ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Азањи обележена годишњица Азањске битке у Другом светском рату: СПОМЕНИК ДОСТОЈАН ВЕЛИКЕ ЖРТВЕ

-Ускоро откривање и спомен обележја изгинулим борцима са Кошара

 

У Азањи је, полагањем венаца и пригодним говорима, обележена 76. годишњица Азањске битке и четири деценије од откривања споменика том историјском догађају, који се збио 28. октобра 1941. Поздрављајући окупљене Азањце и њихове госте, Зоран Ђурђевић, председник Месног одбора борачке организације, укратко је подсетио на сам ток и околности под којима је дошло до окршаја бораца Другог шумадијског одреда и немачких снага стационираних у Смедеревској  Паланци.

-Ова борба снажно је одјекнула широм слободарске Србије – казао је Ђурђевић и изразио жаљење што је ова борба неоправдано заборављена у календару ратних догађаја, па је подсећање на њу сведено на локалне оквире.

Ђурђевић је одао захвалност некадашњем руководству Општинског одбора СУБНОР-а на челу са Жилом Стојадиновићем, које је покренуло акцију и подигло споменик Азањске битке, чији је аутор био Живослав Жиле Мијатовић, наставник ликовне културе и ликовни стваралац.

Председник Општинске борачке организације Миодраг Мода Лазић се заложио да се настави традиција обележавања годишњице Азањске битке и изразио жаљење што полагању венаца, пригодним говорима и евоцирању сећања нису присуствовали ђаци и наставници Основне школе, изразивши наду да се таква пракса неће поновити.

Родољуб  Станимировић је указао на један важан догађај, који ће се збити 24. октобра када ће Дом омладине у Азањи и једна улица у том месту понети име бораца са Кошара. Искористио је прилику да позове своје суграђане да присуствују том догађају, нагласивши да Азања међу првима у Шумадији и шире, откривањем спомен-плоче, одаје признање храбрим ратницима са Кошара.

Драгољуб Јанојлић

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *