Vladika Jovan juče posetio Smederevsku Palanku

nfdgsdgsJuče, u popodnevnim časovima Opštinu Smederevska Palanka posetio je njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan. Vladiku Jovana su sa aktuelnom situacijom u našoj opštini upoznali predsednik SO Slavoljub Đurić i zamenik predsednika Opštine, Petar Jelić. Vladika je obećao pomoć, a novinarima je pred polazak iz zgrade opštine dao sledeću izjavu.

-Verujem da znate da je sada zasedanje Svetog arhijerejskog sabora naše Crkve – rekao je vladika Jovan. – Pored redovnih obaveza na Saboru i mi smo takođe u jednom mobilnom stanju. Ja sam danas obišao Jagodinu, dva sela u Jagodini Raketovo i Konačarevo i sada sam došao ovde, da vidim kako je, i da ovaj narod vidi da je Crkva uz njega, jer su narod i Crkva jedno. Bogu hvala, najveća je sreća što nije bilo žrtava. Sigurno je da našem čoveku nije lako da se oporavi, u ovakvom stanju u kakvom se uopšte nalazimo, i kao narod i uopšte, ali sve se može nadoknaditi ukoliko čovek ne izgubi veru, ukoliko se čovek ne demorališe, ukoliko čovek ne padne u očajanje. Upravo mi koji smo tu, bilo iz Crkve ili iz lokalne vlasti, ili uopšte kao ljudi, koji treba da se nađemo jedni drugima, ili bolje rečeno – jedni pored drugih.  Jedna narodna izreka kaže: pomozi mi kada kukam, a pevati mogu i sam.

DSC06070Našem narodu treba sada ulivati nade, da ne misli da je ovo kraj. Treba da ulivamo nadu i sebi i njima, da posle večeri dolazi jutro, da narod ne padne u očaj. Očaj je poslednja stepenica do koje čovek može da dođe, a da još uvek razuma ima da se bori protiv bilo kakvih nevolja. Ja sam izdao naređenje da se pri svakom hramu skuplja ono što je najpotrebnije sada. Ako ne možemo ljudima koji su morali da napuste kuće i kojima su kuće poplavljene da to povratimo, možemo im pomoći da imaju koru hleba i čašu vode. Stigao je jedan kamion iz Crne Gore, sutra nam stiže takođe nekoliko kamiona, u tome, znači, neće oskudevati. Nama u svim tim poplavljenim područijima tek predstoji borba i muka.

Episkop je posle prijema u lokalnoj samoupravi obišao i prihvatne centre na području naše opštine i razgovarao sa evakuisanim građanima i predstavnicima Štaba za vanredne situacije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.