ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У петак 20. марта делимично помрачење сунца

pomracenje_150319_83526Делимично помрачење Сунца у Београду видеће се у петак од 9.40, када ће бити први контакт Сунца и Месеца на небу, до 11.59, када ће бити последњи контакт, рекао је секретар Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, Милан Јеличић.

-Неће бити мрака на улицама, биће уобичајен дан, јер неће бити потпуно помрачење Сунца као 11. августа 1999. године, када су људи бежали у подруме. Пре тога, потпуно помрачење било је 15. фебруара 1961. године, а следеће нас очекује 2026. Године – рекао је Јеличић.

Јеличић је открио како безбедно и без последица за вид и очи посматрати помрачење Сунца.

-Узмите равно стакло, упалите свећу и стакло добро нагаравите са обе стране. Довољно је да стакло држите изнад свеће до два минута. Сунце се може посматрати и кроз стакло за заштиту од заваривања, али је веома важно да има густину од 14 и већу – рекао је Јеличић.

Јеличић подсећа и да за посматрање Сунца постоје и посебне наочаре које, међутим, није могуће набавити у Србији.

-Ми у опсерваторији имамо посебне филтере за Сунце који се ставе на објектив, па се може безбедно посматрати – рекао је Јеличић и истакао да обичне тамне наочаре никако нису довољна заштита ако гледате право у Сунце.

Јеличић као најбезбеднију методу посматрања помрачења Сунца саветује такозвану окуларну пројекцију.

-Ако имате двоглед или телескоп, никако не гледајте директно у Сунце, наравно, узмите бели папир, ставите га на дашчицу или картон и померајте телескоп док његова сенка не буде најмања и Сунце ће у једном тренутку да стане на бели папир. Тако ће се на папиру током помрачења видети и како је Месец поклопио Сунце – рекао је Јеличић.

Јеличић је додао да ће се помрачење можда делимично видети и по облачном дану, ако облаци не буду „предебели“.

Максимално помрачење у Београду биће у 10.49 и тада ће 51 одсто Сунчеве површине бити покривено месечевим диском, а остале податке о времену помрачења у Србији погледајте у нашој табели.

-Потпуно помрачење ће се видети из једног узаног појаса у облику полулука у северном Атлантику око Исланда и Гренланда и зато су неки велики бродови, крузери, отишли тамо да богатији љубитељи астрономије могу да гледају помрачење Сунца – рекао је Јеличић.

Он је истакао да ће опсерваторија друштва „Руђер Бошковић“ бити отворена за грађане и може да прими око 100 људи.

-Сунце је сада опасније него за време помрачења, када ће месец покрити пола Сунчеве радијације –  рекао је Јеличић.

Јеличић је објаснио и зашто Сунце и Месец имају отприлике исти привидни пречник на небу, односно некада нам изгледају као да су исте величине.

-То је зато што је Месец, иако има 400 пута мањи пречник од Сунца, 400 пута ближи Земљи него Сунце, па им је некада иста површина диска на небу коју ми видимо – рекао је секретар друштва „Руђер Бошковић“.

Он је навео и да се, у зависности од пречника приликом удаљења, потпуно или тотално помрачење Сунца догађа када Месец има већи привидни пречник од Сунца, а ако се центри дискова Сунца и Месеца не поклапају, онда се догађа делимично, односно парцијално помрачење, док се прстенасто, односно ануларно помрачење збива када је Сунчев диск већи од Месечевог.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *