ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Усвојен предлог Секције новинара Шумадије: НАГРАДА ЗА ФЕЉТОН „ПЕРА ТОДОРОВИЋ“ – НОВА НАГРАДА УНС-А

imageУправа Удружења новинара Србије (УНС) усвојила је, на седници одржаној 30. марта, предлог Секције новинара писаних медија Шумадије, који је потписао председник Дејан Црномарковић, да установи новинарску награду – „Пера Тодоровић“.

Награда за фељтон „Пера Тодоровић“ ће бити додељивана сваке друге године у мају, а уручиваће се у Новинарској кући „Пера Тодоровић“ у Водицама код Смедеревске Паланке. Прва награда „Пера Тодоровић“ за фељтон ће бити додељена 2017. године.

Пера Тодоровић (1852-1907.) био је други председник (1891-1894.) и обновитељ Удружења новинара Србије.

Scan-160310-0001Издавао је и уређивао многе листове међу којима и „Мале новине“ које су биле најтиражнији дневни лист у Србији тога доба. Аутор је значајних прозних дела од којих је најпознатији „Дневник једног добровољца“.

Удружење новинара Србије, Скупштина општине Смедеревска Паланка и Завичајно друштво „Видовача“ покренули су 2008. године акцију изградње Новинарске куће „Пера Тодоровић“ у његовом родном селу Водице.

Градња је почела у пролеће 2011. године, а почетком ове године је завршена.

Новинарска кућа служиће као Музеј српског новинарства, завичајна библиотека, простор за етно изложбе и чување етно збирки, место одржавања новинарских скупова и седиште завичајног друштва „Видовача“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *