ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Смедеревској Паланци обележен Светски дан добровољних давалаца крви: СЕДМИ У РЕПУБЛИЦИ ПО БРОЈУ ДАВАЛАЦА

IMG_2369-„Широко срце“ додељено „Гоши“ и Средњој школи „Жикица Дамњановић“

 

Друштво добровољних давалаца крви „Гоша“ и Општинска организација Црвеног крста у Смедеревској Паланци обележили су Светски дан добровољних давалаца крви. Учинили су то, како на свечаности у Скупштини општине рече Биљана Поповић,  са жељом да искажу дубоко поштовање и захвалност онима, који несебично и великодушно, дајући део себе и свог здравља, спашавају животе и чувају здравље нације.

-Крајњи циљ је да се скрене пажња на потребу континуираног добровољног давалаштва и да се мотивише што већи  број људи да се прикључе овој хуманој армији –  истакла је Биљана Поповић.- То су и глобални циљеви Светске здравствене организације, која је установила 14. јун као светски дан давалаца, па се данас широм света, организује пригодне акције и манифестације. Вама, уосталом, не треба о томе говорити – ви то добро знате и осећате, и истрајно, скромно, без публицитета, испуњавате своју племениту мисију. Потребно је само да вам јавност и друштвена заједница, поклоне мало више пажње. Ово је један мали корак у том правцу.

Учеснике свечаности, у име локалне самоуправе, поздравио је члан Општинског већа Небојша  Павловић, који је скренуо пажњу да нас све повезује крв и подсетио да се сваког 14. јуна широм света одржавају различите активности које имају за циљ да се искаже захвалност свим људима, који својом добром вољом поклањају део себе онима којима је помоћ најпотребнија. Павловић је позвао све добровољне даваоце крви  да наставе са IMG_2375исказивањем своје хуманости, али и друге да се одазивају оваквим акцијама, јер на тај начин помажу и себи и другима.

Потом се присутнима обратила Снежана Жарковић, секретар Општинске организације Црвеног крста, изражавајући жаљење што свечаности присуствује мали број добровољних давалаца крви, јер их је много више. Рекла је да је у протеклој години сакупљено 1.884 јединица крви, чиме је у великом проценту испуњен план, па Смедеревска Паланка заузима високо, седмо место у Србији.

-Било би довољно крви кад би свако од нас бар једном дао крв – подвукао је др Зоран Јанковић, начелник Кабинета за трансфузију крви ОБ „Стефан Високи“.- Ситуација је таква каква је. У нашем Кабинету смо до сада узели око 1.000 јединица крви, која је намењена потребама наше Болнице. За сада успевамо да подмиримо наше потребе, осим 25. маја када је била потребна нулта негативна крвна група. За једну ноћ дали смо скоро 12 13432204_1106381739404036_1203605901647073334_nјединица те крвне групе крви породиљама. Захваљујући апелу, наши суграђани су показали велику хуманост, па им се овом приликом захваљујем. За један дан смо практично успели да стабилизујемо стање. Морамо црпети потенцијале из наше средине, где је народ изузетно хуман.

У наставку свечаности додељена су пригодна признања. „Широко срце“ Црвеног крста овом приликом припало је „Гоши“ и Средњој школи „Жикица Дамњановић“. Признање „101 пут“ добио је Момчило Радосављевић, председник Друштва добровољних давала крви у „Гоши“. Остала признања примио је већи број добровољних давалаца и активиста Општинске организације Црвеног крста.

Д. Јанојлић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *