ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Светски дан слободе штампе – 3. мај

Светски дан слободе штампе обележава се 3. маја сваке године. Одлуку о обележавању Светског дана слободе штампе донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигне свест о значају слободе штампе и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима и како би се обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаве о принципима слободне штампе коју је саставила група афричких новинара 1991. године.

УНЕСКО обележава Светски дан слободе штампе одржавањем УНЕСКО/Гиљермо Кано награда за слободу штампе за заслужне појединце, организације или институције који су дали изузетан допринос одбрани и/или промоцији слободе штампе било где у свету. Додељује се од 1997, на предлог независног жирија од 14 новинара. Кандидатуре се достављају од стране регионалних и међународних невладиних организација који раде за слободу штампе, као и земаља чланица УНЕСКО-а.

Награда је названа у част Гиљермо Кано Исаза, колумбијског новинар који је убијен испред канцеларије његовог листа Ел Еспектадор у Боготи, 17. децембра 1986. после Канових чланака који су сметали колумбијским нарко-картелима.

УНЕСКО такође обележава Светски дан слободе штампе сваке године окупљањем медијских професионалаца, организација за слободу штампе и агенције УН како би поднели извештај о процени стања слободе медија широм света.

***

Србија је 2016. године за седам места пала на ранг листи слободе медија у свету, коју сваке године прави међународна организација Репортери без граница, па је тако сада на 66. месту у односу на 59. претпрошле године.

***

У Смедеревској Паланци стање у медијима је крајње критично. Доласком Петра Милића из Српске напредне странке на чело општине, у мају 2016. године, прекинуто је суфинансирање локалних медија, како предвиђа Закон о јавном информисању.

Нова владајућа гарнитура, која је у децембру 2016. године срушила са власти Милића и његове сараднике, најавила је обнављање сарадње са локалним медијима у најкраћем року, што се још увек није догодило.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *