ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Смедеревској Паланци одржан састанак Савета Сајма етно-хране и пића: ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДОМАЋИХ БРЕНДОВА

1Част нам је и задовољство да су нас организатори Сајма на овај начин уважили, и да су одлучили да седницу Савета одрже у Смедеревској Паланци – рекао је помоћник председника Општине Родољуб Станимировић

 

У Смедеревској Паланци је одржан састанак Савета Сајма етно-хране и пића. На овај начин, одато је својеврсно признање Општинској туристичкој организацији, која се протеклих година успешно представљала на поменутој манифестацији, презентујући етно-производе, привреду и пољопривреду нашег краја.

Магистра Гаврила Веселиновића, председника Савета Сајма етно-хране и пића, Миодрага Веселина, представника Привредне коморе Београда, Ненада Будимовића, представника Приврене коморе Србије и Мирјану Лазић, саветника генералног директора Београдског сајма, примили су председник Скупштине општине, Славољуб Ђурић и заменик председника СО, Живко Петровић, а пре почетка заседања Савета, у холу општине, уприличена је изложба хране и пића етно-удужења и привредника из наше општине.

Председник Савета, мр Гаврило Веселиновић, истакао је, током разговора са руководством општине, да је Сајам израстао у велику манифестацију, на којој се прошле године појавило чак 414 излагача.

– Излаже се оно што је најбоље, што је етно производња, традиционална производња еколошки и органски здраве хране, било да су у питању производи из ратарске, сточарске или воћарско-виноградарске делатности. Увек се појави неки нови бренд у Србији у односу на оне брендове које смо већ утврдили. То су производи који имају географско порекло, који морају бити признати и сертификовани. Мали произвођачи потом постају крупни произвођачи, који производе најпре продају на нашем тржишту и тако се припремају за 3пласман на иностраном тржишту – рекао је Веселиновић, наглашавајући да се ова манифестација прилагођава привредницима, како би скренула пажњу и олакшала пласман њихових производа.

Мирјана Лукић, саветник генералног директора Београдског сајма, изразила је задовољство због тога што се Смедеревска Паланка активно укључује у промовисање етно хране и пића, јер овај крај има чиме да се похвали.

У име домаћина, госте је поздравио Славољуб Ђурић, нагласивши да Сајам етно хране и пића представља значајан сегмент настојања да се поспеши домаћа производња, која управо у домену пољопривреде има добре основе.

– Ви промовишете оно што је домаће, оно што је изворно, оно што ми знамо да радимо, само је потребно да се оспособимо да те производе адекватно пласирамо – истакао је Ђурић.

Ђурић је приметио и да је медијско праћење било веома лоше, и да, насупрот локалним медијима, такозвани велики медији нису поклонили нарочиту пажњу овој значајној манифестацији, која промовише домаћу производњу, и да је, у складу са тим, потребно порадити на медијској популаризацији сајма.

4Помоћник председника Општине Родољуб Станимировић, најавио је проширење сарадње у циљу још успешнијег пласмана етно-удружења и привреде на овој међународној манифестацији.

– У  Општини Смедеревска Паланка током године има много разноврсних етно манифестација, које су изузетно посећене и за које се чуло широм Србије. После ових манифестација, које организују завичајна удружења, а на којима се појављују и наши привредници – ми у септембру организујемо заједничко представљање у самом граду, а после тога одлазимо на Међународни сајам у Београд. Ове године смо на Сајму имали два штанда. Част нам је и задовољство да су нас организатори Сајма на овај начин уважили, и да су одлучили да седницу Савета одрже у Смедеревској Паланци – рекао је Станимировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *