U Smederevskoj Palanci obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: SEDMI U REPUBLICI PO BROJU DAVALACA

IMG_2369-„Široko srce“ dodeljeno „Goši“ i Srednjoj školi „Žikica Damnjanović“

 

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Goša“ i Opštinska organizacija Crvenog krsta u Smederevskoj Palanci obeležili su Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Učinili su to, kako na svečanosti u Skupštini opštine reče Biljana Popović,  sa željom da iskažu duboko poštovanje i zahvalnost onima, koji nesebično i velikodušno, dajući deo sebe i svog zdravlja, spašavaju živote i čuvaju zdravlje nacije.

-Krajnji cilj je da se skrene pažnja na potrebu kontinuiranog dobrovoljnog davalaštva i da se motiviše što veći  broj ljudi da se priključe ovoj humanoj armiji –  istakla je Biljana Popović.- To su i globalni ciljevi Svetske zdravstvene organizacije, koja je ustanovila 14. jun kao svetski dan davalaca, pa se danas širom sveta, organizuje prigodne akcije i manifestacije. Vama, uostalom, ne treba o tome govoriti – vi to dobro znate i osećate, i istrajno, skromno, bez publiciteta, ispunjavate svoju plemenitu misiju. Potrebno je samo da vam javnost i društvena zajednica, poklone malo više pažnje. Ovo je jedan mali korak u tom pravcu.

Učesnike svečanosti, u ime lokalne samouprave, pozdravio je član Opštinskog veća Nebojša  Pavlović, koji je skrenuo pažnju da nas sve povezuje krv i podsetio da se svakog 14. juna širom sveta održavaju različite aktivnosti koje imaju za cilj da se iskaže zahvalnost svim ljudima, koji svojom dobrom voljom poklanjaju deo sebe onima kojima je pomoć najpotrebnija. Pavlović je pozvao sve dobrovoljne davaoce krvi  da nastave sa IMG_2375iskazivanjem svoje humanosti, ali i druge da se odazivaju ovakvim akcijama, jer na taj način pomažu i sebi i drugima.

Potom se prisutnima obratila Snežana Žarković, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta, izražavajući žaljenje što svečanosti prisustvuje mali broj dobrovoljnih davalaca krvi, jer ih je mnogo više. Rekla je da je u protekloj godini sakupljeno 1.884 jedinica krvi, čime je u velikom procentu ispunjen plan, pa Smederevska Palanka zauzima visoko, sedmo mesto u Srbiji.

-Bilo bi dovoljno krvi kad bi svako od nas bar jednom dao krv – podvukao je dr Zoran Janković, načelnik Kabineta za transfuziju krvi OB „Stefan Visoki“.- Situacija je takva kakva je. U našem Kabinetu smo do sada uzeli oko 1.000 jedinica krvi, koja je namenjena potrebama naše Bolnice. Za sada uspevamo da podmirimo naše potrebe, osim 25. maja kada je bila potrebna nulta negativna krvna grupa. Za jednu noć dali smo skoro 12 13432204_1106381739404036_1203605901647073334_njedinica te krvne grupe krvi porodiljama. Zahvaljujući apelu, naši sugrađani su pokazali veliku humanost, pa im se ovom prilikom zahvaljujem. Za jedan dan smo praktično uspeli da stabilizujemo stanje. Moramo crpeti potencijale iz naše sredine, gde je narod izuzetno human.

U nastavku svečanosti dodeljena su prigodna priznanja. „Široko srce“ Crvenog krsta ovom prilikom pripalo je „Goši“ i Srednjoj školi „Žikica Damnjanović“. Priznanje „101 put“ dobio je Momčilo Radosavljević, predsednik Društva dobrovoljnih davala krvi u „Goši“. Ostala priznanja primio je veći broj dobrovoljnih davalaca i aktivista Opštinske organizacije Crvenog krsta.

D. Janojlić

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *