ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Светски Дан шума

MIKULJA-IZ-VAZDUHAСветски Дан шума, 21. март, обележава се већ 44 године са циљем да се подигне свест човечанства о значају шума које чине више од 30 одсто укупне копнене површине Земље и простиру се на око четири милијарде хектара.

Одлука о томе донета је на 23. седници Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године, што је подржала Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО). У Србији је под шумом 29 одсто  површина од неопходних 40 процената.

Подсећамо, у Смедеревској Паланци шума Микуља је већ годинама мета крадљиваца-разбојника који је уништавају. Велики делови ове предивне шуме више не постоје, стабла су посечена и однета, и остала су само „гробља пањева“.

Последњи је час да се томе стане на пут и да се почне са хапшењем и затварањем оних који због личне користи угрожавају животну средину и здравље људи.

 

One thought on “Светски Дан шума

  • Ukoliko je crvenom linijom obelezena granica Mikulje pre „neregularne“ sece, zasto se ne proveri u cijem su posedu njive, koje su zasle ispod crvene linije? To su prvi krivci koje treba kazniti.
    I kontrola treba biti pojacana, ne moze se jedan cuvar obracunati sa citavom bandom. Jer, nemoguce je da se ogromno drvece moze poseci prokrijumcarenom sekirom, a o odvlacenju debala da i ne govorim. To je citava masinerija, razradjena, i nemoguce je da „niko nista nije video, niti cuo“.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *