Vodički osnovci u poseti  Dečijem selu u Sremskoj Kamenici: SRDAČAN SUSRET PRIJATELJA  

IMG_0687-Saradnju započeo i do ovih dana je održao učitelj Milan Todorović

 

Osnovci iz Vodica sa svojim učiteljima Danijelom Vasić i Milanom Todorovićem i direktorom matične škole „Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci Milanom Tomićem bili su u jednodnevnoj, uzvratnoj poseti Dečijem selu „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici. Druženje je preraslo u tradiciju, koju je davno započeo agilni vodički uča, rado viđen i veoma poštovani gost dece lišene roditeljskog staranja, njihovih vaspitača i drugog  radnog osoblja Dečijeg sela. Kad je prvi put boravio među njima, Selo nije bilo ni nalik ovome što je danas. Nikada nije otišao tamo praznih ruku pa ni sada kada, može se reći, imaju sve što im treba osim roditeljske ljubavi, koju im izuzetnim trudom u dobroj meri nadoknađuju oni koji o njima brinu neprestano 24 sata, svih 365 dana u godini.

IMG_0686Na dočeku su bili stari znanci: nekadašnji direktor profesor dr Tadija Eraković, aktuelni direktor  Srđan Ergić, sekretar Dana Radulović, vaspitač Zdravko Krunić i drugi. S njima i deca, razdragana i radoznala. Prisustvuju razmeni poklona  koje svojim domaćinima, u ime vodičkih đaka i njihovih roditelja,  uručuju direktor Tomić i učitelj Milan. Sekretar Dečijeg sela Dana Radulović čita pesmu, koju je povodom ove posete napisao inicijator ovog druženja vodički učitelj, a potom i jednu svoju, takođe prigodnu za ovu priliku. Sledi uručenje knjiga: „Ogledalo duše“, koju je  priredio  prof. dr Tadija Eraković i „ Zov iz daljine“, prva zbirka pesama Dane Radulović.

Učitelj Milan podseća kako druženje traje više godina, naglašavajući da je profesor Tadija, čovek širokog srca i plemenite duše, bio prvi koga je u Dečijem selu upoznao. Izrazio je nadu da će se susreti nastaviti i u dolazećim godinama a vodički đaci i žitelji Dečijeg sela pružati jedni drugima ruku prijateljstva i druželjublja. Podršku tome daje i direktor Milan Tomić, koji je u prigodnoj reči istakao da za sve ovo najveće zasluge ima učitelj Milan Todorović, a da ga u svemu sledi i mlada učiteljica Danijela Vasić.

IMG_0650Direktor SOS Dečije selo Srđan Ergić, birajući pozdravne reči, kazao je da mu je posebno drago što  vodički đaci sa svojim učiteljima i direktorom dolaze iz opštine na čijem je čelu njegov, kako je podvukao, energični prijatelj Radoslav Milojičić Kena. Posle osveženja usledila je poseta Zmajevom muzeju, koji je u Sremskoj Kamenici osnovan 1933. a obnovila ga je Matica srpska 1954. godine. Ono  što se tamo s velikom ljubavlju i poštovanjem čuva, neguje uspomenu na velikog dečjeg pesnika, humanistu i lekara. U dvorištu ovog muzeja raste i još rađa kruška koju je svojom rukom zasadio poznati pesnik. Ovom prilikom treba pohvaliti način na koji je kustos muzeja predstavila Jovu Jovanovića – Zmaja, trudeći se da kroz dijalog s vodičkim osnovcima osvetli plemenitu ličnost  čika Jove Zmaja  i njegovo svevremeno pesničko delo.

Đaci iz Vodica, i njihovi domaćini, žitelji Dečijeg sela, odigrali su fudbalsku utakmicu da bi potom otišli do Petrovaradinske tvrđave, odnosno Muzeja  gde su u razgovoru s mladim vodičem – kustosom, veoma tačno i vrlo precizno odgovarali na njegova pitanja u vezi sa eksponatima iz aktuelne postavke u kojoj se, pored ostalog, nalazi i čamac star preko hiljadu godina izdubljen u deblu drveta impozantnih dimenzija. Na ispraćaju…, pozdravi i zagrljaji starih znanaca, po neka suza i poziv: „Dođite nam opet“. U svakom slučaju, susret za pamćenje.

D. Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.