ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Високо признање Самосталном синдикату „Гоше“: РЕЗУЛТАТИ КАО ПРЕПОРУКА  

dodela priznanja SSSSСамостални синдикат „Гоша“ добитник је највишег Признања Савеза Самосталног синдиката Србије – „27. април“, које је установљено прошле године поводом обележавања 110. годишњице те организације. С обзиром да је у Србији на стотине синдикалних организација са преко 500.000 чланова, ово признање представља велику част, како за руководство, тако и за бројно чланство у фабрици са дугом  производном традицијом. Комисија састављена од најодговорнијих људи Савеза самосталног синдиката Србије, проценила је да је синдикална организација „Гоше“ са  трајањем дужим од девет деценија, својим континуираним деловање, сасвим заслужила поменуто признање.

Њега је ове године, уз Самостални синдикат „Гоше“, добило још три организације и један појединац: Самостални синдикат Новог Сада и Куршумлије, затим  синдикат Наменске индустрије Србије и Савица Савић, дугогодишњи председник Синдиката коже, текстила и обуће и актуелни генерални секретар Самосталног синдиката Србије.

Признање је уручено на 50. седници председништва Савеза самосталног синдиката Србије. У име награђених захвалио је Божидар Тодоровић, председник Самосталног синдиката „Гоше“. Он је подсетио  на дуго деловање овог синдиката и указао на три његове кључне карактеристике: свест запослених да буду чланови синдиката, обавезу синдикалног руководства да штити своје чланство и изузетну храброст да се супротстави актуелним режимима и властима.

IMG_1264-Пре Другог светског рата жандармерија се обрачунавала са радницима и синдикатом, а  у једном таквом сукобу смртно  је страдао и радник ондашње „Јасенице АД“ Обрад Шулејић – подсетио је Тодоровић.-Овај синдикат је имао храбрости да се супротстави бирокрартским ставовима у некадашњем једнопартијском систему, који нису одговарали интересима радника. Синдикат је свих ових година красила и одлучност да синдикално вођство и његово чланство управљају сопственом судбином. Та одлучност се показала и у тренуцима приватизације „Гоше“ као некадашњег гиганта српске машиноградње. Показало се, а синдикат се за тако нешто и залагао, да су раднички конзорцијуми најбоље решење за раднике. То се потврдило и у пракси, односно у приватизацији „Гоша монтаже“ и Фабрике опреме и машина. Тиме смо и завредели ово признање, а у образложењу оцењивачке комисије је и наведено да је синдикална организација „Гоше“ једна од најуспешнијих у склопу Савеза Самосталних организација Србије. Уз то је највећа и најауторитативнија на подручју општина Смедеревска Паланка и Велика Плана. Истовремено је и предводник многих синдикалних активности у Републици.

Оцењивачка комисија је све то имала у виду кад је одлучила да признање „27. април“ додели самосталном синдикату „Гоше“. Успеха у раду не би било да нема чланства које верује својој организацији и њеном вођству. А чланови, на позив тог синдиката, учествују у свим његовим акцијама. Били су на многим протестима, а учествовали су у акцијама добровољног давалаштва крви. Узели су учешће и у хуманитарној акцији у склопу које се сакупља помоћ за поплављене.

ХУМАНИТАРНЕ АКТИВНОСТИ

Самостални синдикат „Гоша“ ових дана сасвим је посвећен хуманитарним активностима. Председник Божидар Тодоровић наглашава да је од колега из „Фијата“ стигла помоћ у вредности од 100.000 динара. Та свота усмерена је у Хуманитарни фонд синдиката, а намењена је радницима „Гоше“ који су претрпели велику штету у поплави. За тај новац је купљен материјал неопходан за адаптацију оштећених кућа, који је одмах заједно  са колегама из Крагујевца подељен.  Добило га је педесетак породица из водом угроженог подручја.

Покренута је и акција код послодаваца да се обезбеди неопходна помоћ радницима. Фабрика шинских  возила за те намене већ је издвојила 20.000 евра. Фабрика опреме и машина, такође, ради на томе дасе обезбеде средства за раднике који су претрпели велику штету. „Гоша Монтажа“, захваљујући синдикату, води акцију да се запослени одрекну једнодневне зараде у корист својих радника. Самостални синдикат на овај начин показује своје јединство, снагу и солидарност са онима које је поплава оштетила.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *