U Sindikatu ogorčeni na odnos države prema domaćoj privredi: STRANCIMA I POSAO I KAJMAK  

Fabrika Gosa-Božidar Todorović: Radnici „Goše“ sagradili Gazelu, ali ni jedan naš radnik nije učestvovao u njenoj rekonstrukciji

 

U javnim nastupima srpskih zvaničnika, posebno kad se radi o oživljavanju privrednih aktivnosti, gotovo da se i  ne spominje „Goša“ kao nekadašnji gigant jugoslovenske mašinogradnje. U Samostalnom sindikatu ovog nekadašnjeg najvećeg izvoznika u Podunavskom regionu ne kriju svoje razočaranje što je ime najmnogoljudnijeg kolektiva u Smederevskoj Palanci skrajnuto čak i sa margina privrednog života zemlje.

Predsednik sindikata Božidar Todorović navodi da „Goši“ nisu preko potrebni investitori već poslovi. U tom kontekstu spominje da je ovoj firmi potrebna pomoć u sklopu koje bi se kod domaćih javnih preduzeća omogućio ravnopravan položaj kod upošljavanja kapaciteta. To sada nije slučaj jer se veliki poslovi daju privatnim firmama, a domaća radna snaga proglašava tehnološkim viškom.

Todorović iznosi i neke konkretne primere koji su više nego činjenica. Tako je, recimo, izgradnja mostova u Novom  Sadu i Beogradu poverena strancima, iako se zna da je fabrika iz Smederevske Palanke premošćavala mnoge reke i klance u Srbiji i širom sveta.

-Radnici „Goše“ su svojevremeno izgradili Gazelu u Beogradu u čijoj nedavnoj rekonstrukciji nije učestvovao ni jedan stručnjak i monter našeg kolektiva – navodi Todorović.- Most Sloboda u Novom Sadu je naših ruku delo, kao što su i svih sedam mostova na pruzi Beograd – Bar kolektivni učinak „Gošinih“ stručnjaka i montera. Ali se to više ne uzima kao referenca pri dobijaju sličnih poslova. Podsetiću da je „Goša“ dobitnik evropskog Oskara za čelične konstrukcije i to za most na Pivi u Crnoj Gori. Radnicima „Goše“ pošlo je za rukom da tridesetih godina prošlog veka sagrade prvi elektrolučno zavareni most u Evropi preko Belog Timoka. Ali, ni to za današnje poslodavce nije značajno.

„Goša“ je, podseća Todorović, bila veliki proizvođač energetske i rudarske opreme za domaće i strane kupce. Ali, danas poslove za Elektroprivredu Srbije rade stranci, a naši radnici čekaju „bolje dane“ koji, ako se država i resorna ministarstva ovako i dalje budu ponašali, nikad i neće doći.

IMG_0723-Kao sindikat smo u više navrata upozoravali ministarstva i sam državni vrh da makar malo promene svoj odnos prema domaćoj privredi – predočava Todorović.- Srpske železnice pod nepovoljnim uslovima i na štetu domaće vagonogradnje uvoze polovne vozove iz Rumunije, na primer, iako se zna da je „Goša“ prvi vagonograditelj prethodne velike Jugoslavije, čiji vagoni i danas trče prugama Rusije, Indonezije, Grčke, Iraka i drugih zemalja. Gradske vlasti Beograda smo u više navrata podsećali da su u  „Goši“ posle Drugog svetskog rata, urađeni i u saobraćaj uključeni trolejbusi, tramvaji i autobusi koji su nosili marku fabrike iz Smederevske Palanke.

Todorović ukazuje i na jedan paradoks. Naime, Zaštitna SOLKO u kojoj mahom rade invalidi rada proizvodi kontejnere koji se mogu videti čak i na ulicama Prištine, ali ne i u Smederevskoj Palanci, gde su nedavno osvanuli kontejneri nekih drugih proizvođača. Iznosi i to da država uvozi elektromotorne vozove, iako je prvo šinsko vozilo te vrste na Balkanu urađeno u „Goši“. „Šumadijski vihor“ je bio ponos domaće vagonogradnje i delo domaće pameti.

-Valjda će se naći neko pametan ko će stati na put uništavanju domaće privrede – nada se Todorović.

D. J.

You may also like...

1 Response

  1. Zeleni mantil kaže:

    Sindikalci, stidite se! Briga vas za radnike. Gurate se u predsednika sindikata samo zato što vas to štiti od otkaza. Da li ste čuli za konkurentnost na tržištu? Dok god vaše ponude na tenderima ne budu zadovoljavajuće, nema posla. Sami ste krivi! Ne brinete kako da se efikasno završe poslovi, već da li ste zadovoljni norma satima i sl. Kao bivši radnik, osetio sam „politiku“ sindikalaca na svojoj koži. Goša ne postoji više. Shvatite već jednom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.