Visoko priznanje Samostalnom sindikatu „Goše“: REZULTATI KAO PREPORUKA  

dodela priznanja SSSSSamostalni sindikat „Goša“ dobitnik je najvišeg Priznanja Saveza Samostalnog sindikata Srbije – „27. april“, koje je ustanovljeno prošle godine povodom obeležavanja 110. godišnjice te organizacije. S obzirom da je u Srbiji na stotine sindikalnih organizacija sa preko 500.000 članova, ovo priznanje predstavlja veliku čast, kako za rukovodstvo, tako i za brojno članstvo u fabrici sa dugom  proizvodnom tradicijom. Komisija sastavljena od najodgovornijih ljudi Saveza samostalnog sindikata Srbije, procenila je da je sindikalna organizacija „Goše“ sa  trajanjem dužim od devet decenija, svojim kontinuiranim delovanje, sasvim zaslužila pomenuto priznanje.

Njega je ove godine, uz Samostalni sindikat „Goše“, dobilo još tri organizacije i jedan pojedinac: Samostalni sindikat Novog Sada i Kuršumlije, zatim  sindikat Namenske industrije Srbije i Savica Savić, dugogodišnji predsednik Sindikata kože, tekstila i obuće i aktuelni generalni sekretar Samostalnog sindikata Srbije.

Priznanje je uručeno na 50. sednici predsedništva Saveza samostalnog sindikata Srbije. U ime nagrađenih zahvalio je Božidar Todorović, predsednik Samostalnog sindikata „Goše“. On je podsetio  na dugo delovanje ovog sindikata i ukazao na tri njegove ključne karakteristike: svest zaposlenih da budu članovi sindikata, obavezu sindikalnog rukovodstva da štiti svoje članstvo i izuzetnu hrabrost da se suprotstavi aktuelnim režimima i vlastima.

IMG_1264-Pre Drugog svetskog rata žandarmerija se obračunavala sa radnicima i sindikatom, a  u jednom takvom sukobu smrtno  je stradao i radnik ondašnje „Jasenice AD“ Obrad Šulejić – podsetio je Todorović.-Ovaj sindikat je imao hrabrosti da se suprotstavi birokrartskim stavovima u nekadašnjem jednopartijskom sistemu, koji nisu odgovarali interesima radnika. Sindikat je svih ovih godina krasila i odlučnost da sindikalno vođstvo i njegovo članstvo upravljaju sopstvenom sudbinom. Ta odlučnost se pokazala i u trenucima privatizacije „Goše“ kao nekadašnjeg giganta srpske mašinogradnje. Pokazalo se, a sindikat se za tako nešto i zalagao, da su radnički konzorcijumi najbolje rešenje za radnike. To se potvrdilo i u praksi, odnosno u privatizaciji „Goša montaže“ i Fabrike opreme i mašina. Time smo i zavredeli ovo priznanje, a u obrazloženju ocenjivačke komisije je i navedeno da je sindikalna organizacija „Goše“ jedna od najuspešnijih u sklopu Saveza Samostalnih organizacija Srbije. Uz to je najveća i najautoritativnija na području opština Smederevska Palanka i Velika Plana. Istovremeno je i predvodnik mnogih sindikalnih aktivnosti u Republici.

Ocenjivačka komisija je sve to imala u vidu kad je odlučila da priznanje „27. april“ dodeli samostalnom sindikatu „Goše“. Uspeha u radu ne bi bilo da nema članstva koje veruje svojoj organizaciji i njenom vođstvu. A članovi, na poziv tog sindikata, učestvuju u svim njegovim akcijama. Bili su na mnogim protestima, a učestvovali su u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi. Uzeli su učešće i u humanitarnoj akciji u sklopu koje se sakuplja pomoć za poplavljene.

HUMANITARNE AKTIVNOSTI

Samostalni sindikat „Goša“ ovih dana sasvim je posvećen humanitarnim aktivnostima. Predsednik Božidar Todorović naglašava da je od kolega iz „Fijata“ stigla pomoć u vrednosti od 100.000 dinara. Ta svota usmerena je u Humanitarni fond sindikata, a namenjena je radnicima „Goše“ koji su pretrpeli veliku štetu u poplavi. Za taj novac je kupljen materijal neophodan za adaptaciju oštećenih kuća, koji je odmah zajedno  sa kolegama iz Kragujevca podeljen.  Dobilo ga je pedesetak porodica iz vodom ugroženog područja.

Pokrenuta je i akcija kod poslodavaca da se obezbedi neophodna pomoć radnicima. Fabrika šinskih  vozila za te namene već je izdvojila 20.000 evra. Fabrika opreme i mašina, takođe, radi na tome dase obezbede sredstva za radnike koji su pretrpeli veliku štetu. „Goša Montaža“, zahvaljujući sindikatu, vodi akciju da se zaposleni odreknu jednodnevne zarade u korist svojih radnika. Samostalni sindikat na ovaj način pokazuje svoje jedinstvo, snagu i solidarnost sa onima koje je poplava oštetila.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.