ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Светски дан борбе против рака

2013_02_04_svjetski_dan_borbe_rak_150204_82514Данас се обележава Светски дан борбе против рака. Овај дан се обележава свугде у свету са циљем да се подигне свест о ризику настанка болести и подстакне, кроз што једноставније мере, њена превенција, правовремено откривање и лечење. Карцином је данас један од главних непријатеља човечанства. Сваке године код више од 12 милиона људи се открије ова опака болест.

Здрави стил живота и редовни одласци код лекара, у смислу превенције и контроле, у великој мери могу смањити, ако не и спречити овако црну слику, а при томе не треба губити из вида да је у чак 90 одсто случајева карцином излечив, уколико је откривен у ранијој фази.

У клиникама широм Србије лежи велики број пацијената оболелих од малигних обољења који болују од разних врста малигнитета. Жене болују од карцинома дојке, грлића материце, рака плућа, дебелог црева… Ни мушкарци нису поштеђени. Најчешће се код њих јавља рак простате, мокраћне бешике, плућа, панкреаса, желуца…

Што се тиче жена треба споменути да се веома често јавља карцином дојке код девојака млађих од 18 година тако да оне обавезно треба да раде редовно самоконтроле дојки и да редовно иду на прегледе како дојки тако и на гинеколошке прегледе код свог гинеколога. Том приликом се поред гинеколошког прегледа може урадити и Папаниколау тест за рано откривање рака грлића материце.

Рак је један од водећих узрока смрти у свету, па се због тога и упорно наглашава значај превенције, раног откривања малигнитета да би човек могао да се излечи.

Свако може смањити сопствени ризик од рака ако се придржава једноставних савета:

-престанак пушења

-храните се разноврсно и правилно

-будите физички активни

-уколико сте гојазни, смањите телесну масу

-смањите конзумирање алкохола

-избегавајте неумерено излагање сунцу

-избегавајте стресне ситуације ма колико то било тешко

-редовно се контролишите код свог лекара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *