ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

 Успешно одржана Конференција „Изазови и шансе руралног развоја“

DSC04130У уторак, 30. августа у Хотелу „Danubia park“ на Сребрном језеру, одржана је Конференција „Изазови и шансе руралног развоја“ у организацији Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“.

На Конференцији је учествовало преко 70 представника јавног, цивилног и бизнис сектора из региона Браничево-Подунавље, као и представници донаторских и партнерских организација, националних институција и органа,  Регионалних развојних агенција и заинтересованих страна из разних делова Србије.

У оквиру првог панела, учесници су имали прилике да се ближе упознају са различитим темама у области руралног развоја, односно актуелним процесима на националном нивоу. О регионалном приступу руралном развоју, у свом излагању је говорио г-дин Бранислав Милић, стручњак за рурални развој на Пројекту Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији, истакавши неопходност мулти-секторске и територијалне сарадње, као и партнерског приступа у решавању различитих изазова у овој области. Г-дин Драган Мирковић, помоћник Министра пољопривреде и заштите животне средине презентовао је присутнима активности Министарства у области руралног развоја. Посебно је било речи о припремама за спровођење јавних позива у оквиру Националног IPARD програма, који се очекују од почетка наредне године и у оквиру којих ће пољопривредна газдинства моћи да аплицирају за инвестициона средства за унапређење производње и прераде. Г-ђа Слађана Грујић, секретар одбора за локални економски развој Сталне конференције градова и општина, истакла је у свом излагању више ограничења и проблема с којима се сусрећу локалне самоуправе у реализацији локалних политика у области руралног развоја. Посебно је истакла потребу редефинисања, односно проширења надлежности локалних самоуправа како би биле у могућности да подрже различите активности у овој области, као и неопходност веће укључености представника релевантних националних институција и органа у информисање и подизање капацитета потенцијалних крајњих корисника IPARD програма – пољопривредних газдинстава. Г-ђа Ивана Стефановић Ристин као председница националне LEADER мреже и члан Националног конвента о Европској Унији, говорила је у свом излагању о процесу придруживања Србије Европској Унији и потреби да се што већи број не само представника цивилног сектора већ и свих заинтересованих страна информише и активно укључи у преговоре. Такође је представила укратко LEADER приступ који је саставна компонента ИПАРД програма, а подразумева мулти-секторску сарадњу на некој одређеној територији као основ за планирање и реализацију развојних активности и пројеката.

У оквиру другог панела, реч су имали учесници у процесу припреме Регионалне стратегије руралног развоја, који су представили различите приоритетне области идентификоване Стратегијом. Г-дин Јовица Стојановић, менаџер Асоцијације за развој општине Жагубица је представио присутнима потребу подстицања локалног активизма и међу-секторске сарадње, односно партнерског приступа као предуслова за различите развојне иницијативе у  руралним срединама. Г-дин Небојша Ђиновић, директор предузећа „Супериор доо“ из Велике Плане, представио је кључне конкурентне предности, изазове и стратешке приоритете у области пољопривреде, а посебно је истакао потребу едукације на свим нивоима, а посебно младих, удруживања и укрупњавања поседа, као и професионалног маркетинга за успешније тржишно позиционирање производа из Региона. Г-ђа Ведрана Лазаревић из Туристичке организације општине Петровац на Млави, презентовала је област руралног туризма као најперспективнијег сектора за диверсификацију економских активности у сеоским срединама, захваљујући пре свега изванредном богатству и разноликости природног, културног и историјског наслеђа.

Током дискусије, расправљало се ближе о различитим темама од значаја за Регион и становнике руралних средина: сектору пчеларства, потреби сарадње и удруживања произвођача, неуређеним земљишним књигама, јачању капацитета саветодавних служби и запослених у локалним самоуправама, потреби спречавања исељавања и мотивисања младих за веће ангажовање у пољопривреди и живот на селу, и другим темама.

Конференција је организована као завршна активност у оквиру пројекта „Европеизација локалних политика у области руралног развоја“ који је у сарадњи са широким кругом партнера из региона Браничево-Подунавље, током протеклих месеци имплементирала Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“, уз подршку Фондације за отворено друштво Србија. У складу са предвиђеним циљевима, током пројекта унапређени су капацитети различитих циљних група за спровођење политика у области руралног развоја примарно кроз информисање и едукацију, припремљена је Регионална стратегија руралног развоја за Браничево-Подунавље 2016 – 2020., поспешена је регионална и мулти-секторска сарадња, као и комуникација „одоздо на горе“. Пројекат ће бити настављен и током наредног периода, када је планирано формирање Регионалне платформе за рурални развој и различитих партнерских иницијатива, односно рад на конкретним регионалним пројектима у овој области.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *