховим сенима.

У име локалне самоправе, говорио је председник Општине Петар Милић. Казао је да је Смедеревска Паланка мали град у централној Србији, некада познат по машинској индустрији и вагоноградњи, данас у тешкоћама, можда највећим од њеног оснивања.

-Али, то је град који ни у ком случају није вољан и не жели наравно да заборави успомене на велике људе  који су током Првог светског рата учинили велика дела и омогућили да добро доминира над злом – додао је Милић.- Кад вас видим овде, кад видим колико нас img_2548има, апсолутно сам сигуран да не само велика дела, која су ти људи чинили током рата, већ и пријатељство које су они изграђивали током тих тешких времена, наставља да живи преко нас, њихових потомака, а ја се надам да ће тако бити и надаље.

Венце на споменик положили су представници Словачке, Француске, Грчке, Ратног ваздухопловства Србије, Општине Смедеревска Паланка, Удружења Краљевина Србија, СУБНОР-а Смедеревска Паланка и Подружнице Удружења ратних добровољаца, њихових потомака и поштовалаца Смедеревске Паланке.

У другом делу свечаности, у Паланачкој гимназији, промовисана је књига „Ескадрила МФ99С у Паланци“, Предрага Торбице.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *