ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Институту „Гоша“ у прошлој години урађено хиљаду сертификација: ШАНСЕ ЗА ЛИДЕРСКУ ПОЗИЦИЈУ

IMG_1149Инструкторе и инжењере Института „Гоша“, очекује повећан обим послова, јер без обзира на период годишњих одмора, већ у првој половини августа почела је обука  још 29 кандидата из општине Рашка, за потребе тамошње привреде. Тако ће се за поступак МАГ обучавати 14 полазника и 15 полазника за такозвано тврдо лемљење. Од почетка ове године, у Центру за обуку заваривача перманентно се повећава број полазника за завариваче што показује велико интересовање за ово најтраженије занимање. Сви капацитети су попуњени, и неопходно је пријављивање на листе чекања.

Институт „Гоша“ поседује Одобрење АТБ, да је одобрена организација за обуку међународних инжењера (IWE), технолога (IWT) и инструктора (IWI-C) за заваривање, издато од стране „Duzs cert pers“ (ANB Србије) и сертификат бр: 02-004 о акредитацији Сертификационог тела за сертификацију заваривача, према захтевима стандарда SRPS/ISO/IEC 17024:2012, издат од стране АТС.

Акредитоване лабораторије, као веома важан део целокупне „инфраструктуре“, такође поседују сертификате. Сертификат (бр:01-044) о акредитацији лабораторија за испитивање металних материјала и заварених спојева, према захтевима стандарда SRPS/ISO/IEC 17025:2006, издат од стране ATC.

Само у прошлој, 2014. Години, обављено је око хиљаду сертификација, а у овој години до јула месеца тај број је већ достигао цифру 484 сертификације у области заваривања, о чему постоји и база података на званичном сајту Института „Гоша“.

Амбиције Института „Гоша“ су да тај број буде још већи, имајући у виду реалне потребе привреде у Србији и региону. Процењујући сопствене кадровске потенцијале, менаџерски кадар и најсавременију опрему, Институт „Гоша“ имa велике шансе да се наметне као лидер у овој области у земљи и окружењу. Карактеристично је да у Институту „Гоша“ заваривање прати и наука. Тако, истраживачи и стручњаци Института „Гоша“ раде на имплементацији нових технологија заваривања, дијагностицирању отказа и санацији заварених конструкција, консалтингу и изради технологија заваривања и надзору израде, као и прорачуну оптерећења заварених спојева и процени века конструкција. Институт „Гоша“ је водио неколико значајних пројеката у току два циклуса истраживачких пројеката, финансираних од стране Министарства за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије. Радећи на реализацији ових пројеката, као и кроз сарадњу са институцијама и стручњацима ангажованим на другим пројектима, континуирано се унапређују и имплементирају нова сазнања и вештине чија је сврха подршка привреди и њеном развоју. Поред области везаних за заваривање и испитивање материјала, врше се и истраживања из области основних наука, примена нумеричких метода у механици флуида, истраживања везана за очување културне баштине и др. Истраживачи запослени у Институту „Гоша“ су резултате својих истраживања, објавили у великом броју међународних и националних научних часописа, као и зборника научних конференција.

Институт „Гоша“ је у 2015. години издао две научне монографије. У Институту је запослено 11 доктораната, а осам кандидата школује Институт из сопствених средстава. Управо због те чињенице, Институт „Гоша“ се активно припрема за конкурс новог циклуса пројеката Министарства за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије који се очекује на јесен.

 

Зорица Матић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *