Svetski Dan šuma

MIKULJA-IZ-VAZDUHASvetski Dan šuma, 21. mart, obeležava se već 44 godine sa ciljem da se podigne svest čovečanstva o značaju šuma koje čine više od 30 odsto ukupne kopnene površine Zemlje i prostiru se na oko četiri milijarde hektara.

Odluka o tome doneta je na 23. sednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine, što je podržala Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO). U Srbiji je pod šumom 29 odsto  površina od neophodnih 40 procenata.

Podsećamo, u Smederevskoj Palanci šuma Mikulja je već godinama meta kradljivaca-razbojnika koji je uništavaju. Veliki delovi ove predivne šume više ne postoje, stabla su posečena i odneta, i ostala su samo „groblja panjeva“.

Poslednji je čas da se tome stane na put i da se počne sa hapšenjem i zatvaranjem onih koji zbog lične koristi ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi.

 

You may also like...

1 Response

  1. Ivana kaže:

    Ukoliko je crvenom linijom obelezena granica Mikulje pre „neregularne“ sece, zasto se ne proveri u cijem su posedu njive, koje su zasle ispod crvene linije? To su prvi krivci koje treba kazniti.
    I kontrola treba biti pojacana, ne moze se jedan cuvar obracunati sa citavom bandom. Jer, nemoguce je da se ogromno drvece moze poseci prokrijumcarenom sekirom, a o odvlacenju debala da i ne govorim. To je citava masinerija, razradjena, i nemoguce je da „niko nista nije video, niti cuo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.