ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Светски Дан здравља – 7. април

Светски дан здравља се прославља 7. априла сваке године поводом годишњице оснивања Светске здравствене организације. Ове године је Светски дан здравља посвећен депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”. Према статистикама, на глобалном нивоу 322 милиона људи пати од депресије или 4,4% светске популације. Депресија је одговорна и за 800.000 самоубистава годишње и представља други водећи узрок смрти међу млађом популацијом, узраста од 15 до 29 година живота.

Депресија није лоше расположење и туга која ће проћи уз мало труда и добре воље. Није ни слабост карактера, ни лењост, нити избегавање обавеза. Депресија узрокује душевну патњу и може да утиче на способност људи да обављају чак и најједноставније задатке. То је болест коју карактерише дубока туга, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине, уз немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље.
Људи који пате од депресије најчешће се жале на губитак снаге и енергије, болове у различитим деловима тела, смањење апетита и губитак телесне тежине, поремећај спавања (несаница или рано јутарње буђење), страх, смањену концентрацију, осећање безвредности, кривице и безнађа, а често су присутне и мисли о самоповређивању или о самоубиству.
Депресија се често јавља удружено са хроничним болестима, као што су повишен крвни притисак, срчани или мождани удар, шећерна болест, хроничне опструктивне болести плућа или малигне болести. Неретко се јавља удружено и са прекомерном употребом лекова за смирење и прекомерном употребом алкохола.
У Истраживању здравља становништва Србије из 2013. године, за категоризацију становништва са депресивним симптомима (од минималних до симптома тешке депресије) коришћен је Упитник о здрављу пацијента (упитник самопроцене од 8 питања) којим је утврђено да 4,1% одраслог становништва показује симптоме депресије. Симптоми депресије су били значајно присутнији код жена (5,3%) него код мушкараца (2,9%), као и у популацији старих и најсиромашнијих. Забрињава податак да су чак 21,1% старих 85 година или више имали симптоме депресије, али их они нису препознали као такве. У односу на претходна истраживања здравља становништва Србије из 2000. и 2006. године, запажено је повећање учесталости депресије (2000. – 4,6%, 2006. – 6,0%, а у 2013. години – 6,7%).
Циљ овогодишње кампање је боља информисаност јавности о узроцима и могућим последицама депресије, као и да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије. Разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку од депресије. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима може се смањити стигма која је повезана са депресијом.
Ако мислите да сте депресивни разговарајте о својим осећањима са неким коме верујете и потражите стручну помоћ, пре свега од изабраног лекара. Депресија се може ефикасно спречити и лечити. Лечење обично укључује психотерапију или коришћење антидепресивних лекова или и једно и друго. Саветујемо вам физичку активност, посебно шетње. Неопходни су вам редовна исхрана и довољно сна, као и ограничен унос алкохола јер може погоршати депресију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *