ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоОбразовање

Водички основци у посети  Дечијем селу у Сремској Каменици: СРДАЧАН СУСРЕТ ПРИЈАТЕЉА  

IMG_0687-Сарадњу започео и до ових дана је одржао учитељ Милан Тодоровић

 

Основци из Водица са својим учитељима Данијелом Васић и Миланом Тодоровићем и директором матичне школе „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци Миланом Томићем били су у једнодневној, узвратној посети Дечијем селу „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици. Дружење је прерасло у традицију, коју је давно започео агилни водички уча, радо виђен и веома поштовани гост деце лишене родитељског старања, њихових васпитача и другог  радног особља Дечијег села. Кад је први пут боравио међу њима, Село није било ни налик овоме што је данас. Никада није отишао тамо празних руку па ни сада када, може се рећи, имају све што им треба осим родитељске љубави, коју им изузетним трудом у доброј мери надокнађују они који о њима брину непрестано 24 сата, свих 365 дана у години.

IMG_0686На дочеку су били стари знанци: некадашњи директор професор др Тадија Ераковић, актуелни директор  Срђан Ергић, секретар Дана Радуловић, васпитач Здравко Крунић и други. С њима и деца, раздрагана и радознала. Присуствују размени поклона  које својим домаћинима, у име водичких ђака и њихових родитеља,  уручују директор Томић и учитељ Милан. Секретар Дечијег села Дана Радуловић чита песму, коју је поводом ове посете написао иницијатор овог дружења водички учитељ, а потом и једну своју, такође пригодну за ову прилику. Следи уручење књига: „Огледало душе“, коју је  приредио  проф. др Тадија Ераковић и „ Зов из даљине“, прва збирка песама Дане Радуловић.

Учитељ Милан подсећа како дружење траје више година, наглашавајући да је професор Тадија, човек широког срца и племените душе, био први кога је у Дечијем селу упознао. Изразио је наду да ће се сусрети наставити и у долазећим годинама а водички ђаци и житељи Дечијег села пружати једни другима руку пријатељства и дружељубља. Подршку томе даје и директор Милан Томић, који је у пригодној речи истакао да за све ово највеће заслуге има учитељ Милан Тодоровић, а да га у свему следи и млада учитељица Данијела Васић.

IMG_0650Директор СОС Дечије село Срђан Ергић, бирајући поздравне речи, казао је да му је посебно драго што  водички ђаци са својим учитељима и директором долазе из општине на чијем је челу његов, како је подвукао, енергични пријатељ Радослав Милојичић Кена. После освежења уследила је посета Змајевом музеју, који је у Сремској Каменици основан 1933. а обновила га је Матица српска 1954. године. Оно  што се тамо с великом љубављу и поштовањем чува, негује успомену на великог дечјег песника, хуманисту и лекара. У дворишту овог музеја расте и још рађа крушка коју је својом руком засадио познати песник. Овом приликом треба похвалити начин на који је кустос музеја представила Јову Јовановића – Змаја, трудећи се да кроз дијалог с водичким основцима осветли племениту личност  чика Јове Змаја  и његово свевремено песничко дело.

Ђаци из Водица, и њихови домаћини, житељи Дечијег села, одиграли су фудбалску утакмицу да би потом отишли до Петроварадинске тврђаве, односно Музеја  где су у разговору с младим водичем – кустосом, веома тачно и врло прецизно одговарали на његова питања у вези са експонатима из актуелне поставке у којој се, поред осталог, налази и чамац стар преко хиљаду година издубљен у деблу дрвета импозантних димензија. На испраћају…, поздрави и загрљаји старих знанаца, по нека суза и позив: „Дођите нам опет“. У сваком случају, сусрет за памћење.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *