ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Институту „Гоша“ представљена дигитализација процеса испитивања: ЗНАЧАЈНО СМАЊЕНА МЕРНА НЕСИГУРНОСТ

FGFИнститут „Гоша“ поклања велику пажњу осавремењавању испитно-мерне опреме у циљу унапређења процеса рада у акредитованим лабораторијама.

У том циљу је извршена аутоматизација мерења релевантних величина у Лабораторији за  механичка и металографска испитивања употребом кидалице и Шарпијевог клатна.

Механичка испитивања покривају испитивања следећих карактеристика материјала: затезање, савијање, жилавост, тврдоћа.

Наведена испитивања у механичким лабораторијима најчешће врше у статичким и динамичким условима. Код статичких краткотрајних испитивања, испитано тело, тзв. епрувета, излаже се у машини, кидалици, постепеном порасту једноосног оптерећења све до њеног лома, односно кидања, при томе машина мора осигурати једнако преношење силе на епрувету у уздужном правцу уз истовремену регистрацију оптерећења као и цртање одговарајућег дијаграма .

Динамичка испитивања жилавости врше се по Шарпијевој методи употребом Шарпијевог клатна.

Институт „Гоша“ је у досадашњем раду користио старе уређаје кидалицу и Шарпијево клатно са лимитираним могућностима непосредног очитавања мерних параметара, а до потребних резултата се долазило накнадним прерачунавањем.

Због тога је извршена аутоматизација наведених мерних уређаја савременим мерно-аквизиционим који омогућује следеће функције: аквизицију употребом одговарајућих сензора, анализу и презентацију  измерених података.

Област која се односи на аквизицију података се реализује у виду картице за повезивање на заједничку магистралу рачунара или као посебни уређај. У овом делу се остварује повезивање,  обрада сигнала, тригеровање и аналогно-дигитална конверзија. У делу за анализу се изводе израчунавања, као што су филтрирање, спектрална анализа, статистика, форматирање података. Трећи део покрива презентацију, обезбеђује приказ, меморисање и штампање резултата.

9f6d22dec5a20bcdd01cd84e98637764_LНа овај начин је добијена дигитална метода мерења релевантних параметара током механичких испитивања материјала која са компјутерском подршком директно омогућује добијање коначних резултата уз низ погодности и предности у односу на класични начин рада.

Дигитализација опреме у Лабораторији за механичка и металографска испитивања Института „Гоша“ је омогућена реализацијом пројекта W-тецх, финансираног од стране ЕУ кроз програм РСЕДП2.

 

Зорица Матић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *