U Smederevskoj Palanci održan sastanak Saveta Sajma etno-hrane i pića: PREDSTAVLjANjE DOMAĆIH BRENDOVA

1Čast nam je i zadovoljstvo da su nas organizatori Sajma na ovaj način uvažili, i da su odlučili da sednicu Saveta održe u Smederevskoj Palanci – rekao je pomoćnik predsednika Opštine Rodoljub Stanimirović

 

U Smederevskoj Palanci je održan sastanak Saveta Sajma etno-hrane i pića. Na ovaj način, odato je svojevrsno priznanje Opštinskoj turističkoj organizaciji, koja se proteklih godina uspešno predstavljala na pomenutoj manifestaciji, prezentujući etno-proizvode, privredu i poljoprivredu našeg kraja.

Magistra Gavrila Veselinovića, predsednika Saveta Sajma etno-hrane i pića, Miodraga Veselina, predstavnika Privredne komore Beograda, Nenada Budimovića, predstavnika Privrene komore Srbije i Mirjanu Lazić, savetnika generalnog direktora Beogradskog sajma, primili su predsednik Skupštine opštine, Slavoljub Đurić i zamenik predsednika SO, Živko Petrović, a pre početka zasedanja Saveta, u holu opštine, upriličena je izložba hrane i pića etno-uduženja i privrednika iz naše opštine.

Predsednik Saveta, mr Gavrilo Veselinović, istakao je, tokom razgovora sa rukovodstvom opštine, da je Sajam izrastao u veliku manifestaciju, na kojoj se prošle godine pojavilo čak 414 izlagača.

– Izlaže se ono što je najbolje, što je etno proizvodnja, tradicionalna proizvodnja ekološki i organski zdrave hrane, bilo da su u pitanju proizvodi iz ratarske, stočarske ili voćarsko-vinogradarske delatnosti. Uvek se pojavi neki novi brend u Srbiji u odnosu na one brendove koje smo već utvrdili. To su proizvodi koji imaju geografsko poreklo, koji moraju biti priznati i sertifikovani. Mali proizvođači potom postaju krupni proizvođači, koji proizvode najpre prodaju na našem tržištu i tako se pripremaju za 3plasman na inostranom tržištu – rekao je Veselinović, naglašavajući da se ova manifestacija prilagođava privrednicima, kako bi skrenula pažnju i olakšala plasman njihovih proizvoda.

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma, izrazila je zadovoljstvo zbog toga što se Smederevska Palanka aktivno uključuje u promovisanje etno hrane i pića, jer ovaj kraj ima čime da se pohvali.

U ime domaćina, goste je pozdravio Slavoljub Đurić, naglasivši da Sajam etno hrane i pića predstavlja značajan segment nastojanja da se pospeši domaća proizvodnja, koja upravo u domenu poljoprivrede ima dobre osnove.

– Vi promovišete ono što je domaće, ono što je izvorno, ono što mi znamo da radimo, samo je potrebno da se osposobimo da te proizvode adekvatno plasiramo – istakao je Đurić.

Đurić je primetio i da je medijsko praćenje bilo veoma loše, i da, nasuprot lokalnim medijima, takozvani veliki mediji nisu poklonili naročitu pažnju ovoj značajnoj manifestaciji, koja promoviše domaću proizvodnju, i da je, u skladu sa tim, potrebno poraditi na medijskoj popularizaciji sajma.

4Pomoćnik predsednika Opštine Rodoljub Stanimirović, najavio je proširenje saradnje u cilju još uspešnijeg plasmana etno-udruženja i privrede na ovoj međunarodnoj manifestaciji.

– U  Opštini Smederevska Palanka tokom godine ima mnogo raznovrsnih etno manifestacija, koje su izuzetno posećene i za koje se čulo širom Srbije. Posle ovih manifestacija, koje organizuju zavičajna udruženja, a na kojima se pojavljuju i naši privrednici – mi u septembru organizujemo zajedničko predstavljanje u samom gradu, a posle toga odlazimo na Međunarodni sajam u Beograd. Ove godine smo na Sajmu imali dva štanda. Čast nam je i zadovoljstvo da su nas organizatori Sajma na ovaj način uvažili, i da su odlučili da sednicu Saveta održe u Smederevskoj Palanci – rekao je Stanimirović.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *