ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

У Крагујевцу представљене књиге Жарка Талијана и Немање Девића: МАЛИ ЉУДИ У ВЕЛИКИМ ДОГАЂАЈИМА

IMG_1540-Како би данас изгледала Азања да није било ратова и изгибије? – упитао се Жарко Талијан

-Ово је матична књига небеске Србије – нагласио Немања Девић

 

У  Крагујевцу су промовисане књиге „Мирис тамјана“ Жарка Талијана и „Смедеревски крај у Другом светском рату“ Немање Девића. Талијан се на самом почетку захвалио свештенству Крагујевца што је омогућило да се у Парохијском дому прозбори која реч о овим делима. Подсетивши да је већ 30 година матичар у родном селу и  да је сада све мање склопљених бракова младих, нагласио је да је имао времена да истражује  прошлост, а резултат те активности је управо књига „Мирис тамјана“.

IMG_1545Талијан је казао да се време великог страдања у периоду 1912. – 1918. никако не сме заборавити. За писање ове књиге користио је архивску грађу, али и казивања родбине оних који се из рата нису вратили завичајној земљи. Напоменуо је да је у рукама, поред осталог, имао и велики број писама која су са фронтова, из логора и са других места, стизала  у Азању. У једном тренутку се упитао како би данас изгледала Азања да није било ратова и изгибије? Ратне страхоте – навео је – није преживело више од 800 Азањаца, дупло више него што се знало пре изласка из штампе његове књиге.

-Ово је матична књига небеске Србије – рекао је млади историчар Немања Девић. – Ми ни после сто година од Великог рата, не знамо колико нас нема. Жртве за слободу су, на жалост, постале само статистика. Недовољно се зна о њиховом великом херојском делу, а баш на овај дан, 22. октобра 1912., српска војска је ослободила Приштину. Мали људи су имали важну улогу у великим ратним, односно  историјским догађајима. Зато се не сме дозволити да сећање на њих падне у вир заборава.

oГоворећи о својој књизи „Смедеревски крај у Другом светском рату“, која је проистекла из  магистарског рада, Немања Девић је предочио да су његова истраживања типична српска прича, која је мање-више иста за целу Србију. Тема му се просто наметнула 60 година после отварања скрајнуте породичне шкриње из које су потекле забрањене приче из којих је сазнао судбину свог прадеде. А документа и снажна аргументација коју она носе за историчара су, како се изразио, радост као за децу нова играчка.

-Моја идеја за рад на овој  теми и књизи није била бављење прошлошћу пошто-пото, већ да се сачувају сећања на људе и њихово учешће у историјским догађајима – навео је Девић.- Јер, ми смо само једна карика која спаја садашњост и будућност. Ове књиге – и моја и Жарка Талијана, имају  смисла само кад зађу у народ, пошто  носе важне поруке за садашње и долазеће генерације. Да  се неко пре Жарка Талијана бавио Великим ратом и жртвама, свакако се не би догодило да потомци једног азањског старог ратника 1945. године, свакако додворавајући се новој власти, извуку сва његова одликовања која су добитнику служила на част, и  окаче их псима о врат.

Пишући магистарски рад а затим, и књигу, Девић је након проучавања постојеће литературе, прешао и на истраживање богате архивске грађе свих војних формација које су деловале на територији Смедеревског округа. Уз помоћ породице Дробац из Торонта успео је да разговара и са политичким емигрантима из смедеревског краја, који су живели далеко од завичаја, у САД, Канади и Великој Британији. На терену, код потомака учесника рата, пронашао је и фотографије које су истраживачу тешко доступне.

-Посебно откриће било је проналажење официрске торбе команданта Смедеревског корпуса ЈВуО Живана Лазовића и читаве колекције фотографија њега и његових сабораца – износи у уводнику своје књиге Немања Девић.- Нарочито су биле значајне и богате збирке Обрада Лазовића, Љубомира  Петровића и Слободана Богићевића, које су ми власници ставили на располагање. И други, попут Жарка Талијана, сачинили су читаве ратне хронике села у слици, а затим их уступили за потребе овог истраживања и ове  књиге. Визуелизација историографског материјала доприноси разумевању теме, додатно дочарава атмосферу тренутка о ком се пише и, коначно, даје  могућност да и сами сагледамо ликове оних о којима читамо.

IMG_1543Смедеревски крај, према сазнањима Немање Девића, није много заступљен  у домаћој научној литератури која говори о Другом светском рату, иако је он, поред подручја западне Србије, због својих особености можда и најзначајнија област за разумевање ове теме. О њему – наглашава Девић, ако меримо ниво нашег историјског знања, постоји најпре низ стереотипа, који су, пре свега, последица пропаганде из социјалистичког периода.

-Ова књига не доноси никаква нова епохална сазнања која ће у било ком смислу  изменити постојећа тумачења улоге Србије у  Другом светском рату – предочава Девић.- Циљ је био да се из дана у дан, из месеца у месец, прикаже сва сложеност рата, доминантне идеје и људе који су их следили, да се разграде митови, утврде поуздане чињенице и сачини попис свих жртава рата без обзира на њихову политичку и идеолошку прошлост.

Девић у својој  књизи пише да су тек 2008. године објављени први научни радови о смедеревском крају у Другом светском рату, са другачијим погледима и закључцима од оних што су износиле партизанске апологете. Године 2010. Милија Ђорђевић, професор и књижевник из Смедеревске Паланке, објавио је исповести припадника ЈВуО из Доње Јасенице, књигу под насловом „Споредовање беспобедно“ као неку врсту наставка  раније објављених казивања преживелих ветерана Великог рата.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *