U Smederevskoj Palanci obeležen Dan pobede nad fašizmom: POČAST ŽRTVAMA ZA SLOBODU

IMG_2305U Smederevskoj Palanci, u organizaciji Opštinskog odbora SUBNOR-a, obeležen je Dan pobede nad fašizmom. Predsednik Miodrag Moda Lazić, obraćajući se prisutnima, čestitao je Dan SUBNOR-a, koji je osnovan 1948. godine i Dan Evrope. U nastavku svečanosti podsetio je  da je Drugi svetski rat po broju žrtava, bio najsuroviji u istoriji čovečanstva. Takođe i po prostranstvu na kome je vođen – na teritoriji 40 zemalja, koje zahvataju  22 miliona kvadratnih kilometara. U ratu je učestvovalo milijardu i 700 miliona ljudi, odnosno 80 odsto svetskog stanovništva. Život je izgubilo skoro 50 miliona ljudi: blizu 19 miliona vojnika i 31 milion civila. Od tog broja u fašističkim  logorima stradalo je 12, 5 miliona ljudi.

-U tadašnjoj Jugoslaviji, masovno se ginulo i na frontovima i u pozadini – naveo je Lazić.- Pored Sovjetskog Saveza i Poljske, Jugoslavija je sa 1.700.000 žrtava i materijalnom štetom od 46,9 milijardi dolara, na trećem mestu na svetu po ukupnim gubicima. Na teritoriji Jugoslavije tokom rata bilo je angažovano između 35 i 55 fašističkih divizija sa skoro 600 do 850.000 vojnika i oficira.

Na završetku Drugog svetskog rata, Jugoslovenska armija imala je sedam korpusa  svrstanih u četiri armije sa blizu 800.000 vojnika. U njenim redovima borili su se seljaci (60 odsto), radnici (30 odsto) i ostali 10 odsto.

Palima za slobodu na Trgu heroja odata je počast, a na spomenike narodnih heroja Radmile Šišković, Ivana Mukera i Dragoslava Đorđevića Goše položeni su venci i cveće.

D.J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.