ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Синдикату огорчени на однос државе према домаћој привреди: СТРАНЦИМА И ПОСАО И КАЈМАК  

Fabrika Gosa-Божидар Тодоровић: Радници „Гоше“ саградили Газелу, али ни један наш радник није учествовао у њеној реконструкцији

 

У јавним наступима српских званичника, посебно кад се ради о оживљавању привредних активности, готово да се и  не спомиње „Гоша“ као некадашњи гигант југословенске машиноградње. У Самосталном синдикату овог некадашњег највећег извозника у Подунавском региону не крију своје разочарaње што је име најмногољуднијег колектива у Смедеревској Паланци скрајнуто чак и са маргина привредног живота земље.

Председник синдиката Божидар Тодоровић наводи да „Гоши“ нису преко потребни инвеститори већ послови. У том контексту спомиње да је овој фирми потребна помоћ у склопу које би се код домаћих јавних предузећа омогућио равноправан положај код упошљавања капацитета. То сада није случај јер се велики послови дају приватним фирмама, а домаћа радна снага проглашава технолошким вишком.

Тодоровић износи и неке конкретне примере који су више него чињеница. Тако је, рецимо, изградња мостова у Новом  Саду и Београду поверена странцима, иако се зна да је фабрика из Смедеревске Паланке премошћавала многе реке и кланце у Србији и широм света.

-Радници „Гоше“ су својевремено изградили Газелу у Београду у чијој недавној реконструкцији није учествовао ни један стручњак и монтер нашег колектива – наводи Тодоровић.- Мост Слобода у Новом Саду је наших руку дело, као што су и свих седам мостова на прузи Београд – Бар колективни учинак „Гошиних“ стручњака и монтера. Али се то више не узима као референца при добијају сличних послова. Подсетићу да је „Гоша“ добитник европског Оскара за челичне конструкције и то за мост на Пиви у Црној Гори. Радницима „Гоше“ пошло је за руком да тридесетих година прошлог века саграде први електролучно заварени мост у Европи преко Белог Тимока. Али, ни то за данашње послодавце није значајно.

„Гоша“ је, подсећа Тодоровић, била велики произвођач енергетске и рударске опреме за домаће и стране купце. Али, данас послове за Електропривреду Србије раде странци, а наши радници чекају „боље дане“ који, ако се држава и ресорна министарства овако и даље буду понашали, никад и неће доћи.

IMG_0723-Као синдикат смо у више наврата упозоравали министарства и сам државни врх да макар мало промене свој однос према домаћој привреди – предочава Тодоровић.- Српске железнице под неповољним условима и на штету домаће вагоноградње увозе половне возове из Румуније, на пример, иако се зна да је „Гоша“ први вагоноградитељ претходне велике Југославије, чији вагони и данас трче пругама Русије, Индонезије, Грчке, Ирака и других земаља. Градске власти Београда смо у више наврата подсећали да су у  „Гоши“ после Другог светског рата, урађени и у саобраћај укључени тролејбуси, трамваји и аутобуси који су носили марку фабрике из Смедеревске Паланке.

Тодоровић указује и на један парадокс. Наиме, Заштитна СОЛКО у којој махом раде инвалиди рада производи контејнере који се могу видети чак и на улицама Приштине, али не и у Смедеревској Паланци, где су недавно осванули контејнери неких других произвођача. Износи и то да држава увози електромоторне возове, иако је прво шинско возило те врсте на Балкану урађено у „Гоши“. „Шумадијски вихор“ је био понос домаће вагоноградње и дело домаће памети.

-Ваљда ће се наћи неко паметан ко ће стати на пут уништавању домаће привреде – нада се Тодоровић.

Д. Ј.

One thought on “У Синдикату огорчени на однос државе према домаћој привреди: СТРАНЦИМА И ПОСАО И КАЈМАК  

  • Zeleni mantil

    Sindikalci, stidite se! Briga vas za radnike. Gurate se u predsednika sindikata samo zato što vas to štiti od otkaza. Da li ste čuli za konkurentnost na tržištu? Dok god vaše ponude na tenderima ne budu zadovoljavajuće, nema posla. Sami ste krivi! Ne brinete kako da se efikasno završe poslovi, već da li ste zadovoljni norma satima i sl. Kao bivši radnik, osetio sam „politiku“ sindikalaca na svojoj koži. Goša ne postoji više. Shvatite već jednom!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *