ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Смедеревској Паланци обележен Дан победе над фашизмом: ПОЧАСТ ЖРТВАМА ЗА СЛОБОДУ

IMG_2305У Смедеревској Паланци, у организацији Општинског одбора СУБНОР-а, обележен је Дан победе над фашизмом. Председник Миодраг Мода Лазић, обраћајући се присутнима, честитао је Дан СУБНОР-а, који је основан 1948. године и Дан Европе. У наставку свечаности подсетио је  да је Други светски рат по броју жртава, био најсуровији у историји човечанства. Такође и по пространству на коме је вођен – на територији 40 земаља, које захватају  22 милиона квадратних километара. У рату је учествовало милијарду и 700 милиона људи, односно 80 одсто светског становништва. Живот је изгубило скоро 50 милиона људи: близу 19 милиона војника и 31 милион цивила. Од тог броја у фашистичким  логорима страдало је 12, 5 милиона људи.

-У тадашњој Југославији, масовно се гинуло и на фронтовима и у позадини – навео је Лазић.- Поред Совјетског Савеза и Пољске, Југославија је са 1.700.000 жртава и материјалном штетом од 46,9 милијарди долара, на трећем месту на свету по укупним губицима. На територији Југославије током рата било је ангажовано између 35 и 55 фашистичких дивизија са скоро 600 до 850.000 војника и официра.

На завршетку Другог светског рата, Југословенска армија имала је седам корпуса  сврстаних у четири армије са близу 800.000 војника. У њеним редовима борили су се сељаци (60 одсто), радници (30 одсто) и остали 10 одсто.

Палима за слободу на Тргу хероја одата је почаст, а на споменике народних хероја Радмиле Шишковић, Ивана Мукера и Драгослава Ђорђевића Гоше положени су венци и цвеће.

Д.Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *